Župni listić 334

14. svibnja 2011.

Župni listić (334)

EVANĐELJE IV. vazmena nedjelja Iv 10, 1-10

U ono vrijeme reče Isus: „Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju. ” Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. Stoga im Isus ponovno reče: “Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju. ”

Komentar:

Dobri Bog nas je iz ljubavi pozvao u postojanje. Velikodušno nam je darovao slobodu. Dar slobode znak je stvorenosti na sliku i priliku Božju. Pokazatelj darovanog nam dostojanstva. Biljeg dragocjenosti u Božjim očima. Potvrda izabranja. Jedinstvenosti, jedincatosti i neponovljivosti planova ljubavi Božje za nas.
Zloupotrebljena sloboda odvodi u lutanje. Grozničavo traženje. Hod po rubu. Izloženost. Isustvo grijeha. Kušanje greših plodova. Izranjenost. Zapletenost u besplodost trnja. Ostavljenost. Surovost jeze otvorene provalije.
Uskrsli Isus, Pastri Dobri traži naš u našim lutanjima. Prilazi nam s poštovanjem. Oslobađa nas od zapletenosti naših krivih putova. Vraća nam dostojanstvo djece Božje. Izranjene prigiba nas na grudi. Stavlja blizu srca. Nosi na ramenu. Iscjeljuje. Ozdravlja ljubavlju i mirom.

PROMIŠLJANJA NAŠIH KRIZMANIKA O 7 DAROVA
KOJI ŽIVOT ZNAČE:

RAZUM:
Razumom razmišljamo a duhom i srcem vjerujemo. Za dobar razum potrebna je vjera. Trebali bi razmišljati dušom i srcem. Često nam se ne da razmišljati, ali Bog nam je dao jedan život i zato razum treba koristiti u životu; kako bi sam život razumjeli ali i bili bliže Bogu.
(Lucija Zovko)

MUDROST:
Mudrost nije bahatost ni prepredenost. Mudrost je čista, iskrena i korisna vrlina drugima i tebi. Mudar čovjek ne pravi iste greške. Često uči i na tuđim greškama. Mudrost znači biti spreman na sve, pa i najgore što misliš da ti se može dogoditi..
(Katja Mihelić)

SAVJET:
Gospodine, molimo Te da nam budeš potpora i Savjetnik u svim našim malim i velikim odlukama.
(Karla Kašić)

JAKOST:
Jakosti nam je potrebna da u svakodnevnom životu možemo biti ustrajni i reagirati na mnoštvo problema koji se na našem putu prema Bogu pojavljuju u našim glavama i oko nas.
(Patrick Ros)

ZNANJE:
Znanje je potrebno kako bismo podučili one koji ne znaju i lakše shvaćali i rješavali svoje zadaće i probleme. Ako ništa ne znaš, ništa ne možeš ni učiniti…
(Patricija Franković)

POBOŽNOST:
Pravi put vodi do prave pobožnosti. Pobožan je onaj tko je blizak bližnjemu ali i neprijatelju. Biti pobožan znači izabrati pravi put u životu i u svakome vidjeti Krista.
(Doroteja Budek)

STRAH BOŽJI:
Ako nekoga voliš, tada se bojiš povrijediti ga. Tako je i s ovim darom. Ovaj dar potiče nas da pazimo što radimo a mjera nam treba biti ljubav. Zato je Isus dao zapovijed ljubavi; po ljubavi se treba ravnati. Ako voliš, onda i paziš…
(Filip Šimičić)

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj HOJANIĆ A. Šenoe 15 Vugrovec 500 kn
2. Obitelj GRGIĆ Zlatarska 26/a M. Polje 50 EU
3. BRANKO TOKIĆ Vukasova 3 G. Vugrovec 200 kn
4. N. N. 200 kn
5. ZORICA VUKAS Vukasova 19 G. Vugrovec 200 kn
6. Obitelj PAJURIN Glavna c. 41 Goranec 200 kn
7. FRANJO FLUKA Fluke 3 Paruževina 200 kn
8. Obitelj OLUJIĆ A. Šenoe 21 Vugrovec 600 kn
9. BMD 1000 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

MARIJA USLIŠAVA

“Nakon smrti mojega muža, koji je bio Portugalac zamolili se me njegovi rođaci da sa svojom petogodišnjom kćerkicom dođem u Portugal. Sestrična mojega muža imala je četvero djece. Tu smo provodili lijep obiteljski život i moja kćerkica Margareta naučila je portugalski – igrajući se. U taj skladan život nenadano je ušla velika tuga. Izbila je epidemija tifusa. I moja je Margareta oboljela. Njegovanje mojega djeteta posve je prepušteno meni jer su se svi bojali zaraze.
U strahu da ne izgubim i dijete, dala sam pozvati liječnika iz Pariza, Sestrična mojega muža obavljala je u čast Majci Božjoj Fatimskoj devetnicu zajedno sa svojom djecom, koja su bila pošteđena tifusa. Preporučila je i meni zajedno s njima moliti. Odgovorila sam da ne poznam Fatimsku Gospu, ali sam rado prihvatila da s njima molim u maloj kućnoj kapelici gdje se nalazio kip Majke Fatimaske.
Moje je dijete bilo već pri kraju, noktići su već poplavili; više nije ni tekućinu uzimalo i nije se kretalo. U velikoj nevolji otrčala sam u kapelu. Bila je hladna zimska noć. Golim koljenima klekla sam na kamene stepenice oltara i molila:’Majčice Fatimska, svi tvrde da ti uvijek pomažeš, pokaži mi da je to istina što ljudi ovdje govore u Portugalu o fatimskim čudesima. Učini čudo i na mojem djetetu. Ako bude ozdravilo, ja ću ti ga žrtvovati. ‘ Dugo sam klečala, više nisam mogla, zaboljela su me leđa, obuzeo umor.
Kad sam otvorila vrata bolesničke sobe, što sam vidjela? Moje je dijete poskakivalo u krevetiću i zapitalo me: ‘Mama, gdje si tako dugo bila? Ja sam gladna!’ Htjela sam leći jer sam mislila da je u bunilu koje često nastupa prije smrti. Ali, Margareta je rekla:’Mama ja sam zdrava. To mi je rekla Gospa Fatimska. ‘ Zamolila sam sestričnu da obavijesti liječnika. Šutjela sam o tomu što se u noći događalo. Kada je liječnik ušao u sobu, Margareta ga veselo pozdravi i rekne: ‘Striček doktor, sada ću dobiti lutku koju ste mi obećali, ako ozdravim. ‘ Liječnik vikne u jednom dahu:’Dogodilo se veliko čudo!’ Kleknuo je do kreveta djevojčice, uzeo njezine ruke u svoje ruke i rekao: ‘Izmolimo zahvalnu molitvu Majci Božjoj Fatimskoj!’

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 16. V –22. V 2011

PON: u 18. 00 sati + IVAN Marković
UTO: u 18. 00 sati + BARICA, IVAN i obit. Škes, , IVAN, IVKA i SLAVKO Glogovec, ANA i MIJO Glogovec, IVAN i ŽELJKO Baričević, , MARICA Galović, KRISTINA, IVAN i VJEKO Stipanov
SRI: u 18. 00 sati + DRAGUTIN, BARICA, MARIJA i IVAN Jakšić
ČET: u 18. 00 sati + TEREZA, FRANJO, STJEPAN, mijo Šimunjak, JULČA i JOSIP Đurinec, MARKO Vukas
PET: u 18. 00 sati + IVAN (Ignacov) Đurinec, ALOJZ Đurinec i STJEPAN Šimunjak
SUB: u 18. 00 sati na čast Majke Božje za zdravlje
NED: u 9. 15 sati + IVAN (Ignacov) Đurinec, ALOJZ Đurinec
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

Za dva tjedna bit će PRVA PRIČEST. Roditelji u srijedu dođite sa svojim sinovima po haljinice, a u četvrtak dođite sa svojim djevojčicama. Haljinice će se dijeliti poslije svete mise.

U mjesecu smo SVIBNJU mjesecu posvećenu BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI -koju na poseban način slavimo molitvom svete Krunice. Svaki dan SVIBANJSKA POBOŽNOST započinje u 17. 30 sati. a po našim selima u kapelicama ili kod Raspela skupimo se na molitvu
Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom

Prijavljujte se za kartu za Hipodrom za svetu misu sa PAPOM
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić…

14. 05. 2011