Župni listić 313

Župni listić 313
19. prosinca 2010.

IV. NEDJELJA DOŠAŠĆA

EVANĐELJE (Mt 1, 18-24)

Rođenje Isusa Krista bijaše ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: “Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.” Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog! Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.

Komentar:

Današnje evanđelje, neposredno pred blagdan rođenja Gospodinova, poziva na svojevrsnu duhovnu obnovu obitelji kako bismo najprije u njoj pronašli sigurne znakove Božje prisutnosti. Obitelj je jezgra života. Ona je živo vrelo iz kojeg ključa rijeka temeljnih vrijednosti, principa, stavova koji oblikuju ljudsku osobu. Svatko od nas nosi u sebi polog koji je dobio u obitelji, kakva god da ona bila, i svatko od nas gleda svijet očima obitelji iz koje je ponikao.
Zato u blagdanu Božića prepoznajemo snažnu obiteljsku dimenziju. Božić je najljepše provesti u krugu svoje obitelji.
No, i oni koji su u svojemu životu iskusili neka bolna obiteljska i bračna iskustva imaju razloga za blagdansko raspoloženje, jer se Djetešce Isus želi roditi najprije u njihovim ranjenim srcima kako bi njihovu naravnu nemoć da vrate ili ostvare toplinu obiteljskog doma moglo pretvoriti u Božju svemoć. Ta Bogu ništa nije nemoguće!
Neka nam sveto rođenje Gospodinovo bude svima na radost i spasenje!

ZAHVALA

U jesen 1973. god. u tada mali CARITAS u Vugrovcu došla je na poziv tada već poznate karitativne djelatnice JELENE BRAJŠA, raditi jedna mlada djevojka ĐURĐA MARIJA MUJIĆ. Bio je to i novi početak rada obnovljenog CARITASA Zagrebačke nadbiskupije. Među prvima Caritasovim kućama bio je upravo ova u Vugrovcu. Iako je Đurđa stigla uvečer, vrlo dobro je vidjela svoje daljnje djelovanje. Odmah je osjetila da je to njen pravi dom. Zaljubljena u djecu koja su je dočekala ostat će uz njih nepunih 40 god. U prvo vrijeme našla je toplinu tadašnjeg župnika DRAGUTINA ŽNIDARŠIĆA, a zatim i velečasnog Pavla Šatrak. Njenim dolaskom kuća se počela puniti, toplinom ali i brojem, te malo pomalo se kuća proširivala. Zaljubljena u djecu ništa i nitko je nije bio važan. Za djecu je bila i majka i odgojiteljica i čuvarica i prijateljica, s njima se veselila i tugovala. Svaki odlazak nekoga iz kuće za nju je bila bol. Uvijek je nastojala i nakon odlaska biti s njima povezana. U svakoj prilici pomagala bi im onako kako majčino srce zna, nije bilo nemogućih rješenja, jer uz Božju pomoć uvijek se našlo neko rješenje. A djeca, i voljeli su ju, i poštivali, uvijek u njoj su nalazili sigurno utočište. Navezani jedni na druge nisu dopuštali da se čuje govor jedni protiv drugih. Sama Đurđa će priznati „NISAM MOGLA PODNIJETI DA BILO TKO I BILO ŠTO KAŽE PROTIV MOJE DJECE“.
S Caritasom je toliko srasla da nije niti primijetila niti vidjela, da su nastale nove okolnosti. Novo vrijeme tražilo je novi način rada u Caritasu. Prva je to osjetila JELENA BRAJŠA koja najedanput postaje teret i način kako se neradi. Punih 50-tak godina bila je perjanica CARITASA, a sada suvišna. Na udaru našla se i ĐURĐA kao Jelenin kadar. Traže načine da se ukloni iz kuće, počinje se obezvređivanjem, a onda i „nasilnim“ umirovljenjem. Sve to stoički podnosi jer CARITAS je na prvom mjestu, i za njega spremna je sve pretrpjeti. Đurđa, iako u očima ljudi najčešće si primala nezahvalnost, u Božjim očima stekla si blago kojemu nikakva ljudska zloća neće nauditi.
Za sav Tvoj život posvećen Caritasu – iskrena hvala!

DAROVI ZA CRKVU

1. TOMO POLJAK Prigorska 24 Prekvršje 200 kn
2. ZVONKO FACKOVIĆ Gračaki 4 Kučanec 200 kn
3. EVA FACKOVIĆ Vinogradska Kučanec 100 kn
4. ĐURĐICA POPOVIĆ Šimunčevečka 40 Šimunčevec 50 kn
5. ĐURO FIŠTER Glavna 64 Đurđekovec 200 kn
6. MARIJA FACKOVIĆ Glavna 68 Đurđekovec 300 kn
7. IVO DAMJANOVIĆ Vugerselska 33 Vugrovec 100 kn
8. STJEPAN FUĐAK Vurnovečka 34 Vurnovec 200 kn
9. ANTE OLUJIĆ A. Šenoe 21 Vugrovec 50 EU
10. ZLATKO MARKOVIĆ F. Habeka 1 Prekvršje 200 kn
11. MIRA PUKŠEC Zlatarska 4 M. Polje 200 kn
12. STJEPAN PEKČEC Prališće 9 Goranec 200 kn
13. BOŽICA BUDEK PEKČEC Prališće 1Goranec 200 kn
14. MARICA KAIN Veliki vrh 239 Šimunčevec 200 kn
15. IVAN STIPIĆ Dobr. Brijeg 9 Dobrodol 100 EU
16. MIRKO LJUBIČIĆ Feštinec 14/a Paruževina 250 kn
17. MANDA KOVAČIĆ A. Šenoe 71 Vugrovec 200 kn
18. VLADO VUGER Slatinska 8 Vugrovec 100 kn
19. Obitelj PRUSEC Slatinska 15 Vugrovec 200 kn
20. BRANKO ĆOSIĆ A. Šenoe 102 Vugrovec 50 EU
21. FRANJO DUTKOVIĆ Đ. Kuntića 30 Prekvršje 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primio je:

STIPAN DŽALTO četvrto dijete Jure i Anđe r. Petričević iz Dobrodola
roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju njihove djece

MUDRE IZREKE

I za odustati je katkad potrebna veeeelika snaga, posebno upornim osobama…
Tko bližnjega sudi, može se prevariti, tko mu oprašta – ne vara se nikada!
Do duhovnih visina dolazi se silaženjem.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 20. XII – 26. XII 2010

PON: u 6.00 sati + BOŽO Pavić
UTO: u 6.00 sati + TOMO Galović, MIJO i BARA Galović, MIJO Škes
SRI: u 6.00 sati + LUCA i MARTIN Vrgoč
ČET: u 6.00 sati nakana
PET: u 6.00 sati + EVA i STJEPAN Dumić
u 20.00 sati MALA POLNOĆKA
u 24.00 SATI POLNOĆKA
SUB: u 9.15 sati zajednička nakana
u 11.15 sati župna
u 15.00 sati BLAGOSLOV DJECE
NED: u 9.15 sati zajednička sveta misa
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Pola sata prije jedne i druge POLNOĆKE prigodni program.
Svaki dan pola sata prije ZORNICE ću ispovijedati.
I ovaj tjedan ću ispovijedati starije i bolesne.
Ove nedjelje u 17.00 sati u staroj školi naš KUD priprema BOŽIĆNI KONCERT uz KUD nastupit će i ŽUPNI ZBOR
I ove nedjelje možete se upisati za molitvu 24 sata bez prekida, da se mali Isus rodi u našim srcima i obnovi naše obitelji i cijelu domovinu. Prijave nedjeljom iza sv. Mise, na izlazu iz crkve, ili kod Sanje Trempetić.
Od slijedeće godine ne će biti zajedničke svete mise nedjeljom-već zajednička sveta misa bit će utorkom. Jednostavno to izričito traži DUHOVNI STOL, pa primite to srcu
Danas
Imate najnoviji broj GLAS KONCILA, MAK, župni Listić, Kalendare, Danice
www.zupa-vugrovec.com

19.12.2010