Župni listić 320

5. veljače 2011.

EVANĐELJE V. nedjelje kroz crk. god. Mt 5, 13-16

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima”Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze. ” “Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod sud, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući.
Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima. ”

Komentar:

Neke naše ljudske stvarnosti je teško opisati i razjasniti u diskusijama. Uvijek se nadodaje pitanje ili opaska više iako nam je u stvari sve jasno. Isus to rješava na taj način puštajući da simboli govore. Danas su to simboli soli i svjetlosti.
Ova prispodoba iznosi oprečnosti u stvarnosti. Događa se u društvu da oni koji bi trebali dodavati ukus i mijenjati stvarnost i dalje su tu, uživaju status, a da to uopće ne čine, a oni koji nisu svjetlo, koji su tama, prodaju se za svjetlo. Takva situacija dovodi do konfuzije.
Konfuzija se povećava uzajamnim jadikovkama i kritikama „lažne soli“ i „lažnog svjetla“ koji napadaju i pozivaju na promjene a nisu spremni na žrtvu niti na promjenu statusa, osim ako neće poboljšati svoj status. To je pitanje svih institucija.
Mi kršćani govorimo o novoj evangelizaciji. Da li smo svjesni da to traži veliku žrtvu, da to bitno može promijeniti naš status da nova evangelizacija mora „razgolititi“ našu stvarnost? Ako toga nismo svjesni, onda stvaramo konfuziju neukusa i mraka, ostajemo sol koja ne soli.

KAKO JE JEDNOSTAVNO…

Kako je jednostavno roditi se kao čovjek, pomisli Bog, roditi se kao što se već rađaju oni koji nemaju mnogo, osim sebe i onih koji ih vole, ako se uopće može imati više od toga.

Kako je mučno roditi se kao čovjek, pomisli čovjek. Ni pitali te nisu hoćeš li, a sada traže i više, traže i tebe. Dok ništa ne pitaš, svi su ti blizu. Od prvih pitanja toliki odlaze. Ostaje li itko?

Kako je jednostavno živjeti kao čovjek, pomisli Bog. Ti voliš druge i oni tebe vole. Tako je toplo u blizinama kada je čovjek uz čovjeka. Čovjek rađa čovjeka, živi sa njime, s njime i umire. A onda, opet smo zajedno.

Kako je mučno živjeti kao čovjek, pomisli čovjek, i biti sam u svemu i dalek svima, umoran od toga što od svega ničega nema ili tek nešto, a i to je slabo i nepostojano.

Kako je jednostavno umrijeti kao čovjek, pomisli Bog. Doista to je tako dobro. Nakon smrti još si jednostavniji, topline su još toplije, oni koji su ti bili bliski još su ti bliži. A i ja sam tu.

Kako je mučno umrijeti kao čovjek – pomisli čovjek. Život čitav k tome i vodi: od nigdje nikamo, po ovim blatnim putovima i srcima, i samome sebi težak. Poslije svega tek zemlja kao što bi bilo i bez toga.

Ja sam se rodio kao čovjek, šapne Bog. Živio sam i umro kao čovjek, i poznajem sve što te muči. Znam da ti nije lako. Ni meni nije bilo. I zato sada živim, zato sada živiš ti. Dok se uspinješ, ne opterećuj se pitanjima kojima ne znaš odgovora. Kad se uspneš, sve će se pokazati pred tobom i tada ćeš shvatiti što sam mislio s tobom i sa svime što ti se događa.

Prijatelj je onaj koji zna sve o tebi a i dalje te voli.
Pri izboru prijatelja budi spor, pri promjeni još sporiji.

DAROVI ZA CRKVU

1. STJEPAN SAMEC Vugrovečka 25 Dobrodol 500 kn
2. Obitelj JELUŠIĆ Aleja mira 11 M. Polje 200 kn
3. ANICA RUKELJ A. Šenoe 26 Vugrovec 200 kn
4. FRANJO SEDINIĆ Gračaki 1 Kučanec 400 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustili su nas:

MARICA SAMEC r. Šiletić iz Dobrodola u 84-oj godini

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove

BLAGDAN GOSPE LURDSKE
DAN BOLESNIH

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II – 1993. godine kako bi potaknuo ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih. Tim proglasom Papa je pozvao cijeli svijet na ozbiljno promišljanje onoga što zovemo patnjom, trpljenjem i bolešću.

Ovogodišnji je Svjetski dan bolesnika posvećen osobama koje su u neizlječivom stadiju bolesti. Bolest već na prvi pogled u čovjeku izaziva nemoć, nemir i tim osobama treba iz sveg srca pomoći, dati im snagu i uljepšati im svaki dan. Bolesnik na poseban način mora biti u središtu pozornosti i često je važnija topla riječ i podrška od pukog pružanja pomoći.
Misao vodilja ovog dana jest zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima: zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i drugim djelatnicima, te volonterima.

Da bismo nekoga dolično voljeli, treba ga tako voljeti kao da će sutra umrijeti.
Arapska poslovica
Nije dovoljno ljubav posaditi, treba je i zalijevati.
Njemačka poslovica

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 7. II – 13. II 2011

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + ANKA Ožbolt god., JURAJ Jugec god., ALOJZ i IVAN Prusec, FRANC Prusec, MARIJA Fišter, KATICA Perešin god., obit. Đurinec, MILAN Pavlović, AGATA i PAVAO Pavlović, STJEPAN i FLORIJAN Petric, IVAN i LJUBICA Jagar, ANA Pekčec, ANA Pecikoza, NINA Šamšalović, KATICA Sruk i obit, IVAN Zagajski i obit., MARICA Škes, za ozdravljenje MARICE Pavlović
SRI: u 18. 00 sati + ANKICA i IVAN Rožanković, IVAN Vukšić
ČET: u 18. 00 sati + STJEPAN god. i IVAN Vukas
PET: u 18. 00 sati + IVAN, STANKO, SLAVKO i BARA Komšić
SUB: u 18. 00 sati + IVAN Vuger
NED: u 9. 15 sati + SLAVEK i obit. Galović, obit. Dumić i za jednog bolesnika
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI

U petak slavimo GOSPU LURDSKU i Svjetski dan bolesnika, pod misom Bolesničko pomazanje za starije i bolesne, ponesite svoje svijeće, a i nove u sakristiji možete nabaviti. Iza svete mise na župnom dvoru bit će mjerenje tlaka i šećera-dobro došli.
U subotu bit će radna akcija –uređenje PODRUMA župnog dvora i stepenica na sjevernom ulazu-ponesite koji kramp, lopatu, tačke i dobru volju, dobro došli.
I ove srijede nastavljamo sa VELIKOM DEVETNICOM ususret blagdanu sv. Josipa
Na JOSIPOVO hodočastili bi u u Nacionalno svetište sv. JOSIPA u Karlovac, zainteresirani prijavite se u sakristiji.
– Molitvena zajednica “Treće srce” okuplja se na molitvu utorkom poslije sv. Mise.
Vjeronauk: po redovitom rasporedu
MINISTRANTI susret u subotu u 14. 00 sati
MALI ZBOR proba subotom u 15. 00 sati
VELIKI ZBOR proba četvrtkom u 19. 00 sati
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić, Listić molitvene zajednice

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 550 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

05. 02. 2011