Župni listić 331

22. travnja 2011.

Župni listić (331)

SRETAN USKRS!

„Krist, pošto uskrsnu od mrtvih,
više ne umire,
smrt više njime ne gospoduje. “ (Rim 6, 8)

Dragi župljani!

Evo nas u slavlju najvećeg blagdana naše vjere. Čitamo što o tome događaju piše sveti Pavao u Poslanici Rimljanima. Isus je pobijedio smrt i sve što je sa smrću i zlom povezano i zauvijek živi. Mi smo, po riječima istog svetog Pavla, po krštenju ukopani u njegovu smrt da po snazi njegova uskrsnuća hodimo u novosti života.
Hoditi u novosti života za kršćanina znači svakodnevno se opredjeljivati za život, gajiti civilizaciju života, civilizaciju ljubavi unatoč tolikim protivljenjima s kojima se svakodnevno susrećemo.
Dok vam želim sretan Uskrs, želim da se uistinu po svakome od vas svakodnevno događa taj novi svijet otvorenosti životu i opredjeljenja za dobro.
Filip Lucić – župnik

Mons. dr. Vlado Košic, sisački biskup i predsjednik Iustitia et pax HBK

U Izjavi Komisije Iustitia et pax HBK, koju ste objavili tri dana uoči presude, spominjete da bi ova presuda mogla imati „nesagledive posljedice za našu zemlju i njezinu budućnost te povrijediti pravdu i stoga dugoročno ugroziti mir“. Možete li malo pojasniti koje su moguće posljedice?

Posljedice mogu doista biti teške. Ako je naša zemlja nastala na zločinu, tada je i njezina opstojnost upitana. Ako smo svi optuženi – a riječ je ne samo o osuđenima, nego o svim „znanim i neznanim“ članovima „udruženog zločinačkog pothvata“ – tada to sutra može biti svatko, a onima koji neće biti sutra zadovoljni s Hrvatskom, mogu tražiti da krivično odgovara sad ovaj, pa sad onaj, na kraju i vi i ja, zapravo potencijalno – svi smo optuženi, što je apsurd.

Kati Marton, Holbrookova žena, opisuje pregovore u Daytonu u dva članka jučer i danas u International Herald Tribune-u. Zaključak je jednostavan: već su tada Izetbegović i Milošević međusobno podijelili Bosnu i Hercegovinu na račun Hrvata. U članku se Tuđman tek usput spominje. Pa neka ušute više domaći mudrijaši s tim u vezi.

Iz uskršnjega broja Glasa Koncila prenosimo misli glavnoga urednika monsinjora Ivana Miklenića u vezi s presudama i kako bismo se imali ponijeti.
“Katolički vjernici – bez obzira na to koliko god bili razočarani djelovanjem toga ljudskog suda i utjecajem politike koja ne poštuje ni narod, ni ljude, ni činjenice, ni ljudsku patnju – izazovu nametnutoga poniženja i patnje pozvani su pristupiti u svjetlu vazmenoga otajstva koje se na poseban način upravo ovih dana aktualizira u slavljima svetoga trodnevlja… Gorčina i patnja, koja je izazvana haškom presudom, morala bi se pretočiti u novu snagu za izgradnju stvarno demokratske, stvarno pravne i stvarno hrvatske države Hrvatske, a to je i preduvjet i za drugačiji ishod na drugostupanjskoj razini Haškoga suda, ali i za stvarni boljitak hrvatskoga naroda i cjelokupne hrvatske nacije”, kaže Ivan Miklenić u svojem komentaru najnovijega broja Glasa Koncila

DAROVI ZA CRKVU

1. N. N. Dobrodol 200 kn
2. ZVONKO KANDRAČ Šiletići 44 Šiletići 200 kn
3. JOZO BOŠNJAK Dobrodolska 16 Dobrodol 200 kn
4. OBITELJ DROŽĐAN Odv. Sedinići 3 Prekvršje 200 kn
5. Obitelj GRUBOR Domjanićeva 2 Vugrovec 200 kn
6. DENIS POPOVIĆ Dobrodolska 28 Dobrodol 100 kn
7. TOMO VALJAK Liševo 51 Prekvršje 200 kn
8. VESELKO CVITKOVIĆ O. Habeka 29 Prekvršje 700 kn
9. N. N. 1000 kn
10. MARKO LULIĆ Klanac 8 Đurđekovec 200 kn
11. Obitelj PUKŠEC Zlatarska 4 M. Polje 100 EU
12. ANTE TOMIĆ Vugrovečka 115 Dobrodol 500 kn
13. PETAR ŠITUM Dobrodolska 14 Dobrodol 200 kn
14. Obitelj PAJNIĆ Zlatarska 18 M. Polje 200 kn
15. RUŽICA GRAČAK-BABUŠ Slatinska 33 Vugrovec 200 kn
16. MARICA ŽIDAK Aleja mira 5 M. Polje 200 kn
17. SLAVKO BEZEREDI Glavna 27 Goranec 200 kn
18. Obitelj CVIJAN Gradinska 33 Vugrovec 200 kn
19. IVAN POPOVIĆ Šimunčevečka 6 Šimunčevec 200 kn
20. GORAN JEDLIČKO Liševo 23 Liševo 3000 kn
21. ANTE IVIĆ Šiletići 34 Šiletići 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustile su nas:

KATA FACKOVIĆ iz Markova Polja u 81. godini.
KATICA ŽUGČIĆ r. Krtak iz Vurnovca u 72. godini.
RUŽICA ĐURAN r. Popović iz Šimunčevca u 102. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje nebeske dvore.

DVIJE LJUBAVI

-Postoje dva suprotstavljena načina kako čovjek može voljeti
sebe: nesebično i sebično.
Samo prvi način služi samoodržanju,
dok je drugi samouništavajući.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 25. IV –1. V 2011

PON: u 10. 00 sati + IVAN Kuntić
UTO: u 18. 00 sati + ALOJZ Kurjak, BARA Pajurin, MARICA Bezeredi, RUŽA, PETAR i FRANJO Sedinić i FRANJO Kuntić, STJEPAN i obit. Đurković i Baričević, IVAN, MARTINA Marković, Marica Golub, ANĐELA Pukšec, TONI Kučiš Vuković, NIKOLA i ZLATA Valjak, STJEPAN i MATO Beštak,
SRI: u 18. 00 sati + MILE Miletić
ČET: u 18. 00 sati + KATICA Hojanić god.
PET: u 18. 00 sati nakana
SUB: u 18. 00 sati + MILAN Živković god.
NED: u 9. 30 sati zahvala za 30-god. braka
u 11. 15 sati župna
______________________________

OBAVIJESTI:

Ovaj tjedan završili smo uređenje Trga pred crkvom, sada treba pasti kiša da ga ispere i pijesak u fugama da dođe na svoje. Radnicima iskreno hvala. Hvala i Vladi Domenkušu za rasvjetu, koju moramo još malo doraditi.
Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga.

U petak u našoj župi je KLANJANJE u 15. 00 sati bit će izloženo PRESVETO. Svetu misu u 18. 00 sati predvodi župni vikar iz S. Sela VLADIMIR DRNETIĆ

Ovogodišnje hodočašće Molitvenih vijenaca u Mariju Bistricu bit će u subotu, 21. 5. Cijena 50 kn. Prijave kod Sanje Trempetić do 10. 5. Više informacija na oglasnoj ploči ili kod Sanje.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić,

SRETAN USKRS!

22. 04. 2011