Župni listić 338

19. lipnja 2011.

Župni listić (338)

EVANĐELJE PRESVETO TROJSTVO Iv 14, 15-21

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.

KOMENTAR:

Na prvi pogled pročitani tekst izgleda kao da je malo diskriminatoran. Spasiti se mogu samo oni koji vjeruju u Sina Božjega. Činjenica je da nije bilo grijeha, da bi dolazak Sina bio potpuno drugačiji. Pretpostavljam da bi ga ljudi prepoznali već kod rođenja, predpostavljam da ga ne bi mučili i ubili. Čini mi se da se u današnjem evanđelju govori o slobodi. Bog je izvor života a čovjek je slobodan prihvatiti život ili nešto drugo. Isusova je želja da se svi spase. I sve se može učiniti na tom putu spasenja ali se nikomu ne može oduzeti sloboda. Takav stav kod Isusa ide dotle da žrtvuje slobodno svoj život ali ne ugrožava ni jednog trenutka slobodu svojih progonitelja. To je vrhunac slobode: ne ugroziti tuđu slobodu ni onda kada drugi nasilno vrijeđa tvoje stavove i ugrožava tvoju slobodu. Kada bi naši stavovi bili ovakvi, onda bi i polemika ovih zadnjih dana u našoj javnosti bila besmislena.

TIJELOVO

Euharistija je odgovor na našu potrebu da pojedemo onog kog najviše volimo. “Pojest ću te od dragosti…” Tu u Euharistiji, Bog je upravo zato da njega kojeg neizmjerno ljubimo – pojedemo od dragosti.
Blagdan je ovo “Kruha svagdašnjeg” za kog molimo da nam se “da danas”. Sve je počelo viđenjem redovnice Julijane iz Lüttich-a u 13 st. kad je vidjela pun mjesec s crnom rupom – i bilo joj je rečeno da ta rupa predstavlja manjak važnog blagdana u crkvenom kalendaru – blagdana najvećeg blaga Crkve – Euharistije. Njen ispovjednik, koji je kasnije postao papa Urban IV uvodi 1264. blagdan Tijelova za čitavu Crkvu.
Uz blagdan su vezane procesije, kojima se vjera javno svjedoči. Ona, naime, treba svoje očitovanje u javnom životu – kako bi bila prepoznata kao autentična u privatnom životu.
Euharistija kao sakrament budi nam pozornost kako Otajstvo Boga mora imati nekakvo svoje materijalno očitovanje – da bi nam uopće bilo dostupno. “Čistu” duhovnost je nemoguće doseći – ukoliko ona nije dostupna na neki način našim sjetilima. Susrećemo ga po sredstvima njegova priopćavanja nama – koje zovemo sakramentima. Sve što postoji sakramenat je Boga. No Euharistija – na osobit način, budući je tu Bog prisutan: uistinu, stvarno, supstancijalno. Ne tek simbolički, niti samo svojim djelovanjem – već osobno.
Sav Bog u komadiću kruha… Otajstvo je to veliko. Ali ako je već naše tijelo kadro pretvoriti kruh i vino u meso i krv – zašto Bog ne bi svoje meso i krv pretvorio u kruh i vino. Ako čitav krajolik stane u naše oko, zašto ne bi čitav Bog stao u jednu Hostiju. Pa i to da je u tisućama Hostija istovremeno, razumljivo je utoliko što je i naš lik isti u tisuću komadića zrcala.
Euharistija je blagdan Hrane. One od koje Crkva živi, jača se, obnavlja, i razvija. Euharistija je izvor njene vitalnosti. Euharistija je odgovor na našu temeljnu glad. Bog je kruh od kog se ne gladuje. Piće od kog se ne žeđa. Bog u komadiću kruha donosi jutro u mrak našeg želuca. U Euharistiji ne tek da na svoje ruke primamo Isusa, već on nas svojima grli.
Euharistija je blagdan jedinstva s Kristom. Postajemo ono što jedemo. Dajemo mu ono što jesmo, a on nama ono što je on. Ne pretvaramo mi njega u sebe, već on nas u sebe. Dajući nam sebe u zalogaju kruha, želi da i mi jedni drugima postanemo zalogaj kruha.
Euharistija je blagdan jedinstva ljudskog roda. Kao što je od mnogoga zrnja jedan kruh, i od mnogog grožđa jedno vino – tako i mi mnogi u Euharistiji smo jedno. Hraniti se Euharistijom znači najbliskije se povezivati sa svima onima koji se kao i mi njome hrane.
Euharistija je odgovor na našu potrebu da pojedemo onog kog najviše volimo. “Pojest ću te od dragosti…” Tu u Euharistiji, Bog je upravo zato da njega kojeg neizmjerno ljubimo – pojedemo od dragosti.
p. Luka Rađa, SI

DAROVI ZA CRKVU

1. BAJKMONT DOBRODOL 3000 kn
2. MATO MATKOVIĆ Vugrovečka 103 a Dobrodol 50 EU
3. ĐURO FIŠTER Glavna 64 Đurđekovec 200 kn
4. VLADIMIR HANŽEK Aleja mira 27/a M. Polje 200 kn
5. Obitelj TREMPETIĆ-HERJAVIĆ Gaj 10 M. Polje 400 kn
6. LJUBICA FIŠTER A. Šenoe 43 Vugrovec 200 kn
7. MARIO FACKOVIĆ Slatinska 2 Vugrovec 200 kn
8. Obitelj GABRIĆ Aleja mira 8 M. Polje 200 kn
9. LOVRO ŠKANIĆ Vurnovečka 31 Vurnovec 200 kn
10. ROBERT MARKOVIĆ Zlatarska 4 M. Polje 100 EU

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat krštenja primili su:

EDITA ŠKARIJOT prvo dijete Maria i Jelene r. Grgić iz Vugrovca
SARA HORVAT prvo dijete Dalibora i Tihane r Mirt iz Đurđekovca
PETRA VUČKOVIĆ drugo dijete Kreše i Anita r Konjević iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju i rastu djece

Ovih dana napustila nas je:

AMALIJA SAMEC r. Puđak iz Dobrodola u 92. godini.

Dobri Bože uvedi ju u svoje Nebeske dvore

DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.
Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 20. VI. –26. VI. 2011

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + ANA Martinec, ALOJZ, ANA, IVAN i obit. Đurinec, LJUBICA Kovačić, STJEPAN i obit. Šimunjak, JOSIP Mužic god. i obit, i obit. Domenkuš, ANKICA Fišter, FRANJO, ĐURĐA i DEJAN Šimela, ANA Nemeš, IVAN Vuger i obit., ALOJZ, IVAN i FRANVA Prusec, ALOJZ, MARICA i MATO Kurjak, AMALIJA Samec
SRI: u 18. 00 sati
ČET: u 10. 00 sati nakana
PET: u 18. 00 sati zajednička sveta misa
SUB: u 17. 30 sati Vjenčanje
NED: u 9. 15 sati + NINA Marković god., VLADO Poljak
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

U četvrtak je TIJELOVO iza svete mise PROCESIJA sa PRESVETIM kao i lane –od Crkve prema KUČANCU ulicom M. Gupca do Bregovite te spuštanje prema Crkvi.
U procesiji bit će naši PJEVAČI. NEBO kao i prošle godine nadam se da će nositi naši Vatrogasci, naši PRVOPRIČESNICI bit će u svojim haljinicama, narodne nošnje kao Bogu ugodan dar stavite na sebe, dan prije koji ste u mogućnosti pomognite napraviti SJENICE.

Na IVANJE zajednička sveta misa.
Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić…

21. 06. 2011