Župni listić 328

2. travnja 2011.

Župni listić (328)

EVANĐELJE IV. korizmena nedjelja Iv 9, 1-7

U ono vrijeme: Isus 1prolazeći ugleda čovjeka slijepa od rođenja. 2Zapitaše ga njegovi učenici: “Učitelju, tko li sagriješi, on ili njegovi roditelji te se slijep rodio?” 3Odgovori Isus: “Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja. ” 4″Dok je dan, treba da radimo djela onoga koji me posla. Dolazi noć, kad nitko ne može raditi. 5Dok sam na svijetu, svjetlost sam svijeta. 6To rekavši, pljune na zemlju i od pljuvačke načini kal pa mu kalom premaza oči. 7I reče mu: “Idi, operi se u kupalištu Siloamu!” – što znači “Poslanik. ” Onaj ode, umije se pa se vrati gledajući.

Komentar

Učenici danas postavljaju Isusu pitanje koje muči sve ljude do dana današnjeg: „Zašto nevin čovjek pati?“ Slijepac od rođenja nije sam ništa sagriješio ali je, ljudski gledajući, uskraćen za mnogo toga u životu. Budući da ne može vidjeti, uskraćena mu je ona redovna izobrazba, uskraćeno mu je slobodno kretanje koje svi uživamo i mnogo toga. Isus kao da je izbjegao odgovor. Međutim, Isusove se riječi potvrđuju u slučaju ovoga čovjeka: progledao je uz pomoć Božju. Nažalost, dobra djela unose i zabunu. Čuvari pravovjerja, misle da činjenje dobra pripada samo njima a Isus se nije dao svrstati tako da dobro koje je činio, njegovi protivnici, obezvrjeđuju.
Na ovo pitanje će generacije i dalje tražiti odgovor. Odgovor vjerojatno ne leži toliko u „mozganju“ koliko u meditiranju, molitvi i suživotu sa onima koji pate. Dotle mi možemo barem slikovito razmišljati o svojim sljepoćama i Isusovom nauku koji nas može od toga osloboditi.

Što kazuju ne kršćanski izvori o Isusu?

Neki tvrde, da nema dokaza da je Isus iz Nazareta ikad postojao pa onda ne vjeruju u Krista. Ako Isus nije povijesna osoba i ako nema dokaza da je postojao, onda je samo postojanje kršćanstva teško objasniti. Užasno je tražiti od bilo koga, da vjeruje da su milijuni ljudi u zadnjih 2000 godina osnivali svoja vjerovanja u nekog koji nije nikada postojao, i imali tako silnu vjeru u nj da su bili potaknute širiti svoju vjeru u njega po svijetu, često po riziku smrti..
1) Tacit je bio rimski povjesničar čije dvije velike knjige o 1 stoljeću (“Annals” i “Histories”) obje spominju Isusa i kršćanstva. On je napisao u ‘Analima’ (oko 115 n. e. ): “Omražena klasa zbog svojih odvratnosti, od naroda su nazvani kršćani. Krist, po kome je nastalo i ime, je pretrpio ekstremnu kaznu za vrijeme vladavine Tiberija u rukama jednog od naših prokuratora, Pontije Pilata”.
Imperator Tiberij je vladao od 14-37n. e., za čijeg je perioda Krist ubijen, prema ovom zapisu. Tacit također opisuje kako su vjerovanja ove grupe “Izbila ne samo u Judeji, prvotni izvor (ovih ideja), nego čak i u Rimu”, on nastavlja s opisivanjem kako su kršćani bili opće omraženi, i mnogi ubijeni u Rimu. Sve se ovo slaže s novozavjetnim zapisom o Isusu, učenici i apostoli prvo su širili svoje učenje Judejom, i onda kroz rimskim svijetom, uključujući i Rim, s velikim otporom na njih.
2. ) Josip Flavije je najpoznatiji židovski povjesničar. U svome djelu Židovske starine govori o Isusu, zvanog Krist. Postoji polemičan stih koji glasi: „Negdje u ovo vrijeme živio je Isus, mudar čovjek, ako ga uopće možemo nazvati čovjekom, jer činio je čudesna djela… On je bio Krist… ponovno im se pokazao živ treći dan, kao što su božanski proroci predskazali to i deset tisuća drugih predivnih stvari o njemu“.
3. ) Plinije mlađi, u svojim Pismima 10:96, pisao je o ranokršćanskom štovanju, uključujući činjenicu da su kršćani štovali Isusa kao Boga i bili veoma moralni, a spominje i gozbu ljubavi i Gospodnju večeru.
4. ) Babilonski Talmud potvrđuje Isusovo raspeće u večer uoči Pashe, te Optužuje Krista da se bavio vračarstvom i ohrabrivao Židove na otpadništvo.
Zapravo, gotovo možemo rekonstruirati poruku evanđelja koristeći samo rane nekršćanske izvore: Isusa su zvali Kristom (Josip Flavije), činio je „čarolije“, odveo Izrael u nove nauke, te su ga na dan Pashe razapeli zbog njih (Babilonski Talmud) u Judeji (Tacit), ali je tvrdio da je Bog i da će se vratiti (Eliezar), u što su njegovu sljedbenici vjerovali – štujući ga kao Boga (Plinije).

DAROVI ZA CRKVU

1. SLAVKO HOJANIĆ A. Šenoe 17 Vugrovec 1000 kn
2. MILAN HABEK O. Habeka 3 Prekvršje 150 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Bez kršćanskih blagdana u EU kalendaru

Europska komisija je za 2011. g. financirala 3, 27 milijuna europskih kalendara – rokovnika, za srednjoškolce.
Kalendar donosi sve židovske, kineske, muslimanske i ostale blagdane, kao i Dan Europe i druge obljetnice europske unije ali kršćanski blagdani Uskrsa i Božića nisu spomenuti, (niti u fus noti) usprkos činjenici da je kršćanstvo vjeroispovijest većine Europljana.
Sramote li!!! I mi mislimo da nam je mjesto baš u takvoj Europi.

IZ TISKA

Prateći sve ovo što se govori i piše po internetu ili u novinama u vezi sa zgradom Hrvatske biskupske konferencije, ali i o popisu stanovništva no i ne samo o tom, stječe se gorak okus, ali i potvrda svetopisamske izreke da je beskrajan broj glupih na ovoj zemlji. Na žalost, ti koji su se raspisali i napuhnuli svojim izjavama protiv Crkve, ili su za to dobro plaćeni, a govore o bogatstvu Crkve, ili tako slabo vide da ne mogu uočiti da su nečija igračka. Navodno se pokazuju pametnima, da razmišljaju, ali očito nečijom tuđom glavom. Možda će neki i osjetiti nekakvu pomoć u tome od Soroša koji ponovno želi ojačati svoje krake u Hrvatskoj, kao što i jedan transparent u prosvjednim povorkama ističe: Tko kaže da nemam novaca, svaki drugi dan tu je 250 kuna.
Radio Vatikan

ISUS KAKVOG NISAM POZNAVAO

Križ prikazuje Boga kao onoga koji je spreman odreći se sile u prilog ljubavi.
Isus je, prema frazi Dorothy Solle, postao ”Božje jednostrano razoružanje”.
Sila, bez obzira koliko bila dobronamjerna, obično uzrokuje patnju.
Ljubav, budući da je ranjiva, upija je u sebe.
U srazu do kojeg je došlo na Golgoti, Bog se odrekao jedne u prilog druge.
Philip Yancey

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 4. IV –10. IV 2011

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + DRAGICA Homan zadušnica, + ALOJZ Fišter god., PETAR i EVA Fišter, VID, VIDEK i MARTINA Hrenović i OLGA Gračak, MARICA Samec, IMBRO god., MATILDA i STJEPAN Poljak, MARKO, JAKOV i KATA Suman, JOSIP Meglaj, IVAN i MAGDA Samec, ŠIMUN, ANA, IVAN i PETAR god. Pekčec, IVAN, MIJO i ANA Đurinec
SRI: u 18. 00 sati + STJEPAN god. i obit. Kovačić
ČET: u 18. 00 sati + MIRKO Mostovljanec
PET: u 18. 00 sati + LUKA, RUŽA, MATO, JANA, STJEPAN i obit. Fišter
SUB: u 18. 00 sati + MARICA Galović
NED: u 9. 15 sati + STJEPAN , MARICA i obit. Šiletić, IMBRO, AMALIJA i obit. Đuran
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

Naš novi trg pred Crkvom pomalo dobiva svoj izgled. Ako Bog da ovih dana počelo bi popločavanje.
U subotu bila bi radna akcija uređenje okoliša župnog dvora i oko crkve, odojak je naručen, ako i bude manje rada, bit će više vremena za druženje, svakako dođite od pola devet nadalje. Lopate, tačke, motorka dobro bi došli.
Naš Štef Rogar obojao nam je postaje Križnog puta prema Mihalju, hvala mu.
Danas u 15. 00 sati KRIŽNI PUT iz župne crkve do crkve sv. Mihalja, a slijedeće nedjelje na GLUŠNICU-KRIŽNI PUT kroz dio naša župe
Prošle nedjelje skupili smo za našu Bosnu 3800 Kuna-iskreno hvala.
Pomalo prijavljujte starije za Uskrsnu ispovijed

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić,

02. 04. 2011