Župni listić 351

17. rujna 2011.

Župni listić (351)

EVANĐELJE XXIV. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 20, 1-16a

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ¨Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam. ¨ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: “Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?¨ Kažu mu: ¨Jer nas nitko ne najmi. ¨ Reče im: ¨Idite i vi u vinograd. ¨ Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ¨Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih. ¨ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ¨Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu. ¨ Nato on odgovori jednomu od njih: ¨Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?¨ Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji. ”

MALO ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE

-Škola 1981. i 2011. godine.
*Situacija 1*: Petar i Marko su se potukli u školi. ****
*1981:* Okruže ih djeca. Petar pobjedi. Jedan drugome stegnu ruke i postanu prijatelji.
*2011:* Direktor škole pozove policiju koja sasluša oba dječaka i roditelje. Oba dječaka, zajedno sa roditeljima, moraju čitavu godinu posjećivati program za sprečavanje nasilja.
*Situacija 2*: Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.
*1981:* Učiteljica ga pošalje direktoru i taj mu prilijepi nekoliko odgojnih. Roman se nakon toga vrati u razred gdje je miran najmanje sedam dana i ne ometa nastavu. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane vrijedan čovjek.
*2011:* Romana pošalju školskom psihologu koja ga uputi dalje kod psihijatra ovaj mu prepiše tablete za smirenje. Roman dobije potvrdu da je dijete sa posebnim potrebama. Romanovi roditelji počnu dobivati dodatak za dijete sa posebnim potrebama. Postaje bolesnik tako da godinama posjećuje psihijatrijske ustanove.
*Situacija 3*: Matiju boli glava i ponese nekoliko aspirina u školu. ****
*1981:* Od učiteljice dobije čašu vode da može popiti tablete.
*2011:* Učiteljica obavijesti školskog psihologa da Matija uzima nekakve tablete, ova obavijesti direktora koji pozove policiju. Ova ga sasluša zbog mogućeg posjedovanja ilegalnih droga. U njegovoj kući naprave raciju. Nakon toga se još dugo govori da se Matija “sigurno drogira” i da je “narkoman.
*Situacija 4*: Neoprezno se igrajući sa loptom mali Ivan razbije susjedima prozor. Zbog toga ga njegov otac presavije preko koljena i remenom mu “nacrta” nekoliko kobasica po goloj guzi.
*1981:* Ivan postane pažljiviji u igri. Izraste u normalnog dječaka, završi škole i postane uspješan u svom zanimanju.
*2011:* Ivanovog oca zatvore zbog zlostavljanja djeteta. Ivana daju u hraniteljsku porodicu, a tokom vremena postane član lokalne bande maloljetnih delikvenata. Psiholog uvjeri Ivanovu sestru da je i ona morala biti zlostavljana, tako njihov otac ode 3 godine u zatvoru.
*Situacija 5*: Tokom igre Ana padne i ogrebe koljena. Dok plače priđe joj učitelj, obriše joj koljena, zagrli je i pomiluje kako bi ju utješio.
*1981:* Ani je odmah bolje i ubrzo nastavi sa igrom.
*2011:* Učitelja optuže za nepoštovanje djetetovog prava na tjelesni integritet i neprimjereno dodirivanje maloljetne osobe. Pojavi se sumnja da je pedofil. Saslušaju se i druga djeca da bi se ustanovilo nije li i njih je neprimjereno dodirivao. Privremeno ga suspendiraju do okončanja istrage. Poslije višegodišnjeg procesa na kraju ga osude uvjetno. Nakon neuspješnih žalbi, slučaj završi na europskom sudu. Ani kao žrtvi zlostavljanja predlože da redovno posjećuje psihoterapeuta.

DAROVI ZA CRKVU

1. IRENA DUDAŠ Vukasova 23/a G. Vugrovec 300 kn
2. ANICA ĐURAN Šimunčevečka 45 Šimunčevec 100 kn
3. Obit. HANŽEK-ŠUVAK Aleja mira 27 M. Polje 300 kn
4. Obitelj SAMEC Dobrod. Odv. 6 Dobrodol 50 EU
5. MARTIN TREMPETIĆ A. Šenoe 22 Vugrovec 100 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat krštenja primili su:

MARKO LONČAR treće dijete Domagoja i Marije r. Tomurad
iz Vurnovca
JOSIP VUK prvo dijete Igora i Marine r. Bolčević iz Kučilovine

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju djece

SVETI MATEJ apostol
evanđelist, kršćanski svetac, pisac Evanđelja po Mateju, propovjednik

Evanđeoski tekstovi i Djela apostolska navode Mateja na svim popisima dvanaestorice Isusovih učenika.
Prema evanđeljima, bio je carinik, sakupljač poreza na putu koji je, kod Kafarnauma prelazio iz Galileje u Siriju, te je pripadao skupini ljudi, koji su bili neomiljeni i često korumpirani, te od ostalih Židova smatrani i obredno nečistima.
Promijenio se, nakon što ga je osobno Isus posjetio i blagovao u njegovoj kući. Spremno se odazvao pozivu, da slijedi Isusa, a prije no što je to učinio, priredio je svečanu gozbu za rođake i prijatelje. Kasnije je taj događaj opisao u svom Evanđelju po Mateju. Od 954. godine njegove se relikvije nalaze u Salernu, u Italiji, a oko 1080. g. položene su u crkvu podignutu njemu u čast, koju je osobno posvetio papa sv. Grgur VII. Uz njega na slikama, često je anđeo koji drži pero. Zaštitnik je grada Salerna i Triera (Njemačka), carinika, poreznika, bankara, zaštitara, brokera, računovođa i knjižničara.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 19. IX. –25. IX. 2011.

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + IVAN, KATA, IGNAC, EVA, VIDEK i VID PAJURIN, RUŽICA Pajurin, MARTIN Filipović i STJEPAN Meglaj, IVAN (Ignacov) i ALOJZ Đurinec, STJEPAN Šimunjak i VLADO Poljak, MATIJA i MATE Vrgoč, LJUBOMIR Karadža, PETAR Peša, fra IVAN Akrap, IVAN Perković ml. god., ++ obit. Petrović i Pavičić i IVAN Popović, STJEPAN, MIJO, LUCIJA i ANA Benčec, MARICA god., i TOMO Kereš, MILKA i STJEPAN Puđak, DOROTEJA i JOSIP Popović, RUŽICA i FRANJO Petljak, ĐURĐICA Vuger god.
SRI: u 18. 00 sati + IVAN Pavlović
ČET: u 18. 00 sati + MILJENKO Palada, MARIJA Sikora.
PET: u 18. 00 sati + PAŠKO, MANDA i Čičić
SUB: u 18. 00 sati Vjenčanje
NED: u 9. 15 sati + VID, MARTINA, VID Hrenović, ++ obit. Fišter
u 11. 15 sati župna
u 17. 00 sati u DOBRODOLU

OBAVIJESTI:

U subotu u 9. 30 sati ispovijed školske djece.
Od utorka-do petka od 16. 30-17. 30 sati upis PRVOPRIČESNIKA.
Za MIHOLJE potičem i molim da se stavite na raspolaganje-od kuhinje, konobarenja, pečenja odojaka – posla ima, a ruku??
Ujedno tko je u prilici za Miholje primiti na spavanje mlade goste iz STOCA-neka se javi u sakristiju. Pokažimo gostoljubljivost
Uključimo se uplatom ponekog kvadrata trga pred Crkvom
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni Listić…

17. 09. 2011