Župni listić 339

26. lipnja 2011.

Župni listić (339)

EVANĐELJE XIII. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 10, 37-42

U ono vrijeme: reče Isus svojim učenicima. Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga. ” “Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista kažem vam, neće mu propasti plaća. “

Komentar:

Današnje nas nedjeljno Evanđelje konfrontira sa jednim teškim Isusovim zahtjevom: tko ne ostavi sve zbog njega – Krista, nije njega dostojan.
S pomiješanim osjećajima pristupamo tome zahtjevu. Zar to nije tvrdokornost i nemilosrđe bez mjere – zapustiti odnos prema ocu, majci, djeci, braći, prijateljima, sve što nam je drago i vrijedno? To jedan Bog, koji je Bog – ljubav, ne može misliti.
To od nas Bog u tom smislu i ne traži. Ipak on zahtijeva, razriješiti okove, zapustiti svaku vezu, koja koči i smeta našoj navezanosti na njega. Isusa možemo slijediti samo sa svojom cijelom osobom. Ne možemo rezervirati jedan dio za njega, jedan za naše sasvim ljudske odnose.
Pripadamo li Isusu, živimo li od njegove Radosne vijesti, naše ljudske veze poprimaju sasvim drugu dimenziju, jedno drugo značenje. Tek tada možemo susretati naše roditelje, bračnog sudruga, djecu, braću u jednoj do sada nepoznatoj slobodi i pustiti ih naći i ići njihov put u slobodi, koja uključuje međusobnu ljubav i pažnju. Iz te slobode, koja uvijek sa sobom donosi pravu ljubav, služimo Kristu, ako se On po nama objavljuje.

Presveto Srce Isusovo

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu nalazimo kod srednjovjekovnih mistika, kao što su Julijana iz Norwicha, Francisca Rimska i sv. Bonaventura. U 16. st. njegovali su je kartuzijanci i kasnije isusovci. Sv. Ivan Eudes (17. st. ) dao joj je teološki temelj. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova, došao je iz francuskog grada Paray le Moniala prigodom ukazanja Srca Isusova, sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. g. Ali tek 1765. g. papa Klement XIII. dopušta slavljenje blagdana Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljski biskupi onoga vremena i rimska Nadbratovština Srca Isusova. Ubrzo su blagdan prihvatili redovnice Reda Pohođenja kojemu je pripadala sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica francuskog naroda, poglavari i članovi Družbe Isusove i tako se za kratko proširio gotovo u cijeloj Crkvi.
Nakon što se blagdan Srca Isusova tako brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta i vidjevši velike duhovne koristi od njegovog slavljenja, papa Pio IX. je 1856. g. posebnim dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj Crkvi osobito s obzirom na potrebu zadovoljštine za grijehe. Blagdan Presvetog Srca Isusovog slavi se u petak nakon blagdana Tijelova i stoga je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova.

Bezgrješno srce Blažene Djevice Marije

Bezgrješno Srce Marijino je pobožno ime, kojim rimokatolici nazivaju tjelesno Marijino srce kao simbol Marijinih kreposti, ljubavi prema Bogu i majčinske ljubavi prema čovjeku. Blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, pomični je blagdan i slavi se u subotu nakon 2. nedjelje poslije blagdana Duhova, dan nakon blagdana Presvetog Srca Isusova.
bMarija nas često poziva da se utječemo njenom Presvetom Srcu, koje ljubi i u najvećim žalostima i bolima svakog onog koji ima potrebu da joj iskaže svoje boli.
Njeno Srce prepuno je ljubavi i za one koji su se udaljili od Boga, te ona svojim majčinskim zagovorom kod svoga Sina moli za njih neprestano milosti.
Kako je lijepo znati da uvijek postoji jedno Srce koje kuca za sva srca svijeta.
b Preporučajući se Njenom Presvetom Srcu svako stiče obilje milosti.
Molimo stoga njeno Srce da uvijek bdije nad nama kucajuću otkucajima ljubavi koje će nas jednom kada naša srca prestanu kucati dočekati u slavi pred Licem njenog ljubljenog Sina.

DAROVI ZA CRKVU

1. ELIZABETA GERIĆ Kuntaši 14 Đurđekovec 60 kn
2. ZVONKO FACKOVIĆ Gračaki 4 Kučanec 200 kn
3. EVICA FACKOVIĆ Vinogradska 5 Kučanec 100 kn
4. VINKO PETLJAK Glavna 12 Đurđekovec 200 kn
5. Obitelj POPOVIĆ Vugrovečka 111 Dobrodol 500 kn
6. NIKO ĆOSIĆ Grahovečka 11 M. Polje 200 kn
7. N. N. 100 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!
________________________________________

Sakramenat krštenja primili su:

NIKA MARKOVANOVIĆ prvo dijete Maria i Marijane r. Bandalo
iz Đurđekovca
FRAN BARIŠIĆ prvo dijete Ivana i Ane r Šimunović iz Dobrodola

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju i rastu djece

Ovih dana napustila nas je:

MARICA POPOVIĆ r. Đuran iz Šimunčevca u 83. godini.

Dobri Bože uvedi ju u svoje Nebeske dvore

Ususret sv. Petru i Pavlu

U kalendarima postoji cijeli niz svetaca koji se zajednički slave ili zazivaju. Navest ću samo neke: Šimun i Juda, Fabijan i Sebastijan, Ivan i Pavao, Kuzma i Damjan, Gervazije i Protazije, Ćiril i Metodije, Henrik i Kunigunda. Različiti su razlozi da su ti sveti skupa: bračna veza, bratstvo po krvi, zajednička smrt ili zajednički grob. Zanimljivo je da se iz apostolskog zbora braća zajedno ne slave: Petar i Andrija, Ivan i Jakov. Oni se slave posve odijeljeno. Ali se zato zajednički slave i često zazivaju kao apostolski prvaci sveti Petar i Pavao. Oni su se u životu rijetko susretali, ali ih je zajednička mučenička smrt zauvijek sjedinila. O njihovu životu najviše znamo iz novozavjetnih spisa.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 27. VI –3. VII 2011

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati nakana za zdravlje obit. Hrkač, + IVAN, SLAVKO, BARA i STANKO Kuntić, NIKOLA, TEREZA i MILKICA Prusec, STJEPAN Puđak, IVAN i obit. Kuntić, MLADEN i FRANJO Popović, PAVAO i RUŽA Samec, IVAN Papež, TEREZA i HINKO Hajnal, AMALIJA Samec, LUKA, RUŽA, MATO, JANA, STJEPAN i obit. Fišter, DRAGO Lukiški god. SLAVKO Fluka, PETAR i KLARA Trempetić, BARICA i STJEPAN Petljak, VINKO i MALČA Hrenović i IVAN Dutković, ANĐELA Pukšec i obit., IVAN Hojanić, IVAN Matek, STJEPAN st. i ml. i KATICA Hojanić, obit. Svetec, Đivan i Srnec
SRI: u 17. 00 sati + PETAR, HELENA, BARBARA i PAVAO Trempetić, ANA Balaško
ČET: u 18. 00 sati ALOJZ Fitz
PET: u 18. 00 sati Vjenčanje
SUB: u 18. 00 sati nakana
NED: u 9. 15 sati + ANĐELA, VINKO i ++ obit. Pukšec, Vuger i Dumić
u 11. 15 sati župna
u 18. 00 sati u VURNOVCU

OBAVIJESTI:

U srijedu je PETROVO –prošćenje u susjednoj nam Kašini. Svečana sveta misa u Kašini bit će u 18. 00 sati-odazovimo se

Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić,

27. 06. 2011