Župni listić 345

7. kolovoza 2011.

Župni listić (345)

EVANĐELJE XIX. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 14, 22-33

Pošto je nahranio mnoštvo, Isus odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo.
A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli.
Uvečer bijaše ondje sam. Lađa se već mnogo stadija bila ostisla od kraja, šibana valovima.
Bijaše protivan vjetar. O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru.
A učenici ugledavši ga kako hodi po moru, prestrašeni rekoše: “Utvara!” I od straha kriknuše.
Isus im odmah progovori: “Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!”
Petar prihvati i reče: “Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!” A on mu reče: “Dođi!”
I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu.
Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: “Gospodine, spasi me!”
Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: “Malovjerni, zašto si posumnjao?” Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar. A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: “Uistinu, ti si Sin Božji!

Komentar:

Čak i u najtežim životnim situacijama, kada nekoga zahvate valovi smrti, vjera u uskrsnuće i vječni život pale nadu utjehe. Ta vjera govori da čovjeka i na dnu mora, na dnu svakog groba čeka Božja ruka, koja ga dovodi u stanove Božje ljubavi i dobrote. Pouzdanjem u Boga postat ćemo pravi gospodari svih životnih situacija i nikakvo nas zlo neće u takvoj mjeri snaći da bismo gubili tlo pod nogama.

Proslava Dana domovinske zahvalnosti

Volim Hrvatsku, lijep je slogan. Ali vrlo češći onaj drugi: Ne volim Hrvatsku ni išta što je hrvatsko, osim kune. Tako bi se mogli jednostavno okarakterizirati mnogi koji su navodno zabrinuti za Hrvatsku, a traže sve moguće ne bi li joj naškodili. Tu spadaju i različite iz inozemstva plaćene udruge s domaćim, ali i s latinskim i s nekim drugim nazivima, primjerice kontra ili documenta.
Prije nekoliko dana poslali smo upit pukovniku Hrvatske vojske što za Hrvatsku vojsku znači Dan domovinske zahvalnosti. U kratkom odgovoru elektronskom poštom taj nam je pukovnik odgovorio: Hrvatskim vojnicima koji su sudjelovali u završnim operacijama oslobađanja Domovine taj dan je važan, ali taj pobjedonosni dan i sjećanje na njega su obezvrijedili, pa usudio bih se reći i opoganili mnogi, javno govoreći i pišući neistine. Opoganili su ga mnogi koji su pisali romane i snimali filmove prikazujući ono sve što Domovinski rat nije bio. Opoganili su ga svi koji su se odrekli naših najzaslužnijih ljudi koji sada tamnuju bilo u Hagu ili negdje drugdje. Međutim krvna se slika vojske od 2000. godine promijenila i još se mijenja. Otpušteni su mnogi iz vojske pod izgovorom da nisu kompetentni, da se stvara mirnodopski ustroj. Međutim, mnogi su sami otišli jer nisu mogli trpjeti trećesiječanjsku logiku.
Što sada znači dan Pobjede za hrvatskog vojnika mogu neizravno posvjedočiti da on – za mnoge mlađe kolege – zapravo gubi na važnosti. Sada su glavne teme vojnih razgovora i strateških problema svedene na ono što se podrazumijeva kao ‘misija u Afganistanu’, ‘misija u Iraku’ ili kako postati dobro plaćeni vojnik, piše na kraju pukovnik.
Radio Vatican

DAROVI ZA CRKVU

1. IRENA DUDAŠ Vukasova 23/a G. Vugrovec 400 kn
2. Obitelj KEREŠ Prigorska 60 Prekvršje 200 kn
3. Obitelj KEMFELJA Odv. Bolčevići 6 Kučilovina 100 kn
4. Obitelj KLJAJO Aleja mira 21 M. Polje 2 00 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustio nas je:

STJEPAN BLAŽINOVIĆ iz Dobrodola u 73. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove

PROSLAVA U ČAVOGLAVAMA

Na jučerašnjoj pučkoj proslavi Dana pobjede, 16. obljetnice operacije Oluja i Dana domovinske zahvalnosti u Čavoglavama sudjelovalo je, prema podacima policije, ukupno 80 tisuća ljudi, proslava je prošla bez incidenata, a policija je podnijela 15 optužnih prijedloga, od čega 13 zbog ustaških obilježja. Policijski stožer koji se nalazio u Čavoglavama kao i nazočnost prvog čovjeka šibensko-kninske Policijske uprave pomoglo je da na terenu nije zabilježen gotovo niti jedan ozbiljniji izgred, prenosi tportal te konstatira: Ovo je bila deveta godina da je pjevač Marko Perković Thompson u svom rodnom selu organizirao proslavu, a i ove godine, kao i prethodnih, posjetitelje su zabavljala brojna kulturno-umjetnička društva, mladi rock bendovi, revijalne nogometne utakmice, bikeri, te na kraju veliki Thompsonov koncert. Prema onomu što se ističe u ovakvim priopćenjima, stječe se dojam da se jedva čekalo na nekakav izgred, da bi se mogli optužiti Hrvate. Toga nije bilo, pa onda nema ni vijesti. Ipak i ono malo ustaškoga znakovlja neke do srži njihova bića bode, a ne bode ih petokraka koja je također znak pod kojim su učinjeni nečuveni zločini nad Hrvatima ne samo tijekom, nego i nakon Drugoga svjetskoga rata, a toga se znakovlja odrekla i Europska unija.
Radio Vatican

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 8. –14. VIII 2011

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + ĐURO Poljak god., NIKO i STIPO i obit. Blažević, JELENA, PETAR, BARBARA Trempetić, ANA Benković, ZDENKA, MARIO i ANĐA Pavić, KATA Popović, nakana obit. Grujić, VINKO, RUŽA i JOSIP Židak, STJEPAN Blažinović, VINKO, STJEPAN i MARICA Tomašek, MARIJA, TOMO i MARIJAN Galović, LJUBICA, FRANJO i DORA Miković, KATA i obit. Mesec, KATICA Hojanić i obit.
SRI: ————————————————–
ČET: ————————————————–
PET: ————————————————–
SUB: u 18. 00 sati nakana
NED: u 9. 15 sati + IVAN Vuger
u 11. 15 sati župna, JOSIP Hrenović

OBAVIJESTI:

U slijedeću nedjelju Msgr. IVAN ŠAŠKO pomoćni zagrebački biskup predvodit će svetu misu u 11. 15 sati i tom prigodom podijeliti sakramenat svetog krštenja IVANU BUĆI petom djetetu Tomislava i Nikoline
Uoči Velike Gospe, u subotu, 13. I nedjelju, 14. 8. molit ćemo krunicu 24 sata bez prekida, da Svjetski dan mladih u Madridu potakne naše mlade da utemelje svoj život u Kristu. Molit ćemo slavnu krunicu i Litanije lauretanske. Više informacija na oglasnoj ploči i kod Sanje Trempetić. Prijave nedjeljom poslije mise na izlazu iz crkve, ili kod Sanje.
Hodočašće na TRSAT 20. Kolovoza. Pomalo se prijavljujte.
u LUDBREG 3. rujna.
Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni Listić…

07. 08. 2011