Župni listić 300

Župni listić 300
25. rujna 2010.

XXVI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU

EVANĐELJE (Lk 16, 19-31)

“Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve.” “Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.
Reče nato Abraham: Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.” “Nato će bogataš: Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka. Kaže Abraham: Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju! A on će: O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se. Reče mu: Ako ne slušaju Mojsija i Proroka, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.”
Komentar:
Grijeh bogataša nije u tome što je bogat. Grijeh bogataša je u tome što, usredotočen potpuno na sebe nije mogao vidjeti sitne želje i potrebe Lazara. Ništa ga to ne bi osiromašilo a pokazalo bi da je on vrijedan bogatstva i da njime zna upravljati.
Vjerujem da kod svih nas postoji opasnost da se zatvorimo u sebe i da uopće ne primjećujemo što drugi „priželjkuju“. Pokušajmo otkloniti napast da razmišljamo o jahtama i skupim automobilima, vilama i vikendicama. To je mali broj ljudi od kojih neki mogu biti vrijedni a neki nevrijedni materijalija kojima upravljaju. Pokušajmo pogledati u svoj život, otkriti bogatstvo koje imamo i vidjeti da li smo još uvijek osjetljivi na potrebe drugih.
__________________________________________________

Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael, arkanđeli, 29. rujna
Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. Mihael je, po Bibliji, na početku Božjeg stvaranja, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer (Sotona). Prema liturgijskim tekstovima Mihael je voditelj duša u raj. Stari su ga pisci nazivali “vagatelj duša” na posljednjem sudu, a ikonografi ga slikali s vagom u ruci. Slikaju ga i kao “vojskovođu nebeske vojske” s plamenim mačem ili kopljem, a u srednjem vijeku u tadašnjoj vojničkoj opremi: oklopu, kacigi, sa štitom i kopljem. Obično u žaru borbe, okružena drugim anđelima, kako pobjeđuje Sotonu (koji je često prikazan likom zmaja ili slične zastrašujuće spodobe) i strovaljuje ga u pakao. Općenito, Mihael se štuje kao branitelj i zaštitnik vjere i Crkve. Kao svojeg patrona posebno ga časte, u vezi s njegovom ulogom, vojnici i policajci, pa ljekarnici, vagari i trgovci, pekari; umirući.

Arkanđao Gabrijel
iz Bibliji nastupa kao glasnik Božjih odluka. On u Starom zavjetu tumači proroku Danijelu viđenje ovna i jarca (Dan 8, 16-26) i značenje sedamdeset godina (Dan 9, 21-17). U Novom zavjetu svećeniku Zahariji naviješta rođenje Ivana Krstitelja (Lk 1, 11-20), ukazuje se Mariji i naviješta rođenje Isusovo (Lk 1, 26-38). Do reforme katoličkog kalendara (1969.) kalendarski spomendan Gabrijela bio je 24. ožujka, dan uoči blagdana Blagovijesti. Sada je zajedno s Mihaelom i Rafaelom, 29. rujna. U ikonografiji se najčešće prikazuje kao navjestitelj s ljiljanom u ruci. U Crkvi je godine 1951. proglašen zaštitnikom telekomunikacija i obavijesnih sredstava. Patron je glasnika, poštara i filatelista.

Rafael
se u Bibliji spominje samo u Knjizi o Tobiji, kao pratilac na putu, zaštitnik i zagovornik mladog Tobije. Po Božjoj zapovijedi svladava pakosnog zloduha Asmodeja i iscjeljuje Tobijina oca. Rafael je patron ljekarnika, iseljenika, hodočasnika, putnika, brodara, rudara, krovopokrivača.

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj OLUJIĆ A. Šenoe 21 Vugrovec 200 kn
2. BORO PETROVIĆ Paruževinska 101 Paruževina 200 kn
3. Obitelj FIŠTER A. Šenoe 34 Vugrovec 100 EU
4. PREDRAG BARIČEVIĆ Slatinska 41 Vugrovec 50 EU

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat krštenja primili su:

IVONA BARIČEVIĆ prvo dijete Predraga i Tatjane r. Krstović
TEA BARIČEVIĆ drugo dijete Predraga i Tatjane r. Krstović iz Vugrovca
JOSIP KLETUŠ drugo dijete Darka i Vinke r. Kapitanović iz Markova Polja
MIHAEL POPOVIĆ prvo dijete Stjepana i Martine r. Silović iz Šimunčevca

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju i rastu djece

ANĐELI ČUVARI

Anđeli čuvari “Svjetlo bez početka” sam je beskonačni Bog. A svaki anđeo, pa tako i anđeo čuvar, svijetlo je duhovno, nebesko biće koje stalno gleda Božje lice uživajući u praiskonskoj Božjoj blizini i prisutnosti. I nije to samo neko pobožno razmišljanje o anđelima, već ozbiljan nauk koji se temelji na ugledu Svetoga pisma. Isus, govoreći o navođenju na grijeh, kaže: “Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskog” (Mt 18, 10)
Anđeli su prvijenci Božjega stvaralačkog djela, obdareni pobjedonosnom snagom protiv svakoga zla u svijetu, a puni jedinstvene ljubavi prema nama ljudima. Oni nas mogu štititi, voditi, braniti od svakoga zla po dušu i tijelo, našoj duši davati spasonosne poticaje. Naš an8eo čuvar može nam biti veoma vjeran životni prijatelj. To dokazuju toliki primjeri iz života svetaca i pobožnih kršćana. A na nama je da li ćemo taj dar, što ga nebo pruža, prihvatiti ili ne. Vjerujemo li u svog anđela čuvara, pouzdajemo li se u njega? O njemu je pisano: “Bog anđelima svojim – dakle i mome anđelu čuvaru – zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim” (Ps 91, 11). Bog nas ne sili na vjeru u anđela čuvara, na pouzdanje u njegovu pomoć. On poštuje našu slobodnu volju. Mi možemo u njega vjerovati, zazivati ga ili ne. Mi možemo s njim prijateljevati kao što se prijateljuje s drugim prijateljem ili ga jednostavno zaobilaziti, ne znati za njega, kao da uopće ne bi postojao. Dobar kršćanin s radošću i zahvalnošću prihvaća sve Božje darove, pa tako i dar anđela čuvara.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 27. IX–3 .X 2010

PON: —————————————————
UTO: u 18.00 sati + JURO Ramljak i obit. Kavalo
SRI: u 10.30 sati kod MIHALJA
u 18.00 sati + MIJO Židak
ČET: u 18.00 sati + IKA Stunjek, nakana obitelji Bošnjak
PET: u 18.00 sati nakana MOLITVENOG VJENČIĆA
SUB: u 17.30 sati Vjenčanje
NED: u 9.15 sati župna
u 11.15 sati kod MIHALJA na Nakane

OBAVIJESTI:

U srijedu slavimo blagdan sv. Mihalja, misa u crkvi na groblju bit će u 10.30 sati, na svetoj misi bit će i predstavnici naše POLICIJE kojima je sv. Mihovil zaštitnik
Na prvi Petak sat vremena prije svete mise-mogućnost svete ispovijedi, a nakon svete mise klanjanje pred PRESVETIM
U nedjelju slavimo našeg drugotnog zaštitnika svetog ARKANĐELA MIHOVILA – MIHOLJE, sveta misa bit će u njemu posvećenoj crkvi na groblju, ujedno i članovi našeg KUD-a organiziraju pučku veselicu, svi koji ste u mogućnosti pomozite u organizaciji našem KUD-u
Listopadske pobožnosti
Pozivam svakodnevno vas župljane da u listopadu molimo krunicu s nakanom za našu domovinu.
Svetom krunicom smo oslobodili domovinu u materijalnom vidu a sada je oslobađajmo u duhovnom vidu.
DJELATNICIMA NAŠE POLICIJE NEKA JE NA POMOĆI
SV. MIHAEL, ZAŠTITNIK POLICAJACA
Imate najnoviji broj GLAS KONCILA, MAK, župni Listić, naš listić možete naći i na internetskoj stranici
www.zupa-vugrovec.com

25.09.2010