Župni listić 348

28. kolovoza 2011.

Župni listić (348)

EVANĐELJE XXII. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 16, 21-27

U ono vrijeme: Isus poče upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. 22Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: “Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se ne smije dogoditi!”
23Isus se okrene i reče Petru: “Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!” 24Tada Isus reče svojim učenicima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. 25Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga. 26Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj? 27Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakome po djelima njegovim. ”

Komentar:

Isusov nauk donosi promjene i duboko mijenja život. Promjena je gotovo uvijek povezana sa žrtvom ali ima smisla samo onda kada ispravno shvatimo i sadašnji i budući život. Zapravo, za kršćanina i nema razdvajanja na sadašnji i budući. Sve je to jedan život. Isus je objavio svojim učenicima da će trpjeti i biti ubijen. To su dvije stvarnosti od kojih bi svaki čovjek htio pobjeći i kojih se plaši: muka i smrt. Petar, koji je samo malo prije, postavljen za temelj Crkve, želi zaštititi Isusa od tih gorkih stvarnosti. On nije čuo ono što je Isus nadodao o uskrsnuću. Isus se ne usteže ukoriti ga zbog njegova krivog shvaćanja. Trebat će nikoliko gorkih iskustava da sv. Petar prodre u dubinu Isusova nauka. I mi smo u napasti da pokušamo pod svaku cijenu „zaštititi“ Isusa, svoje bližnje, Crkvu od muke i smrti a zaboravljamo da je nekada potrebno sve to prihvatiti kako bi se doživjelo uskrsnuće. Premda ćemo se i dalje boriti protiv patnje i smrti, ipak ne smijemo zaboraviti da se moramo moliti za snagu da, ako bude potrebno, imadnemo snage dostojanstveno prihvatiti muku i smrt.

TUĐI KEKS

Djevojka je čekala avion u čekaonici jednog velikog aerodroma. Pošto je trebala dugo čekati, odlučila je kupiti knjigu da joj vrijeme brže prođe. Kupila je knjigu i paketić keksa. Sjela je u čekaonicu VIP da je nitko ne bi uznemiravao. Pored nje je bila stolica sa keksima, a sa druge jedan gospodin koji je čitao novine. Kad je ona počela uzimati keks i gospodin je uzeo jedan. Ona se šokirala, ali ništa nije rekla i nastavila je čitati knjigu. U sebi je pomislila: ma gle ti ovo, da samo imam malo više hrabrosti, udarila bi ga… Svaki put kad je ona uzimala jedan keks, čovjek pored nje, ne obazirući se ni na šta, je uzimao isto tako jedan. Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan u paketu i djevojka pomisli: Baš me zanima što će sad napraviti!!! Čovjek uze posljednji i podijeli ga na dvoje! Ovo je zaista previše, ona se zacrveni od ljutnje, uze svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu iz čekaonice. Kada se osjećala malo bolje, nakon što ju je prošla ljutnja, sjela je na mjesto gdje nije bilo nikoga da ne bi opet bilo iznenađenja. Zatvori knjigu i otvori torbu da je ubaci… u tom trenutku spazi paketić keksa još uvijek netaknut. Posrami se i tek tada shvati da su keksi, isti kao njeni, bili od gospodina koji je sjedio pored nje, ali koji je bez šokiranja, nervoze ili prepotencije, podijelio i svoj posljednji komad sa njom, totalno suprotno od nje, koja je bila ljuta i povrijeđena.

ZAKLJUČAK:

Koliko puta u našem životu ćemo ili smo pojeli tuđi keks, a da to nikad nećemo ili nismo ni saznali? Prije nego što se dođe do brzopletog zaključka i prije nego što se počne misliti loše, GLEDAJ sa pažnjom detalje, vrlo često situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!

Ne znamo što nam život donosi. U rukama smo dobrog Boga i to je izvor radosti i mira.

Papa Ivan XXIII.

DAROVI ZA CRKVU

1. M. FIŠTER A. Šenoe 36 Vugrovec 100 kn
2. MARICA FACKOVIĆ Glavna 57 Đurđekovec 50 EU
3. Obitelj POTOČIĆ A. Šenoe 37 Vugrovec 200 kn
4. MARICA KOVAČIĆ Glavna c. 26 Đurđekovec 100 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

LEA JURJEC treće dijete Tomislava i Aleksandre r. Severović iz Vurnovca
JOSIP ŠTIMAC prvo dijete Drage i Mirjane r. Kemfelja iz Kučilovine

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece

Ovih dana napustili su nas :

IZET JOSIP KAJOVIĆ iz Markova Polja u 52. godini.
MILENA ŠOKMAN r. Stojić iz Kučilpvine u 69. godini.
IVAN PAVLOVIĆ iz G. Vugrovca u 66. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove

NEBO

»Jednom sam sanjao da sam umro i da stojim pred vratima neba. Bog me pita: Zašto bih te trebao pustiti unutra? Ovo mjesto je samo za stručnjake. Bio sam iznenađen, i jednostavno izbacio iz sebe: Igram prilično dobro šah. On odgovori: Ne baš tako dobro. Nisi neki stručnjak u tomu. Tad rekoh: Pokušao sam biti dobar otac i suprug. On reče: Žao mi je, ali samo je stručnjacima ulaz dozvoljen. Tada rekoh: Svi kažu da sam dobar učitelj. Njegov je odgovor glasio: Ali ne dovoljno dobar. Nisi nikakav stručnjak. U Očaju počeo sam se povlačiti, kad mi iznenada pade na um prekrasna misao. Potrčah natrag k vratima, pozvonih i rekoh Bogu čim se pojavio: Moraš me pustiti unutra, ja sam stručnjak za nešto. Tako, a u čemu si stručnjak? – upita me sumnjičavo. A ja odgovorih: Ja sam stručnjak za grijehe. Pronašao sam tisuću novih, spretnih načina kako griješiti. Uistinu znam što je grijeh. Ali ja sam zbog toga bijedan stručnjak. Dobri Bože, oprosti mi. On odgovori: Već je bilo vrijeme da shvatiš za koga je ovo mjesto pripravljeno! Dobro došao!»
(Wilfrid Stinissen)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 29. VIII. –4. IX. 2011.

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati +IVAN i MARICA Vukas, FRANJO, STJEPAN, MIJO i STANKA Sedinić, SERAFIN i SUZANA Vrnović i ROBERT Karadak, JOSIP, KATARINA, MARIJA i PAULINA Golomeić i TEREZA Đurić, FILIP, LIZA i MATEJ Tonkić i za duše u čistilištu, FRANCA god., ALOJZ i RUŽICA Fiolić, FRANJO, STJEPAN, MARICA i PETAR Golub, ALBERT i JULIJANA Hirš, ZORAN Simić, i JASENKA Šincer, IVAN Domenkuš, STJEPAN, KATICA, IVAN i STJEPAN Hojanić, TONI Kučiš Vuković, MILENA Šokman
SRI: ————————————————–
ČET: ————————————————–
PET: u 18. 00 sati nakana Molitvenog vjenčića
SUB: u 18. 00 sati + STANA Kasalo, RUŽICA Grljak
NED: u 9. 15 sati + FRANJO, RUŽA i PETAR Sedinić
u 11. 15 sati župna
u 17. 00 sati u ĐURĐEKOVCU
_________________________________

OBAVIJESTI:

Idući tjedan me neće biti, u slučaju hitnosti nazovite Zvonara Franca
Hodočašće u LUDBREG zbog malog broja se otkazuje.

U nedjelju sveta misa kod RASPELA na BREGU u Đurđekovcu

Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni Listić,

28. 08. 2011