Župni listić 326

20. ožujka 2011.

Župni listić (326)

EVANĐELJE II korizmena nedjelja Mt 17, 1-9

U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: “Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu. ” Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!” Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. 7Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: “Ustanite, ne bojte se!” Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: “Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne. ”

Komentar

Isusovo javno djelovanje nije bila pravolinijska putanja. Dovoljno je spomenuti nekoliko većih i za njegovo poslanje važnijih skretanja i zaustavljanja. Već nakon krštenja, Isus se odvaja u pustinju na 40 dana posta, zatim je tu današnji događaj na Brdu preobraženja i skretanje u Maslinski vrt. Bili su to presudni momenti izraza povjerenja u Oca Nebeskoga ali i momenti koji ocrtavaju ljudski elemenat na putu prema vječnosti. Borba između ljudske statičnosti i zadovoljstva sa onim što smo postigli (Gospodine, dobro nam je ovdje biti…. ) i poziva vječnosti koji je pred nama (Ustanite, ne bojte se!) stalna je dinamika našega života. Upravo onda kada je čuo riječi: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!“, Isus kreće dalje prema Jeruzalemu.

KRIV, A OSLOBOĐEN

Zašto Bog može opraštati grijehe?
Događaj koji nam ponešto objašnjava:
Zašto je Isus morao platiti za naše grijehe?
Mlada žena je pozvana pred sud zbog nedjela i bila je nedvojbeno kriva…
Nakon ponovljenih ispitivanja, priznala je. Sudac joj je dosudio kaznu od 500 Eura.
Tad se dogodilo nešto značajno. Proces je završio i ljudi su napuštali sudnicu. Sudac je otišao u svoj ured i skinuo sudačku halju. Otišao je do kase i uplatio 500 Eura koje je prije dosudio kao kaznu mladoj ženi.
Kazna je plaćena.
Sudac je bio otac osuđene, a ipak je morao osuditi svoju kćer. Za njezin prijestup morao je izreći zakonom propisanu kaznu. Morao je suditi pravedno, unatoč tome što je volio svoju kćer. Pronašao je način kako ju otkupiti i osloboditi od krivnje – kao otac, ali i kao korektna privatna osoba. Djelovao je pravedno, ali i s puno ljubavi.
U Bibliji stoji napisano:
“Plaća za grijeh je smrt”
Na smrt je osuđen svaki čovjek jer je grješnik i često je griješio. Bog je apsolutno pravedan i zato nas mora osuditi na smrt – baš svakoga. Tebe i mene.
On je pun ljubavi i zato je dao da za nas umre njegov voljeni i nedužni Sin Isus Krist, da bi svaki koji u Njega vjeruje mogao biti oslobođen.
To je dobra vijest za loše ljude.
To je najbolja vijest.
Upućena je tebi.
Upućena je svakome tko je svjestan svojih grijeha…
Uzmi taj dar, uzmi ga još danas.

Ako Isus traži da mu se predaš
Baci svoje „oružje“ i digni
Ruke u vis

DAROVI ZA CRKVU

1. JOSIP FACKOVIĆ M. Gupca 9 Kučanec 200 kn
2. ELIZABETA GERIĆ Kuntaš 14 Đurđekovec 30 kn
3. FRANJO FIOLIĆ Šimunčevečka 67 Šimunčevec 100 kn
4. SILVIJE BARIČEVIĆ Dobrod. Odv. 4 Dobrodol 50 kn
5. ANKICA MIKUŠIĆ A. Šenoe 12 Vugrovec 100 kn
6. DRAGAN BANOVIĆ O. Habeka 29/b Prekvršje 200 kn
7. JOSIP TURK O. Habeka 14 Prekvršje 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

‘KRIŽ’ – ŠTO JE TO?

Križ je prije svega, vrlo često čovjek sam sebi. Kao da nas je Bog tek napola stvorio. Svakome je od nas poklonio nešto obrađene zemlje u nama samima, a drugo je ostavio našoj marljivosti da osvojimo i da se obradimo.

Križ su nam, nadalje, drugi ljudi. Imao je donekle pravo Sartre kada je kazao: ‘Pakao – to su drugi. ‘ No ne zaboravimo, i mi smo, vrlo često i ne znajući, križ drugima. Stoga se u postajama križnoga puta nalazi i peta postaja: ‘Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ. ‘ Ponijeti drugome njegov križ, ili barem nastojati da nikome mi ne budemo križem, znak je velike čovječnosti.

Križ – to su prilike u svijetu koje mi nismo skrivili, a ne možemo im pobjeći te ih najčešće moramo naprosto otrpjeti.

Križ – to je vrlo često sve ono što treba prevladati da bismo ostvarili neko dobro koje sami sebi želimo ili smo dužni drugima.

fra Bonaventura Duda

BLAGO ČISTIMA SRCEM, ONI ĆE BOGA GLEDATI

Veoma je dobro da postoji korizma,
kao neko kolektivno razdoblje za proljetno pospremanje,
čišćenje i lišavanje od svega što je postalo
nepotrebnom prtljagom ili čak pravim smećem.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 21. III – 27. III 2011

PON: u 18. 00 sati + MATE Olujić god.
UTO: u 18. 00 sati + STIPO, MARE, JOSIP i ZVONKO Jajčević, FERDO, ANGELINA, ANĐA, JOSO, ANKA, MARIJAN, ANĐA Jajčević, VINKO, MARICA i KATICA Prusec, MARIJA i EMIL Brajer, JOZO, VLADO, IVAN i obit. Ripić, ANĐELA Pukšec, MIJO Brkić, NADA i obit. Kovačić, JANJA Križanac, ANA i NIKOLA Morić, MARICA i PAVAO Obad god., ANASTAZIJA i JOSIP Jakušić i AUGUSTIN Matak, LJUBICA Švaljek, DRAGICA Gračak god., i STJEPAN Gračak, IVAN Tomić, IVAN i KATICA Marković i obit. Pukšec, ++ obit. Sedinić i Blažinović, ++ obit. Mamić, RUŽA Bolčević, MARICA Galović, MATO i ANA Čaldarević, MARICA Kovačić
SRI: u 18. 00 sati + DAVOR i SLAVA Olujić
ČET: u 18. 00 sati + MIJO, BRANKO, STANKO, AMALIJA, FRANJO i MARTINA Blažinović, IVAN, RUŽA i STJEPAN Pukšec
PET: u 18. 00 sati + STJEPAN Hrenović i obit., IVAN Vuger god., MARIJA i obit, Vuger i Prusec
SUB: u 18. 00 sati + BRIGITA Galović
NED: u 9. 15 sati + MARKO Baotić
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

U petak pola sata prije svete mise KRIŽNI PUT.
Nedjeljom u 15. 00 sati KRIŽNI PUT iz župne crkve do crkve sv. Mihalja
Na JOSIPOVO hodočasti se u u Nacionalno svetište sv. JOSIPA u Karlovac, polazak u 8. 30 sati ispred crkve. Cijena 50 Kuna.
– u subotu je bila veća radna akcija-uređenje staze Križnog puta, okoliša oko crkve, župnog dvorišta. Bilo je preko 20 vjernika, 3 bagera, ovaj tjedan svakako će se nasuti kamen za budući mali trg pred crkvom. Svima koji su se odazvali iskrena hvala.
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić,

20. 03. 2011