Župni listić 281

Župni listić 281
8. svibnja 2010.

EVANĐELJE (Iv 14, 23-29)

U ono vrijeme: Reče isus svojim učenicima: “Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ‘Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.

Komentar:

U današnjem evanđelju Isus nam poručuje: “Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje Ime, poučavat će vas u svemu…”(Iv. 14, 26) Pa onda nastavlja: “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem!… Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši.” Kako nam se sve više približava blagdan Duhova to trebamo intenzivnije moliti Duha Svetoga da nas probudi iz mlitavila. Da svoju Crkvu obdari ljudima duha spremnog na rad i djelovanje. Koji će bez straha skinuti halju sinagoge i odjenuti se Snagom odozgo kako bi mogli riječ Božju prenijeti čovjeku današnjice; da ga ispuni i osvoji kao u vrijeme Prve Crkve i prvog koncila, koji je brojčano bio najmanji u povijesti, ali po svojim odlukama nevjerojatno velik i značajan.

MAJČIN DAN

Anna Jarvis krajem 19-tog stoljeća organizirala je jedne nedjelje ‘Majčin radni dan’ – pokušala je zainteresirati žene da prikupljaju razne potrepštine za siromašne i bolesne članove njihove zajednice.
To je ponavljala iz godine u godinu. Kad je ona umrla, 1905 godine, njena kći (također se zvala Anna) u njenu čast organizirala je kampanju kao spomen na život i djelo svoje majke.
Sjetila se kako joj je majka govorila da su svi dani u godini posvećeni muškarcu, a ni jedan nije ženama, majkama.
Kroz svoju kampanju zalagala se kod političara svoga vremena, da je podrže u osnivanju praznika posvećenog majkama. U svojim nastojanjima stigla je čak i do predsjednika. Kao zaštitni znak uzela je bijeli karanfil – cvijet kojeg je njena majka obožavala. Tek 1913. godine vlada je donijela rezoluciju kojom se 08. svibnja službeno proglašava Majčinim danom i bijeli karanfil je službeno postao cvijet svih majki.
A 1914.godine prvi put se predsjednik Amerike obratio majkama na njihov dan. Od tog dana slijedi evo već duga tradicija obilježavanja Majčinog dana širom svijeta.
A onda Gospodine kad od svega ostat će im samo sjećanje na radost zajedničkih dana, neka njihova djeca pričaju djeci svoje djece da sam im jednostavno bila MAJKA!

Kad napuste svi me što mi vjerni bjehu
usamljeno srce presjetno zaboli,
onda ona dođe i uz mene sjedne,
i ja vidim da me još jedino ona,
ona vjerno voli.
Imam jednu dušu što me mnogo voli,
i koja me stalno brižnom mišlju prati.
Imam jednu dušu što se za me moli,
a ta duša draga, to je moja mati.
Dragim majkama sretan i blagoslovljen vam želim vaš dan!

DAROVI ZA CRKVU

1. RUŽICA POPOVIĆ Šimunčevečka 6 Šimunčevec 200 kn
2. ZORAN GAVRIĆ Svetomatejska 8/a Dobrodol 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

DAMIAN MAREŠIĆ prvo dijete Dražena i Dragane r. Selak iz Vurnovca IVANA ŠEKERIJA drugo dijete Marija i Nataše r. Novosel iz Đurđekovca
VALENTINO PTIČEK sin Martine Ptiček iz Dobrodola
FRAN PUKŠEC prvo dijete Mladena i Mirjane Bastalec iz Prekvršja

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju i rastu djece

Ovih dana napustila nas je:

MARICA TOMAŠEK r. Vukas iz G. Vugrovca u 76. godini života.

Dobri Bože uvedi ju u nebeske dvore!
__________________________________________________

Vjerovanje – Zašto moliti?
Ako poznaješ Boga, našao si prijatelja iznad svih, ako znaš moliti, Bog te čuje i uslišit će tvoju molbu, ako se vežeš uz Boga, nitko više neće moći uništiti tvoj život, ako zaista tražiš Boga, On će ti oprostiti sve tvoje ludosti, ako nađeš Boga, otkrio si puninu svog života. Ako nađeš put do Krista i čuješ Božju riječ, ti ćeš osjetiti Božju blizinu i Bog je tvoj dom.
Krunica ti pokazuje kako je Isus živio, Krunica je tvoj zajednički put s Kristom, Vodi te k Ocu, daje ti Duha i snage, Vodi t na visinama života, na vrhunce radosti i mira, Pokazuje ti goruće ideale i veličanstvenost vječnog života. Moli krunicu svakodnevno, tako ćeš svakodnevno napredovati.
__________________________________________________

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 10. V –16 . V 2010

PON: u 17.30 sati molitva svete KRUNICE
UTO: u 18.00 sati + JANKO i MARICA, BLAŽ i JULČA Vuger,
FRANJO i RUŽICA Facković
SRI: u 18.00 sati + ANĐELKO Tule
ČET: u 18.00 sati + MARA, FRANJO, LUKA, KLARA Pajurin
PET: u 18.00 sati nakana
SUB: u 17.30 sati molitva svete KRUNICE
NED: u 9.15 sati + IVAN Marković god., ++ obit. Marković i za duše u
čistilištu, LUCIJA Božić, na čast DUHU SVETOM,
nakana, IVAN, BARICA i obit. Škes
u 11.15 sati
__________________________________________________

OBAVIJESTI:

Sljedeće nedjelje 16. svibnja naši PRVOPRIČESNICI po prvi puta primit će KRISTOVO TIJELO- SVETU PRIČEST, zato u ovom tjednu djeca obavezno neka dolaze u 17.30 sati u crkvu, a vi ih preporučite u svoje molitve,
U ponedjeljak djevojčice će primiti PRVOPRIČESNIČKE HALJINICE, a dječaci će HALJINICE primiti u utorak, zato trebate i vi roditelji doći da preuzmete haljinice. U srijedu je generalna proba djece, a u subotu u 14.00 sati djeca će po prvo put biti na svetoj ispovijedi – i vi roditelji koji se možete ispovijediti – pristupite zajedno sa svojom djecom ispovijedi. U nedjelju svi PRVOPRIČESNICI dođite sa haljinicama u župni dvor u 10 i 30 sati, u župnom dvoru ćete se obući, a zatim u procesiji poći ćemo u crkvu.
Krunica uoči Duhova
Uoči Duhova, od 15 h u petak, 21. 5. Do 15 h u subotu 22. 5. Molit ćemo krunicu 24 h bez prekida. Molit ćemo krunicu Duhu Svetom ili radosnu i litanije Duhu Svetom, da On zapali vatrom Božje ljubavi srca svih svećenika, redovnika i redovnica, a naše mlade potakne da se odazivaju Božjem pozivu. PRIJAVE nedjeljom poslije sv. mise kod izlaza iz crkve ili kod Sanje Trempetić. Više informacija na oglasnoj ploči ili kod Sanje.
Imate najnoviji broj GLAS KONCILA, MAK i naš listić i listić

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 www.zupa-vugrovec.com broj primjeraka 500 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779

08.05.2010