Župni listić 289

Župni listić 289
3. srpnja 2010.

XIV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU

EVANĐELJE (Lk 9, 51-62)

Nakon toga odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: “Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.” “Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’ A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: ‘I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!’ Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.”
Vratiše se zatim sedamdesetdvojica radosni govoreći: “Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!” A on im reče: “Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.”

HVALOSPJEV LJUDSKOSTI

Ako me netko upita kome vjerujem, i kome sam povjerio korake svoje, što ću mu odgovoriti?!
Radije neka sluti iz mojih koraka i neka čita u mojem pogledu. Znam da drugačije istinu ne može saznati!
No, ne znam koliko sam kriv ako se Onaj kome vjerujem ne otkriva po mojem biću?! Znam sigurno, ako bi netko mogao zaviriti u ovo srce – tamo bi Istinu pronašao. Ni meni nije uvijek dano sići u njegova prostranstva. A tako bih volio… Srce…
Maleni kutak u kojem Svevišnji prebiva… I u kojem se začinje sve zlo… Koje li suprotnosti?!
Svejedno, Gospodine moj, hvala Ti za ovo srce, ljudsko srce, koje ipak više ljubi nego li proklinje, koje je spremno više darivati a manje zgrtati sebi… A znamo i Ti i ja da to uvijek nije jednostavno. Samo smo ljudi?!
Ti koji u meni prebivaš, i koji naslanjaš svoju glavu na ovaj kamen, preobrazi “stijenu u izvor vodeni”. Neka se po ovom krhkom biću otkrije Tvoja slava; neka Ti budeš otkriven u onom koji Tebi vjeruje i koji Tebe traži; neka Tvoje lice zasja u mojem pogledu…
A srce?! U njega pohrani sjeme… Neću Ti reći koje! Ti sam poželi plod kojeg bi volio jednog divnog jutra (ili noći?!) ubrati…
__________________________________________________

PRIJATELJ

Reći ću ti tko je pravi prijatelj. To je čovjek pred kojim možeš biti onakav kakav jesi, možeš mu razotkriti dušu.
On ne zahtijeva da budeš drukčiji nego te prihvaća kakav jesi. Kad si s njim osjećaš se kao zatvorenik kojeg su proglasili nedužnim.
Njega se ne moraš čuvati, kažeš mu iskreno sve što misliš. Tvoje nelogičnosti i sve ono što drugi osuđuju on razumije. Kad si s njim slobodnije dišeš. Možeš mu povjeriti svoje male ispraznosti, zavisti i mržnje, sitne zlobe i besmislice. Sve to nestaje u bijelom oceanu njegovog razumijevanja. Njega možeš izgrditi, uvrijediti i, što je najljepše, ostati miran jer to ništa ne mijenja na stvari; on te jednako voli.
On je kao vatra što pročišćava do srži. Kad si s njim možeš pogriješiti, zaplakati, moliti i nasmijati se, on sve to vidi, zna i voli te.
Tko je pravi prijatelj? Ponovit ću ti još jednom: To je čovjek pred kojim možeš biti ono što jesi!
R. Beran
__________________________________________________

DAROVI ZA CRKVU

1.STJEPAN STARJAČKI Zlatarska 67 M. Polje 200 kn
2.RUŽICA MARKOVIĆ Prigorska 6 Prekvršje 200 kn
3.MINISTARSTVO KULTURE ZA OBNOVU ORGULJA 40000 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!
__________________________________________________

Sakramenat svetog krštenja primili su:

KARLO JELUŠIĆ drugo dijete Marija i Sanele r. Gregurić
iz Markova Polja
LEON LOZIĆ prvo dijete Ivice i Ljube r. Žilić iz M. Polja

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju i rastu djece
__________________________________________________

Ovih dana napustila nas je:

MARICA VUGER r, Polovanec iz Đurđekovca u 91-oj godini
ALOJZ FITZ iz Kučanca u 68-oj godini

Dobri Bože uvedi ih u nebeske dvore!

ALOJZ FITZ nakon teške bolesti svoje umorne oči ovom svijetu zaklopio je gospodin ALOJZ FITZ. Rođen u zagrebačkoj Dubravi-u blizini samostana otaca Kapucina, od djetinjstva upijao je ljubav prema Bogu i crkvi, kako u svojoj obitelji, tako i od redovnika kapucina. Cijeli njegov život bit će u službi Bogu, supruzi Mirjani, njihove četvero djece, ali i kao zauzeti laik Crkvi-koju je iznad svega ljubio i sve svoje ljudske snage stavio na raspolaganje. Pionirski rad sa bračnim parovima, do tolikih seminara, spremnosti druge u njihovim teškoćama podizati, otvarat im vidike prema Bogu, koji nas sve prihvaća i ljubi. Nije niti svoju obitelj zanemario, dva sina i dvije kćeri, dočekao je i radost da vidi i svoje unuke, kojima se toliko radovao. U crkvi čitanju Božje riječi, radovao se kao dijete. Bolest koja ga je pohodila, pročistila, pripremila da krene ususret Kralju Kraljeva-kojeg je tako zdušno u svakoj prilici propovijedao.
Pa dragi ALOJZE FITZU sretan ti put u Vječnu Domovinu, a tvojoj obitelji, supruzi, djeci, unucima iskrena kršćanska HVALA!
__________________________________________________

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 5. VII –11 . VII 2010

PON: —————————————————
UTO: u 18.00 sati+ IVAN Facković
SRI: u 18.00 sati + ZORA Pukšec
ČET: u 18.00 sati + LJUBICA Gašparac
PET: u 18.30 sati VJENČANJE
SUB: u 17.00 sati u PREKVRŠJU
NED: u 9.00 sati + JOSIP Trempetić god., RUŽA god. i IVAN Dumić,
IVAN i obit. Hojanić i IVAN Matek, MARICA Vuger

__________________________________________________

OBAVIJESTI:

Od slijedeće nedjelje sveta misa bit će samo u 9 .00 sati.
Hodočašće na TRSAT 21. Kolovoza
Hodočašće GOSPI SUZNOJ u PLETERNICI u nedjelju 29. kolovoza u poslijepodnevnim satima

Imate najnoviji broj GLAS KONCILA, MAK, župni Listić Listić Molitvene zajednice. Naš listić možete naći i na internetskoj stranici www.zupa-vugrovec.com
__________________________________________________

03.07.2010