Župni listić 350

10. rujna 2011.

Župni listić (350)

EVANĐELJE XXIV. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 18, 21-35

U ono vrijeme: Petar pristupi k Isusu i reče: “Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?” Kaže mu Isus: “Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam. ” “Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: ‘Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti. ‘ Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti. ” “A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ‘Vrati što si dužan!’ Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: ‘Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti. ‘ Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga. ” “Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: ‘Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?’ I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svome bratu. “

Intervju s Bogom

Sanjao sam da imam intervju s Bogom. “A tako, ti bi me htio intervjuirati?”, reče Bog. “Ako imaš vremena?”, rekoh. Bog se nasmiješi. “Moje je vrijeme vječnost. Što si me namjeravao pitati?” “Što Te najviše iznenađuje kod ljudi?”
BOG ODGOVORI: To što misle tjeskobno na budućnost te tako zaborave na sadašnjost. Na taj način ne žive ni u sadašnjosti ni u budućnosti. To što žive kao da nikada neće umrijeti, a onda umiru kao da nikada nisu ni živjeli. To što im je djetinjstvo dosadno. Žure se odrasti, a onda bi htjeli ponovo biti djeca. To što troše zdravlje da bi stekli novac, a onda troše novac da bi vratili zdravlje. ”
Bog uze moju ruku u svoju. Ostadosmo na trenutak u tišini. Tada upitah: “Kao roditelj koje bi životne pouke htio da Tvoja djeca nauče?” Osmjehujući se Bog odgovori: “Da nauče kako nikoga ne mogu učiniti da ih voli. Mogu samo sebi dopustiti da budu voljeni. Da nauče kako nije najvrjednije ono što imaju, nego tko su u svom životu. Da nauče kako se nije dobro uspoređivati s drugima. Da nauče kako nije bogata ona osoba koja najviše ima, nego ona kojoj najmanje treba. Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se načine duboke rane u ljubljenoj osobi, a tada su potrebne godine da ih se izliječi. Da nauče opraštati tako da sami opraštaju. Da nauče kako postoje osobe koje ih nježno vole, ali jednostavno ne znaju kako to izreći ili kako pokazati svoje osjećaje. Da nauče kako dvije osobe mogu promatrati jednu te istu stvar, a vidjeti je različito. Da nauče kako nije uvijek dovoljno da im drugi oproste. Moraju i sami sebi opraštati. I da nauče da sam ja tu – uvijek. ”

Ljude je, izgleda, jako teško zadovoljiti.
Kritizerstvo nam je jača strana.
Vidimo da ni Isus nije baš najbolje prošao nakon što je imao posla s ljudima, makar nikakva zla nije učinio.
Pripazimo da ne postanemo vječni kritizeri.

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj NOVAK Đ. Kuntića 7 Prekvršje 200 kn
2. Obitelj MEŠTROVIĆ I. Puđaka 14 Dobrodol 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustili su nas:
RUŽICA PAJURIN iz Goranca u 81. godini.
STJEPAN PEKČEC iz Goranca u 82. godini.
MARA ROŽIĆ r. Komin iz Goranca u 92. godini.
Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove

Uzvišenje svetoga križa

14. rujna, Katolička crkva slavi blagdan Uzvišenja svetoga križa, slavnoga križa. Križ je mjesto Kristove pobjede. Na njemu je Božji Sin osudio »kneza ovoga svijeta« i razotkrio zloću grijeha. Sa svoga križa privukao je k sebi sve grešnike (Iv 12, 32) i objavio ljubav Boga Oca koji ga je poslao. Izdišući na njemu prinosi žrtvu po kojoj je oduzeo grijeh svijeta i zahvalio svom Ocu sa svima koje spašava.
Križ je mjesto pobjede, a ne poraza. Križ je izvor života, a ne smrti. Križ nije samo simbol, sveti znak. Križ je život. Iz križa izvire život kako za Krista, tako i za svakog čovjeka. Križ postaje izvor najveće ljubavi, kad je iz ljubavi prihvaćen. Tada je to blagoslov za čovjeka i za svijet. Kad ga odbacujem i ne prihvaćam, satire me i nije blagoslov nego prokletstvo. Pred patnjom je najbolje šutjeti, jer ne razumijemo križ ni one koji su na njemu. Isus nije došao ukinuti patnju i bol ove zemlje, nego je došao pokazati kako se prihvaća i kako se pati: smireno i predano, iz ljubavi prema Bogu, za čovjeka. Križ je dokaz najveće ljubavi: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni« (Iv 3, 16).
Po životnom križu, po svemu onome što me na neki način razapinje u svakodnevici (bolest, siromaštvo, nesporazumi, nerazumijevanje, usamljenost, zloba ljudi koji me okružuju, nepravda i smrt), sve to postaje po Kristu i u Kristu mjesto susreta s Bogom i izvor života za svijet.
»Slava budi višnjem Ocu, Vrutku svake ljubavi! Hvala budi Božjem Sinu što nas križem otkupi! Čast i hvala Duhu Svetom koji svetu žrtvu križa svojim ognjem zapali. «
Sestra Ljiljana Radošević

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 12. IX. –18. IX. 2011.

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + TOMO Fišter god., IVAN Đurinec, SLAVKO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter, IZET JOSIP Kajović, ŽELJKO Petkoviček, IVAN Pavlović, TOMO Hrkač, MARICA i NIKOLA Kovačić i obit., ANA i PAVAO Đurinec i obit. RUŽICA Pajurin, MARA Rožić, STJEPAN Pekčec
SRI: u 18. 00 sati + BOŽENA, JOSIP i ALOJZ Fitz
ČET: u 18. 00 sati + MIRICA, MIRO i IVAN Škes.
PET: u 18. 00 sati nakana obit. Bošnjak, ++ obit. Bošnjak, Bešlić i ANA Jokić
SUB: u 18. 00 sati nakana
NED: u 9. 15 sati + FRANJO i obit. Facković, KATICA, JOSIP i obit. Šebek, MARICA Smolčić, ++ obit. Vrban i Facković, STJEPAN Smolko i obit.
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

Današnja Milostinja ide za crkvu HRVATSKIH MUČENIKA na UDBINI
U NEDJELJU zaziv duha svetoga ZA SRETAN POČETAK Nove školske godine.

Djeco želim Vam sretan početak nove školske godine.

Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni Listić…

10. 09. 2011