Župni listić 318

27. siječnja 2011.

EVANĐELJE III. nedjelje kroz crk. god. Mt 4, 12-23

U ono vrijeme: Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, Put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska – narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. Otada je Isus počeo propovijedati: “Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: “Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!” Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući Evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu.

Komentar:

Reakcija Isusova, nakon vijesti da je Ivan Krstitelj predan je: „povuče se u Galileju!“ Ako odlučimo intenzivno pratiti Isusa kroz ovu liturgijsku godinu, primijetit ćemo, u nekoliko važnih momenata njegova života kako se „povuče“. Znati se povući iz centra u nepoznato, na periferiju, gdje se u tišini može usredotočiti na bitno, velika je oznaka Isusova.
I nama je upućen Isusov poziv da ga slijedimo. Da, nekada nas taj poziv vodi u centar popularnosti a drugi puta u osamljenost pustinje. Bitna je naša sposobnost da usredotočimo svoj život na bitno.

BESMISLENOST PSOVKE

Znameniti starogrčki pripovjedač Ezop bio je siromašan rob. Jednom ga gospodar pošalje k trgovcu rekavši mu: “Kupi mi najbolju stvar koju tamo nađeš. ” Ezop ode i kupi jezik. Gospodar mu začuđeno reče: “Pa zar je to od svega najbolje što ima na tržnici kupiti?” “Da”
odgovori Ezop, “jezik je najbolja stvar od svega, jer čovjek jezikom hvali božanstvo i pobožno moli, uči istinu i krjepost, unosi mir među ljude, tješi žalosne, savjetuje one koji sumnjaju, brani pravdu i čini mnoga druga dobra. ” “Bravo, Ezope”, klikne gospodar, “sutra ćeš mi kupiti najgoru stvar!”
Ezop sutradan ponovo ode k trgovcu i opet kupi jezik. Gospodar vrlo uznemiren uzvikne: “Kako jezik može biti najbolja i najgora stvar?!” Ezop protumači: “Jezik je i najgora stvar, jer njime zle osobe preziru vjeru, uče zlo, govore laži, ogovaraju i kleveću, siju svađu, bližnjega nepravedno žaloste, varaju druge, izdaju pravdu i čine još mnoga druga zla. ”
Jezik, organ koji se može upotrijebiti i zloupotrijebiti. Naše riječi, dakle, mogu biti lijepe i ružne. One su toliko važne jer je snaga u našem jeziku i riječima koje izgovaramo. Zato Biblija kaže: “Smrt i život u vlasti su tvoga jezika. ” To znači da svojim jezikom možemo sebi sijati život ili smrt. Riječima, dakle, hvalimo, slavimo, blagoslivljamo, pjevamo, molimo… ali riječima također proklinjemo, đavlu predajmo, mržnju stvaramo, ogovaramo, klevećemo…
Vrli Hercegovci pjevaju u gangi, između ostaloga, i ovo: Da je Isus Hercegovac bio, tko bi njega razapeti smio? Pitam se: Zar Te igdje itko razapinje kao tvoj “vjerni” hrvatski narod? Potaknut ne samo ovim napjevom, nego i prekrasnim tekstom kojega na nekom mjestu nađoh, želim sa svima vama podijeliti kratko razmišljanje o psovci ali i ogorčenje u najmanju ruku, da se uopće o ovome treba pisati.

U Starom Zavjetu čitamo tekst: “Izvedi psovača iz tabora. Potom svi oni koji su ga čuli, neka stave svoje ruke na njegovu glavu. A onda neka ga sva zajednica kamenuje. Poslije toga ćeš ovako prozboriti Izraelcima: ‘Tko god opsuje Boga svoga, neka snosi svoju krivnju; tko izgovori hulu na ime Jahvino, neka se smakne, neka ga sva zajednica kamenuje; bio stranac ili domorodac, ako pohuli ime Jahvino, mora mrijeti’. ” Znam da Hrvatska ima dovoljno kamena, ali ne znam ima li ga dovoljno da se izvrše sva “kamenovanja bogo/psovača”! Ne trebamo “kamenovati”, jer Isus vrlo elegantno reče: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen” (Iv 8, 7),

DAROVI ZA CRKVU

1. MARICA SEDINIĆ Grljaki 22 G. Vugrovec 200 kn
2. IVAN GALOVIĆ Vugrovečka 26 G. Vugrovec 200 kn
3. KRISTINA PETLJAK Prigorska 52 Prekvršje 300 kn
4. Obitelj DROŽĐAN Odv. Sedinići 3 Prekvršje 400 kn
5. Obitelj KARAMATIĆ Vugrovečka 9 Dobrodol 200 kn
6. FRANJO FLUKA Fluke 3 Paruževina 200 kn
7. ELIZABETA GERIĆ Kuntaš 14 Đurđekovec 30 kn
8. RUŽICA GRAČAK Slatinska 33 Vugrovec 200 kn
9. NADA PAVLOVIĆ Đ. Popovića 12 Vugrovec 200 kn
10. Obitelj PAJNIĆ Zlatarska 18 M. Polje 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustio nas je:

RUDOLF TRSTENJAK iz Prekvršja u 74. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!

Što učiniti kad obolimo od gripe?

MED

Njega se može uzimati uvijek i u svako vrijeme. A KAKO GA UZIMATI KAD SMO VEĆ OD GRIPE OBOLJELI?
Tada je potrebno uzimati PROKUHANI MED na način da se u 1 litru hladne vode stavi 3-4 jušne žlice meda i kada otopina zakipi još se kuha oko 3 minute. U još vruću otopinu može se staviti i vrećica dvije zelenog čaja za poboljšanje ukusa, a ta kombinacija sinergijski još uspješnije djeluje u suzbijanju virusa. Dnevno treba uzeti do dvije litre ovog pripravka i stvarno bi bilo veliko čudo da “svoje” viruse ovim načinom ne savladate u dva dana.
Jednostavno i efikasno i stvarno bi bilo humano da ovaj jednostavan recept, svi koji ste ga pročitali ili već znadete za njega, širite dalje do svakog uha koji ga može čuti ili očiju koje ga mogu pročitati.

Manjak veselosti-pogoršanje bolesti

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 24. I – 30. I 2011

PON: u 17. 30 sati + IVAN Đurinec
UTO: u 18. 00 sati + RUDOLF Trstenjak, SLAVEK i obit. Galović, obit. Dumić i za jednog bolesnika, MARIJA Lažeta god., STJEPAN Kovačić, FRANJO Đurinec, STJEPAN Petric, MARTI god. i obit. Golub, BARA, FRANJO, TOMO, VINKO, ANA i JOSIPGOD. Židak, ANTE, ANA, MIRKO i obit. Bračić, STJEPAN, DRAGICA, MARTINA i MARICA Gračak, JURAJ Karamatić, IVAN Vuger, SLAVKO Fluka
SRI: u 18. 00 sati + STJEPAN Šimunjak,
ČET: u 18. 00 sati + ALOJZ Đurinec, STJEPAN Šimunjak i obit. IVAN
Đurinec (Ignacov)
PET: u 18. 00 sati nakana
SUB: u 18. 00 sati u + STJEPAN Popović
NED: u 9. 15 sati + ŠTEF Klemeš
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

I ove srijede nastavljamo sa VELIKOM DEVETNICOM ususret blagdanu sv. Josipa

VJERONAUK:

PRVOPRIČESNICI: subota u 10, 11 i 12 sati
4. RAZREDI: subota u 14 sati
5. RAZREDI: subota u 16 sati
6. RAZREDI: subota u 17 sati
7. RAZREDI: četvrtak i petak u 17 sati (svaki drugi tjedan – jutarnji turnus)
KRIZMANICI: petak u 19 sati, subota u 9 i 13 sati
MINISTRANTI susret u subotu u 14. 00 sati

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić Kalendare, Danice

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 550 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

27. 01. 2011