Župni listić 288

Župni listić 288
26. lipnja 2010.

XIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU

EVANĐELJE (Lk 9, 51-62)

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: “Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?” No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo. Dok su išli putom, reče mu netko: “Za tobom ću kamo god ti pošao.” Reče mu Isus: “Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.” Drugomu nekom reče: “Pođi za mnom!” A on će mu: “Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.” Reče mu: “Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.” I neki drugi reče: “Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.”

Komentar:

Bojim se da ćeš toliko toga od mene tražiti, a ja sve to ne mogu. Radije bih ja za sobom nego za Tobom…
Ti si, Isuse, Put, a ja stalno hoću stramputicom.
Ti si Istina, a ja često lažima uvjerim sebe da sam u svjetlu, a ne u tmini.
Ti si Život, a ja mislim da ću promašiti život i izgubiti normalan život krenem li za Tobom.
Da, teško je biti Tvoj učenik. Ali, stavio sam ruku na plug. Pomozi mi shvatiti da se ne smijem okretati. Pomozi mi prihvatiti Tvoj izazov, Tvoju ponudu, Tvoj život.
Hvala Ti što me još uvijek zoveš, što me još uvijek čekaš. – . Dario Miletić

ODMOR

Ljeto je. Vrijeme godišnjih odmora, odlaska na more, u planine….. Odmor nam dopušta da se opustimo od svakodnevnog posla, briga, da predahnemo i “napunimo baterije”. Odmor je svima neophodan. Kao što nam treba sna da bismo svježi započeli novi dan tako nam treba odmor da bismo mogli nastaviti raditi, stvarati, sretati se sa ljudima.
Ako radimo i ne odmaramo osjetimo zasićenost prostorom, poslom, ljudima… Sve nas to počne gušiti i sputavati. Počinjemo željeti slobodu, promjenu, odmor. No osim tjelesnog odmora možda nam je po nekad potrebniji duševni odmor. Duša se umori u ovom napetom, tjeskobnom, neizvjesnom vremenu. Svaka duša čezne za nježnosti, toplinom, ljubavi i prihvaćanjem. Gdje će to naći?
I sam sam tražio odgovore na to pitanje. Ništa nas izvana ne može umiriti, opustiti, odmoriti, kao mir u nama samima. A gdje naći taj odmor? Gdje nahraniti dušu? Kako naći mir?
Iskoristite svoje odmore za malo tišine, za osluškivanje onih unutarnjih glasova. Usporite tempo, poslušajte što nam ISUS govori. I kada poslušamo Njegovu riječ osjetit ćemo mir, tišinu, bit ćemo prihvaćeni i voljeni. Odmorit ćemo ¨se i smoći snage za dalje.

A što nam ISUS to govori? Govori nam da nas voli i da je uvijek sa nama čak kada mi to i ne primjećujemo. Govori nam da volimo jedni druge i činimo dobro. “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako” (Mt 11, 28-30).
Iskoristimo vrijeme odmora da se jače s Bogom povežemo. Neka vrijeme odmora ne bude praznikovanje bez nedjeljne svete mise, nego baš suprotno. Posvetimo Gospodinu malo više vremena iako smo na odmoru.

DAROVI ZA CRKVU

1. IRENA DUDAŠ Vukasova 20/a G. Vugrovec 500 kn
2. ELIZABETA GERIĆ Kuntaš 14 Đurđekovec 30 kn
3. STJEPAN FLUKA Paruževinska 30 Paruževina 200 kn
4. OSTAVŠTINA pokojnog župnika PAVLA ŠATRAK 20000 kn
5. IVICA LOZIĆ Grahovečka 8 M. Polje 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!
__________________________________________________

Sakramenat ženidbe žele sklopiti:

DANIJEL LUKAČ sin Ante i Mande r. Kovačević, rođen 1983 god. u
Zagrebu iste godine kršten, nastanjen na Kozari Boku
i
ANITA PERKOVIĆ kći Drage i Dragice r. Marić, rođena 1982. god. u
Zagrebu iste godine i krštena-nastanjena u Šimunčevcu

Oni će se vjenčat i 9. VII ovdje-neka ih dobri Bog blagoslovi
__________________________________________________

Ovih dana napustila nas je:

ZORA PUKŠEC r. Benčec iz Prekvršja u 71-oj godini

Dobri Bože uvedi ih u Nebeske dvore!
__________________________________________________

Sveti Petar je svetac rimokatoličke Crkve, prvi papa, rimski biskup, jedan od dvanaest apostola. Bio je ribar, vjernik židovske vjere, rodom iz gradića Betsaide. Zvao se Šimun, dok ga Isus nije prozvao Petar, što na grčkom znači Stijena, kako bi označio njegovu vodeću ulogu u Crkvi. Petar je bio i jedan od prvih svjedoka praznoga Isusovog groba nakon uskrsnuća, te jedan od onih kojima se uskrsli Krist najprije ukazao. Djela apostolska izvješćuju da je Petar bio prisutan kod silaska Duha Svetoga o prvim Duhovima te je počeo držati govore koji su obraćali tisuće ljudi. Zbog svoga je propovijedanja bio bačen u tamnicu. Herod Antipa htio ga je drugi dan pogubiti te tako pridobiti narod za sebe, no Petra je anđeo između četiri stražara izveo kroz vrata. U Rimu je oko 64. godine podnio mučeništvo. Bio je osuđen na smrt razapinjanjem na križu, no budući da se nije smatrao dostojnim smrti jednake Isusovoj, tražio je svoje mučitelje da križ okrenu naopako, što je i učinjeno.
__________________________________________________

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 28. VI –4 . VII 2010

PON: —————————————————
UTO: u 17.00 sati+ NEVENKA Grudiček, PETAR, RUŽA, LJUDEVIT i
JOSIP Vuger, ANA PETAR i ++ obit.Mužic, IVAN i
KATICA Marković, MARICA Golub, TEREZIJA
Trstenjak i ++ obit. Budimir
SRI: u 18.00 sati + KATARINA Fišter, JOSIP god. HRVOJE
i ++ obit. Marković
ČET: u 18.00 sati + MIJO Brkić
PET: u 18.00 sati nakana MOLITVENIH VJENČIĆA
SUB: u 18.00 sati + RADO Filipović
NED: u 9.15 sati + IVAN Golub, TOMO Galović, FRANJO i VID
Grljak, DARKO Poljak, ANTO Barišić, JULČA, JOSIP
i ANA Đurinec i ANA Hojanić, IVAN god., ANDRO,
PETRA i MARTINA Kovačić
u 11.15 sati župna
u 15.00 sati u GORANCU
__________________________________________________

OBAVIJESTI:

U utorak je PETROVO- proščenje u Kašini, kod nas sveta misa bit će u 17.00 sati
U petak je PRVI u mjesecu-mogućnost svete ispovijedi od 17-18 sati
Imate najnoviji broj GLAS KONCILA, MAK, župni Listić i listić Mladih naš listić možete naći i na internetskoj stranici www.zupa-vugrovec.com
__________________________________________________

26.06.2010