Župni listić 347

21. kolovoza 2011.

Župni listić (347)

EVANĐELJE XXI. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 16, 13-20

Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: “Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?” Oni rekoše: “Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka. ” Kaže im: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?” Šimun Petar prihvati i reče: “Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga. ” Nato Isus reče njemu: “Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima. ” Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.

Komentar:

Nisam siguran da li je Isus postavio ovo pitanje zato što je sam želio saznati nešto ili je to pitanje postavio zbog svojih učenika. Jedan od učenika je bio poseban. Dok je narod gledao u prošlost i domet njihova iščekivanja je bilo ono što je već proživljeno: proroci, Ilija, Ivan Krstitelj – učenik Petar gleda u budućnost. On, u djelovanju Isusovu, prepoznaje nešto novo, prepoznaje božansko. On vidi da je Isus ispunjenje onoga što su propovijedali proroci i što je naviještao Ivan Krstitelj.
U životu se često okrećemo u prošlost i živimo od prošlosti ali ne učimo od nje. Posljedica toga je da pojedinci umiru u samosažaljevanju a grupe stvaraju nacionalizme i vjerske fundamentalizme. Takve je Isus osudio (farizeji, pismoznanci i ini). Isus nagrađuje onoga koji gleda u budućnost i kraj sebe prepoznaje novu osobu – Mesiju. Mi bi se trebali ozbiljno moliti da nam Duh Sveti pomogne da prepoznajemo „novo“ i da nam Gospodin da snage da budemo spremni i život svoj dati za ostvarenje toga.

Majka Crkva – sigurnost naše vjere (Mt 16, 13-20)

Za nas katoličke vjernike ovo vrijeme prilika da se sa zahvalnošću podsjetimo na istinu naše katoličke vjere koja nam kaže da nitko od nas ne vjeruje sam za sebe nego u zajedništvu vjernika koje se zove Crkva. Crkvu mi nazivamo majkom. Ona jest naša majka jer nas poput majke rađa krštenjem na novi život, na život u kraljevstvu Božjem koje
je došlo među ljude Isusovim rođenjem, njegovom smrću i njegovim uskrsnućem. Isus je osnovao Crkvu da bude čuvarica njegovih istina o Bogu i svijetu kroz svu povijest do konca svijeta.
Sjetimo se riječi iz današnjeg Evanđelja: “A ja tebi kažem: Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima“ (Lk 16, 18-19). Mi, katolički vjernici, vjerujemo da su apostoli na čelu s Petrom temelj Kristove Crkve – zato je naša Crkva apostolska – te također vjerujemo da su naši biskupi na čelu s papom, kao nasljednici apostola na čelu s Petrom, temelj Kristove Crkve danas. Teološki govoreći istina je da papa nije Crkva, kao što je također istina da Crkva nije dovršeno kraljevstvo Božje. Ali je jednako istina da bez pape i biskupa nema zadnje sigurnosti o istinama naše vjere.
Stoga, usred današnje sveopće nesigurnosti koja vlada posebno na području vjere, mi možemo biti sigurni da u krilu naše Crkve snagom biskupske službe možemo graditi svoj vjernički život na Istini koja je Krist na vječni život. Sjetimo se te utješne istine
Zahvaljujući tome mi, kao hodočasnici, svake godine možemo doživljavati
Božju blizinu u našoj domovini te moliti za jaku vjeru u Trojedinoga Boga Oca i Sina i Duha Svetoga koja nam daje sigurnost u današnjoj duhovno-religioznoj zbunjenosti i nesigurnosti. Naš bl. Alojzije Stepinac jednom je u propovijedi rekao: bez Petra, bez njegovih nasljednika – rimskih biskupa nema Kristove Crkve. Tako jest. To je naša vjera.

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj ROGAR Fluke 7 Paruževina 200 kn
2. ANTE OLUJIĆ A. Šenoe 21 Vugrovec 300 kn
3. MARICA KAIN Veliki Vrh 239 Šimunčevec 200 kn
4. Obitelj VRNOVIĆ Prigorska 83/d Prekvršje 200 kn
5. JEDNA OBITELJ Vugrovec 150 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustio nas je:

IVAN DOMENKUŠ iz Markova Polja

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove

DVA DRUGA

Išla šumom dva druga, a pred njih iskoči medvjed. Jedan se dade u bijeg, uspuza uz drvo i sakri, a drugi ostade na putu. Ništa mu drugo ne preostade nego da se baci na zemlju i pretvara da je mrtav. Medvjed mu priđe i poče ga njušit, a on prestade i disati. Medvjed mu onjuši lice, pomisli da je mrtav i ode.
Kad se medvjed udaljio onaj drugi siđe s drveta i stade se smijati:
– Deder, reci mi što ti je medvjed šapnuo na uho?
– Rekao mi je da su loši oni ljudi koji u opasnosti napuštaju svoje drugove
(Lav Tolstoj)

Bezumno je…

Mrziti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn. Odustati od svojih snova jer se jedan nije ostvario. Izgubiti nadu u molitve jer jedna nije uslišana. Odustati od svojih napora jer je jedan bio uzaludan. Okriviti sve prijatelje jer te jedan iznevjerio. Ne vjerovati u ljubav jer ti je netko bio nevjeran ili ti nije uzvratio ljubav. Odbaciti svaku mogućnost da budeš sretan jer nisi uspio u prvom pokušaju.
Nadam se da se na svom putu ne predaješ tom bezumlju. Zapamti da se uvijek može pojaviti druga šansa, novi prijatelj, nova ljubav, obnoviti snaga. Budi uporan, traži sreću u svakom danu. Siguran put k neuspjehu je – odustati! Često budući uspjesi dolaze preko sadašnjih promašaja – NASTAVI SE TRUDITI! Bog te blagoslovio!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 22. –28. VIII. 2011

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati +ZDRAVKO Milošević, IVAN i KATICA Tomurad i ANA Somer, DANE Olujić, GordanaPavlić, STJEPAN Vuger, FRANJO i STJEPAN Pekčec, KATICA Sruk, MARICA i obit. Tomašek, RUŽA, JAGA, TOMO i STJEPAN Fluka, SLAVICA i MARTIN Dutković, MARICA, BRANKO i TOMO Kereš, IVAN i JOSIP Galović, MARICA Pavlović, IVAN Domenkuš, JOSIP Kuntić
SRI: u 18. 00 sati + FRANJO Valetić,
ČET: ————————————————–
PET: u 18. 00 sati + MIRKO god., CILA, FRANJO, MARTIN st. i MARTIN ml. Popović
SUB: u 18. 00 sati + IVAN god. BARA i LUKA Kovačić, ALOJZ Vrban
NED: u 9. 15 sati + RUŽICA god., VID, STJEPAN i obit. Šimunjak, ALOJZ, IVAN i obit. Đurineci LJUBICA Kovačić: IVAN Galović
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

Idući tjedan me neće biti, u slučaju hitnosti nazovite Zvonara Franca

Hodočastimo u LUDBREG 3. Rujna prijavljujte se.

Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni Listić…

21. 08. 2011