Župni listić 342

28. srpnja 2011.

Župni listić (342)

EVANĐELJE XVI. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 13, 24-30

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: “Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini. ‘ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’ A on reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu. ‘”

Komentar:

Dobro i zlo, žito i kukolj su stvarnosti koje prate dane našega života.
Na ovome svijetu postoji dobro. Dobro koje nas raduje, čini sretnima
i više ljudima. No, na ovome svijetu postoji i zlo i pred njim ne smijemo
zatvarati svoja usta, zatvarati oči, i pokrivati uši, kakvo god ono bilo!
Treba se boriti protiv zla! Zašto netko nekome želi zlo?
Zašto se ne divi žitnom polju dobrih djela, nego posred žita sadi kukolj zla? Što se događa s ljudima koji siju kukolj mržnje, ratova, ugnjetavanja, omalovažavanja? Isusovi smo učenici i samim tim što smo Njegovi, pozvani smo širiti Njegovo kraljevstvo na zemlji.
A da to možemo, potrebno je imati iskreno srce.
Iskreno srce koje voli Boga i ljude najbolje je “oružje” protiv kukolja, protiv zla u svijetu!

Isus u srcu

“Sutra ujutro”, započeo je kirurg, “ja ću otvoriti tvoje srce …”
“Pronaći ćeš Isusa unutra, ” prekinuo ga je dječak.
Kirurg ga je pogledao u oči i uzdahnuo. “Ja ću skalpelom otvoriti tvoje srce, ” nastavio je, “kako bih provjerio koliko ga možemo popraviti…… ”
“Ali kada otvoriš moje srce pronaći ćeš Isusa u njemu. ”

Kirurg je pogledao prema roditeljima koji su tiho i zabrinuto sjedili nasuprot njima. “Kad provjerim možemo li ga popraviti, ponovo ću zašiti tvoj grudni koš i od tada ćemo planirati što nam je sljedeće za napraviti. ”

“Ali pronaći ćeš Isusa u mom srcu. Biblija kaže da On živi tamo. Puno pjesmica govori o tome kako on živi tamo. Pronaći ćeš ga u mom srcu. ”
Liječnik je na to rekao: “Reći ću ti što ću pronaći u tvom srcu: oštećeni mišić, slabu opskrbljenost krvlju, slabe žile i pronaći ću način kako da popravim sve to. ”
“Pronaći ćeš i Isusa tamo jer On tamo živi. ” nije se dao zbuniti dječak.
Sutradan nakon operacije kirurg je zabilježio: “… oštećena aorta, oštećena pulmonarna vena, razvijena degeneracija mišića. Transplantacija srca ne bi uspjela. Nema nade za oporavak. Terapija: sedativi i strogo mirovanje. Prognoza:”, tu je malo zastao, “smrt u roku od otprilike 1 godine. ”
Zastao je i na glas upitao: “Zašto? Zašto si to učinio? Ti si ga stavio ovdje! Zbog tebe ga boli sada; i tako rano će umrijeti. Zašto?”
Gospodin je odgovorio i rekao, “Dječak, moje janješce, nije bio namijenjen tvome stadu na dugi rok, jer on je dio moga stada i zauvijek će biti. U mom stadu nema boli i tu je prisutna udobnost koju je tebi teško i zamisliti. Njegovi roditelji će mu se tamo pridružiti jednog dana i oni će pronaći mir, te će moje stado nastaviti rasti. ” Kirurgova ljutnja je rasla.
“Ti si stvorio to dijete i to srce u njemu i dopustit ćeš da on umre za nekoliko mjeseci. Zašto?”
Gospodin je ponovo odgovorio: “Dječak se vraća meni jer je izvršio zadaću koja mu je bila namijenjena; ja ga nisam stavio u tvoje stado kako bih ga izgubio, već kako bih ponovo vratio jedno izgubljeno janje. ”
Kirurg je zaplakao. Poslije je otišao u dječakovu sobu i sjeo pored njegova kreveta čekajući da se probudi.
Čim se probudio dječak je prošaptao, “Jesi li otvorio i pogledao moje srce?” “Jesam. ” odgovorio je kirurg.
“I što si pronašao tamo?” upitao je dječak. “Pronašao sam Isusa. “, odgovorio je kirurg.

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj HOJANIĆ A. Šenoe 13 Vugrovec 200 kn
2. Obitelj JOSKIĆ Vugrovečka 36 G. Vugrovec 300 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

ODGAJAN U SLOBODI

Jedna baka čeka u redu na blagajni. Velike samoposluge. Iza nje stoji jedna mlađa žena i njezin nestašni sin od 9-10 godina. On neprestano gura majčina kolica i njima je već 5-6 puta udario baku u noge. Baka se već pomalo nervozna okrene prema djetetu i kaže mu da prestane udarati.
Međutim, mali je nastavio gurati kolica i njima udarati jadnu bakicu, pa se baka okrenu njegovoj majci i reče joj:-Zar ne možete narediti svome sinu da me ne udara?
Mlada joj gospođa odgovara: Ne. Moja metoda odgoja dopušta mu slobodu da radi što god želi, sve dok do njegove svijesti ne dođe kako to što radi šteti drugima. Ta je metoda mnogo efikasnija.
U redu iza dame s djetetom stoji mladić od 19-20 godina, koji sve to pažljivo sluša. U ruci mu tegla sa džemom od crvenih ribizla. Kad je dama završila svoje objašnjenje metoda odgoja, on otvori teglu i mirno istrese džem mladoj dami na glavu.
Sva bijesna, dama se okrene mladiću a on joj hladnokrvno reče:-Znate, gospođo, ja sam odgajan u slobodi na isti način kao vaš sin. A ovo je rezultat… Starica se veselo okrene blagajnici i kaže joj: – Molim vas, stavite ovu teglu džema na moj račun.

Bog je s nama u ovim trenucima odmora
Bog je s nama u ovim trenucima odmora i u jednom trenutku može nam dati ono potrebno.
Tada ostatak dana teče, možda u istim borbama i iskušenjima, ali u miru.
Kad se spusti noć i kad se osvrneš na protekli dan i uvidiš kako je sve ostalo nedovršeno i koliko si toga planirao, a ostalo je kako je i bilo, i sve razloge zbog kojih bi trebao biti posramljen i postiđen; jednostavno prihvati sve tako kako jest, predaj sve u Božju ruku i ostavi sve Njemu.
Tek tada ćeš otpočinuti u Njemu – uistinu otpočinuti, i započeti novi dan kao početak novog života.

sv. Terezija Benedikta od Križa ( Edith Stein )

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 18. –24. VII 2011

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + IVAN (Ignacov), ALOJZ Đurinec i STJEPANŠimunjak, IVAN, DORA i IVAN Poljak i obit. Vuger, zahvala BDM, RUŽA i PAVAO Facković, MARIJAN Ivančić, STJEPAN Popović god., IVAN Sedinić, MARICA Kovačić, JAGICA i PAVAO Pavlović
SRI: ————————————————–
ČET: ————————————————–
PET: ————————————————–
SUB: u 18. 00 sati + MAGDA i obit. Dorčić
NED: u 9. 15 sati + JAKOB i TEREZIJA Facković
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

Hodočašće na TRSAT 20. Kolovoza. Pomalo se prijavljujte.

Vrijeme je odmora-mnogi od Vas će krenuti na godišnji. Dobri Bog neka Vas blagoslovi, gdje god se našli.
I sam bit ću nekoliko dana odsutan, u slučaju hitnosti nazovite Zvonara

Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK , župni Listić,

28. 07. 2011