Župni listić 344

30. srpnja 2011.

Župni listić (344)

EVANĐELJE XVII. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 14, 13-21

U ono vrijeme: Kad je Isus to čuo, povuče se odande lađom na samotno mjesto, u osamu. Dočuo to narod pa pohrli pješice za njim iz gradova. Kad on iziđe, vidje silan svijet, sažali mu se nad njim te izliječi njegove bolesnike. Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: “Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane. ” A Isus im reče: “Ne treba da idu, dajte im vi jesti. ” Oni mu kažu: “Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe. ”
A on će im: “Donesite mi ih ovamo. ” I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi. On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od pretilih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece.

Komentar:

“Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane. ” Riječi Isusovih suradnika zvuče brižljivo i k tomu razumne. Međutim, ima nešto skriveno u svemu tome. Postoji doza sebičnosti. U sredini utvrđenog problema, lakše je poslati taj narod negdje tamo da se snalazi, nego zajedno sa njima pokušati riješiti problem. Naši osobni stavovi, naša politika itd. često su stavovi i politika Pilatovskog pranja ruku. Ignoriranje i nebrigu je lako vidjeti i osuditi. Teži je problem „uljudna briga“. Isus, kada vidi problem, ne traži krivce niti „pere ruke“ kako bi briga prešla na drugoga. Grešnici, bolesnici, gladni su osjetili Isusov osobni angažman u njihovom životu. Takav isti angažman traži Isus i od svojih učenika: „Podajte im vi jesti. “

Još o danu ustanka 27. VII. 1941 god.

U Srbu i ove godine došli su proslaviti dan Ustanka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
U nedjelju, 27. srpnja 1941., točno prije 70 godina, bez ikakvog povoda i razloga, u ranim jutarnjim satima, ubijen tadašnji drvarski župnik Maksimilijan Waldemar Nestor i veća skupina njegovih župljana, koji su se kao hodočasnici sv. Ani u Kijevo kod Knina vraćali vlakom u svoju župu – istoga dana, nakon nedjeljne mise u susjednoj župi Bos. Grahovo započeo masakr nad tamošnjim mladim župnikom don Jurajem Gospodnetićem i njegovim župljanima te da je ubijanje nastavljeno u drugoj susjednoj župi Krnjeuša gdje su u zapaljenoj župnoj crkvi izgorjeli župnik Krešimir Barišić i veći broj župljana, a mnogi drugi užasno izmasakrirani. “Zaustavljati zlo koje je širila fašistička i nacistička ideologija bilo je i opravdano i potrebno, ali ubijati nevine ljude, uništavati njihovu imovinu, kuće, bogomolje i to onda proslavljati kao ponos i uspjeh ne samo osobni nego ponos i uspjeh naroda i države teška je podvala, opasna stranputica i u konačnici sigurna destrukcija”
Tko su bili ustanici tog 27. srpnja 1941. godine. To su prije svega bili pristalice režima bivše Kraljevine Jugoslavije, koji su se pobunili protiv Nezavisne Države Hrvatske i koji su imali potporu talijanskih fašista? Sad je to jedno logično pitanje: Kako se može govoriti o ustanku nekih antifašista koji surađuju s talijanskim fašistima.
O kakvoj se suradnji radilo govori nam jedan događaj koji je prethodio tom ustanku o kojemu govorimo. Radi se o sastanku u Benkovcu 23. srpnja 1941. talijanskog oficira poručnika Emilia Creolija s popom Momčlom Đujićem, Stevom Rađenovićem, Ilijom Zečevićem i drugim četnicima.
U svom je izvješću Creoli napisao o sastanku da se održao u ‘duhu prijateljstva prema kraljevskoj oružanoj sili i talijanskoj zastavi’. U izvješću svojim pretpostavljenima Creoli između ostalog piše kako su Srbi istaknuli da je njihova politika zajednička i da im prijeti jednaka opasnost od komunističkih bandi.
Nadalje, htio bih još ovoj činjenici dodati da su žrtve te ‘antifašističke’ pobune bili hodočasnici koji su toga kobnog jutra 27. srpnja iz Knina vlakom krenuli u Drvar zajedno sa svojim župnikom Weldemarom Maksimilijanom Nestorom. Njih je skupina četnika kod mjesta Trubar zaustavila, odvela ih do jame Golubnjača i pogubila.
U tome i jest vještina da je netko za vrijeme cijeloga rata četnik i suradnik fašista, da bi se na kraju pretvorio u partizana i antifašista. To je pravo političko strašilo, a ne ono što govori bivši predsjednik Mesić.

DAROVI ZA CRKVU

1. IVAN FIŠTER M. Gupca 2 Vugrovec 300 kn
2. DRAGICA PAVLOVIĆ Vugrovečka 12 G. Vugrovec 250 kn
3. ŽELJKO VUGER Slatinska 35 Vugrovec 200 kn
4. FRANJO FIOLIĆ Šimunčevečka 67 Šimunčevec 100 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustila nas je:

KATA POPOVIĆ r. Popović iz Šimunčevca u 81. godini.

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

5. kolovoza Republika Hrvatska ima državni blagdan “Dan domovinske zahvalnosti. ” Prisjetimo se da je Dan domovinske zahvalnosti i Dan pobjede nastao na temelju žrtve naših branitelja koji su u trenutku agresije na Republiku Hrvatsku bili spremni umrijeti da bi očuvali dostojanstvo doma i Domovine. Upravo ta njihova spremnost i ta njihova žrtva morale bi u svima nama buditi poštovanje i zahvalnost. Slaveći pobjedu u “Oluji”, mi zapravo slavimo sebedarje svih koji su sa zanosom ušli u obranu Domovine i time spriječili širenje golemih zala koja su se dogodila na samim počecima agresije.
Stoga, ako se danas netko možda pita je li se uopće trebalo braniti, možemo pred cijelim svijetom s punom moralnom odgovornošću reći: ostati po strani u trenucima kada netko ide na nas s mržnjom i željom da agresivnošću ubije i uništi, da cijelu Hrvatsku pretvori u jedan veliki “Vukovar” i “Škabrnju”, značilo bi svojom pasivnošću sudjelovati u tuđem zlu i u grijehu! I zato sve one koji danas donose “moralne” prosudbe o Domovinskom ratu i našim braniteljima možemo mirno upitati što su oni učinili da ne dođe do rata, ili što su učinili da agresor ne uništi cijelu Domovinu i da ne bude još više žrtava u Domovinskom ratu? Sveta misa je u 18, 00 sati. Dođimo i pomolimo se!
Ne zaboravimo izvjesiti ZASTAVE!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 1. –7. VIII. 2011.

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + FRANJO Marković god., SLAVKO i STJEPAN Tomurad, MARIJA Sedinić god., JOSIP Šćuric i nakana, ŽELJKO Petkoviček, IGNAC i ANA Trempetić, MATO i obit. Gabrić, STJEPAN i MARICA Galović, STJEPAN i AMALIJA Juračić i obit. Hvalec
SRI: ————————————————–
ČET: ————————————————–
PET: u 18. 00 sati nakana Molitvenog Vjenčića i za DOMOVINU
SUB: u 18. 00 sati nakana
NED: u 9. 15 sati + IVAN Kuntić
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

Uoči Velike Gospe, u subotu, 13. I nedjelju, 14. 8. molit ćemo krunicu 24 sata bez prekida, da Svjetski dan mladih u Madridu potakne naše mlade da utemelje svoj život u Kristu. Molit ćemo slavnu krunicu i Litanije lauretanske. Više informacija na oglasnoj ploči i kod Sanje Trempetić. Prijave nedjeljom poslije mise na izlazu iz crkve, ili kod Sanje.

Hodočašće na TRSAT 20. Kolovoza. Pomalo se prijavljujte.
u LUDBREG 3. Rujna

Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni Listić…

30. 07. 2011