Župni listić 274

Župni listić 274
21. ožujka 2010.

NEDJELJNO EVANĐELJE (Iv 8, 1-11)

A Isus se uputi na Maslinsku goru.

U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati.
Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu
i kažu mu: “Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?” To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti. Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.” I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: “Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?” Ona reče: “Nitko, Gospodine.” Reče joj Isus: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.”

Komentar:

Svi smo mi u životu proveli mnogo vremena komentirajući i osuđujući postupke drugih. Vjerujem, u mnogo slučajeva, da smo bili sami u istoj situaciji, napravili bi isto. Nekada su komentari loših postupaka drugoga samo plod zavisti a nikako želja za istinskim vrednotama pravednosti i morala. Farizeji i Pismoznanci koriste ženu uhvaćenu u preljubu sredstvo za svoje interese da Isusa uhvate u klopku. Njima nije stalo do morala i ćudorednog ponašanja. Kroz povijest a i danas stradaju mnogi ljudi zato što im pravdu kroje institucije kojima nije stalo ni do morala ni do ćudorednog ponašanja nego su osude sredstvo da se nekome dodvori, da se nekomu osveti, da se nekoga diskreditira.
Isus, ne koristi svoju moć da osudi. U borbi protiv nemorala on koristi milosrđe koje treba probuditi ponovnu želju za činjenjem dobra. Tako je učinio i Otac sa rasipnim sinom.

Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo katolička je svetkovina u spomen na događaj, kada je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji, da će začeti Isusa po Duhu Svetom. Blagovijest se slavi 25. ožujka, 9 mjeseci prije Božića. Riječ je staroslavenskog porijekla i znači dobra, lijepa vijest. Prema Bibliji, arkanđeo Gabrijel navijestio je Mariji, da će začeti Sina Božjega po Duhu Svetome. Dogodilo se to u Nazaretu, u vrijeme kada je Marija bila zaručena s Josipom, ali još nisu zajedno živjeli. Arkanđeo joj se na početku obratio riječima: „Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom”, što je postalo početak molitve „Zdravo Marijo”. Marija je prihvatila Božji naum riječima: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!” Arkanđeo je tada otišao. Ovo Kristovo utjelovljenje događaj je spasenja. Sin Božji utjelovio se da postane Spasitelj, da izvrši djelo spasenja. Blagovijest se slavi u korizmi, čime se naglašava radost zbog začeća djeteta, ali i žalost zbog muke koja ga čeka. U Nazaretu se nalazi Bazilika Navještenja Gospodinova. Prema predaji, Marijina kuća, gdje se dogodilo navještenje, nalazila se u Nazaretu do kraja 13. stoljeća. Tada joj je prijetilo rušenje pa su je anđeli prenijeli na Trsat u Hrvatsku. Na Trsatu je bila od 10. svibnja 1291. do 10. prosinca 1294. Tada su je anđeli, odnijeli u Loreto u Italiju, gdje je i danas. Za utjehu, papa Urban V. 1367. godine šalje na Trsat čudotvornu sliku Majke Božje imena „Majka milosti”. Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist.

ŽENA I PAS

Mudri učitelj ispriča ovu priču:
U nekom selu živjela je žena grešna ponašanja. Jednog dana žureći na grešni posao prolazila je poljem. Na putu iznenada ugleda zdenac kraj kojeg je bio pas. Isplažena jezika dahtao je od žeđi.
Unatoč žurbi odustade ona od posla. Od cipele napravi zdjelu, od kaputa uže te izvuče vodu i napoji psa.
Učitelj zatim tišim glasom nastavi: Zbog tog dobročinstva Bog je blagoslovi i učini velikom u oba svijeta. Nakon što umrije vidjeh je kako lijepa poput mjeseca ulazi u raj.
Iako je bila grešnica od Boga je dobila veliku nagradu samo zato što je napojila psa.
Ako i načas utješiš tuđe srce, tvoja će nagrada biti veća od obaju svjetova.

DAROVI ZA CRKVU

1. JAGICA FIŠTER M. Gupca 24 Kučanec 100 kn
2. JEDNA OBITELJ VUGROVEC 1000 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

IVICA BOLČEVIĆ drugo dijete Ivana i Željke r. Ivić iz M. Polja
PIA POLOVANEC drugo dijete Vjekoslava i Marije r. Tominović iz Đurđekovca
LUCIJA ROŽIĆ treće dijete Darka i Branke r. Kunjko iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju njihove djece!

Ovih dana napustila nas je:

MARICA TOMURAD r. Rac iz Vurnovca u 89. godini života.

Dobri Bože primi ju u radost svoje vječne Domovine!

UBOD BUMBARA!

Isus reče: Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Mnogi naši su umrli. A dan danas s njima smo ne pomireni. Mnoge ostavinske rasprave nisu završene, riješene. Zašto? Jer se nismo pomirili na času smrti ni s pokojnim ocem, majkom, bratom ili sestrom ili djeca s roditeljima koji su otišli od nas. Nismo u miru ni s onima koji su ostali. U grijehu smo ostali. Umjesto da se posmrtno pokajete za svoj grijeh vi činite još jedan grijeh više. Ne kajete se za svoje grijehe. Igrate dvostruku igru. Dođete k župniku platiti misu za dotičnog pokojnika a tog istog pokojnika u isto vrijeme, pokušavate pred sudovima i znanošću ovoga vremena, posmrtno učiniti neubrojivima ( ludima, psihičkim bolesnicima, maloumnima) u času smrti. Pred Bogom se zauzimate za njega a pred ljudima ga se odričete a sve zbog propadljivih dobara. Nimalo lijep primjer mladima.
Znajte, ako se ne obratite…..

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 22. III. –28. III. 2010.

PON: —————————————————
UTO: u 17.30 sati + JANJA Križanac
SRI: u 18.00 sati + DRAGICA Gračak god. MIJO Brkić
ČET: u 18.00 sati nakana
PET: u 18.00 sati + IVAN Pukšec i obit.
SUB: u 18.00 sati + LUCA Božić
NED: u 10.00 sati + VLADO Poljak, LUKA god. i obit. Marković i ANA Kereš, LUCA Božić, ANICA Pavić god., IGNAC Pavlović, IVAN, MARIJA i DRAGICA Pekčec i obit., VID i MAGDA VukasFRANJO Sedinić i obit., IVAN Popović, LJILJANA Blažinović, JAGICA i ŠIMUN Sajković, RUŽICA Blažinović, NADA Fiolić,
MLADEN, IGNAC, MARICA i PETAR Levak, RUŽA i FRANJO Petljak, MILKA i STJEPAN Puđak, DOROTEJA i JOSIP Popović, MARTIN Dutković, TOMO, BRANKO, FRANJO i Ljubica Kereš, IMBRO, MATILDA i STJEPAN Poljak
u 16.00 sati župna kod sv. MIHALJA

OBAVIJESTI:

Danas u 13.30 sati KRIŽNI PUT kroz dio naše župe kao i prošle godine.
U ponedjeljak USKRSNA ISPOVIJED u 19.00 sati.
U nedjelju je CVJETNICA – NEDJELJA MUKE KRISTOVE – sa cvijećem u ruci prije mise okupimo se pred Crkvom gdje ćemo u procesiji ući u crkvu. Obucite svoje narodne nošnje.
Na Cvjetnicu u 15.00 sati KRIŽNI PUT iz župne crkve prema sv. Mihalju – gdje ćemo u 16.00 sati služiti i svetu misu.
Bit će mogućnost nabave Maslinovih grančica – sve što se skupi ide za MISIJE.
Kroz tjedan ispovijedat ću po župi.
Imate najnoviji GLAS KONCILA, župni listić, listić Mladih…

21.03.2010