Župni listić 341

10. srpnja 2011.

Župni listić (341)

EVANĐELJE XV. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 13, 1-9

Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: “Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk. ” “Tko ima uši, neka čuje!”

Komentar:

Moje je srce tlo na koje padaju Tvoje riječi. A moje je srce nekad zemlja, nekad kamen, nekad plodno tlo, a nekad trnjem obrasla njiva.
Koliko Tvojih riječi, Gospodine, padne uz put… Ima riječi koje ni ne zamijetim. Ima i onih koje ne želim čuti. Moje je srce često nepropusno za Tvoju riječ, Gospodine. K tome, nemam vremena pozabaviti se Tvojim riječima, jer mislim da imam toliko drugih stvari koje mi se čine važnijima.
No, ima i časova u kojima bih krenuo za Tobom kamo god Ti hoćeš. Ipak, oduševljenje brzo nestane. Jer, kao da u srcu nema dubokih korijena. Sve ostaje na površini i htio bih da me ne stoji previše.
Gospodine Isuse Kriste! Učini da moje srce bude plodna zemlja. Želim da sve što u nj posiješ donese stostruki plod. Da nadoknadim obilnim plodovima ono što sam proigrao. Proslavi se u meni; neka iz moga srce nikne plod Tvoje ljubavi.

PRVA PROPOVIJED

U crkvu je na misno slavlje, među ostalim vjernicima, došla i mlada obitelj s troje malene, predškolske djece.
Dvoje, tek nešto starije djece bilo je mirno, dok je treće, najmlađe, već od početka mise neprestano – čas glasnije, čas tiše – tražilo nešto od svojih roditelja. I činilo se da uvijek traži nešto drugo, a ne ono što su mu se oni toga časa dosjetili pružiti.
Selilo se s očevih na majčine ruke, pa opet na očeve, i tako naizmjence.
Vjernici koji su se nalazili u njihovoj neposrednoj blizini, ispočetka su se zadovoljili time da im svako malo upućuju prijekorne poglede pune negodovanja. Nakon nekog vremena shvatili su da to neće biti dovoljno, te su između sebe, ispod glasa, počeli izmjenjivati razne primjedbe i prigovore, tim mladim roditeljima sasvim dovoljno čujne.
Kad su roditelji zaključili da trenutno nemaju dovoljno mogućnosti i snage za neravnopravnu borbu sa svojim najmanjim djetetom i namrgođenim vjernicima, mladi je otac, preuzevši dijete od majke, baš za čitanja iz evanđelja, izišao s njim u crkvo predvorj. I odavde će, mislio je, barem donekle moći sudjelovati u misi, a njegovo dijete neće remetiti mir ostalim vjernicima.
No kad je svećenik pročitao evanđelje i podigao pogled, primijetio je da je iz nevelike crkve izišao mladi otac sa djetetom.
“Prije nego što započnem sa propovijedi”, rekao je, “zamolio bih oca sa djetetom da se vrati u crkvu. K svojima. Među nas. ”
Dio se vjernika s nelagodom međusobno pogledao. Mladome ocu, pak, iako je putem razglasa jasno čuo svećenikove riječi, nije dopiralo do svijesti da se te riječi odnose na njega. No, svećenik je bio uporan.
“Molim vas, gospodine”, nastavio je, “vratite se u crkvu. Ovdje je vaše mjesto. Mi smo svi jedna obitelj. A u obitelji ima mjesta za svakoga: i za mlade i za stare, i za mirnije i za nemirnije. Moramo naučiti živjeti zajedno, jer bez toga nećemo razumjeti Evanđelje. Bez toga ne možemo razumjeti što je Crkva. ”
Mladi se čovjek, zbunjeno se osmjehujući, vrati k svojima u crkvu.
“Sada možemo nastaviti. “, zadovoljnim glasom započe svećenik svoju drugu propovijed, jer je prva, silno dojmljiva, ostala zauvijek upisana u duše svih prisutnih

Stjepan Lice

DAROVI ZA CRKVU

1. ZORAN GAVRIĆ Svetomatejska 8/a Dobrodol 200 kn
2. IVAN SEDINIĆ Prigorska 54 Prekvršje 200 kn
3. Obitelj KOVAČIĆ Jakopići 3 Đurđekovec 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustio nas je:

IVAN SEDINIĆ iz Prekvršja u 86. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje Nebeske dvore

ŽIVOT JE DIVAN

K starom rabiju dođe neki čovjek tužeći se: „Rabi život mi je nepodnošljiv. Šestero nas stanuje u jednoj jedinoj sobi. Što da učinim.”
Rabi odgovori: „Dovedi u sobu i svoga jarca. “
Čovjek nije vjerovao da je dobro čuo.
„Jarca k nama u sobu?“
„Učini što sam ti rekao, “ odvrati rabi „i dođi mi opet nakon tjedan dana“.
Nakon tjedan dana dođe čovjek potpuno iscrpljen; „Ne možemo više izdržati, jarac strašno smrdi!“
Rabi mu reče. „Idi kući i vrati jarca u štalu. I dođi opet nakon tjedan dana. “
Tjedan je prošao. Kad se čovjek vratio, lice mu je sjalo od radosti:
„Život je divan, rabi. Uživamo svaku minutu. Nema jarca – samo nas šestero. “
_______________________________________________

Molitva za svoga svećenika

ODLAZITE, ZLI DUHOVI, OD NAŠEGA SVEĆENIKA! U IME TROJEDINOG BOGA, OCA I SINA I DUHA SVETOGA! AMEN.

Ne gledajte, ne slušajte, ne zbunjujte, ne zavađajte, ne škodite, ne sputavajte, ne prijetite, ne napastujte ga! Ne usuđujte se vezati slabošću, zlom sklonošću, porokom ili grijehom pomazanog službenika Boga Svemogućega! Gospodin, naš Bog, vaš Gospodar, neka vam zapovijedi, odlazite i ne vraćajte se ponovno, nikada, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Amen.
Sveti Josipe, prati ga svojim svetim zagovorom! Anđele čuvaru, čuvaj ga na svim njegovim putovima! Amen.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 11. –17. VII 2011

PON: u 18. 00 sati + MIJO Brkić
UTO: u 18. 00 sati + MARICA Popović, STJEPAN, TOMO i JULIJANA Dumić, IVAN i obit. Vrban, IVAN, SLAVKO i ANA Maljak, BLAŽ i JULČA Hrenović, DARKO Poljak, FRANJO Joskić, STJEPAN Hojanić god., nakana za zdravlje, MATIJA i MARA Jelčić, STJEPAN, ĐURO, SUZANA, VINKO, BLAŽ i MARICA Blažinović, ANTUN i LJUBICA Gračak, ĐURO Đurinec, IVAN, RUŽA, FRANJO i KATA Galović i NADA Holl, MARICA Galović
SRI: u 18. 00 sati + SLAVKO Podbrežnjak god., JAKOB i MARICA Turčin, FRANJO Fluka
ČET: u 18. 00 sati + VINKO Blažinović
PET: u 18. 00 sati + ANĐELA Gajšak
SUB: u 19. 00 sati VJENČANJE
NED: u 9. 15 sati + MIJO Židak
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

Hodočašće na TRSAT 20. Kolovoza. Pomalo se prijavljujte.

Vrijeme je odmora-mnogi od Vas će krenuti na godišnji. Dobri Bog neka Vas blagoslovi, gdje god se našli.

Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić…

09. 07. 2011