Župni listić 355

16. listopada 2011.

Župni listić (355)

EVANĐELJE XXIX. nedjelje kroz crkvenu godinu Mt 22, 15-21

U ono vrijeme: Odoše farizeji i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: “Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?” Znajući njihovu opakost, reče Isus: “Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!” Pružiše mu denar. On ih upita: “Čija je ovo slika i natpis?” Odgovore: “Carev. ” Kaže im: “Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje. ”

Komentar:

Božje djelovanje ostaje skriveno oholima i umišljenima ali i onima koji su zaslijepljeni nepoštenim vođama. Zbog toga se stvaraju krive nauke, odlazi na stranputicu, i to sve u ime velikih ideja. Nekoliko nacionalističkih grupa (farizeji, herodovci i drugi!!), u ime velikih ideja kao što su: izabrani narod, židovska nacija, čistoća vjere i ostalo, držali su svoj narod potlačenima i dobro su ga izrabljivali. Oni su podgrijavali atmosferu neprijateljstva od susjeda, od stranog cara, od liberalnih stavova. U toj umjetnoj atmosferi, sami su izrabljivali svoj narod.
Isus je „znao njihovu opakost“ i na sve načine pokušao je razotkriti taj nakaradni sistem kako bi oslobodio narod od njihovih lažnih branitelja. Ovo ropstvo svojih nad svojima uništeno je 71. godine kada je razoren Jeruzalem. Isus je prije toga razapet od svojih u ime velike ideje: „Bolje je da jedan čovjek umre umjesto naroda. “ Iv. 18. 14
Današnji stol Riječi Božje nam veli da Bog bira prema svome milosrđu, iz svih naroda. Izabrao je Kira, izabrao Solunjane. Mi, koji se po krštenju smatramo izabranima, potrudimo se vidjeti to Božje djelovanje i izvan našega kruga razmišljanja i djelovanja.

Godina obitelji!

MOJA STAROST i dani mladosti moje obitelji!

Čovjek, star 92 godine, omalen, ponosnog držanja, dobro obučen i uredno obrijan, koji ustaje svako jutro u šest, uredno počešljane kose, seli danas u starački dom.
Njegova 70-godišnja supruga je nedavno umrla i zato mora i on seliti.
Nakon strpljivog čekanja od nekoliko sati, osmjehnu se prijateljski, kad mu javiše da je njegova soba pripremljena. Dok se u svojim kolicima lagano kreće prema liftu, opisujem mu malu sobu sa platnom ispred prozora, koje predstavlja zavjesu. “To je veoma lijepo”, kaže on entuzijazmom osmogodišnjeg dječaka, kome su upravo poklonili psića.
“Gospodine Ivane, pa još niste ni vidjeli sobu. ”
“To nema nikakve veze”, veli on. “Sreća je nešto, što biraš unaprijed.
Da li je moja soba lijepa, ne zavisi od namještaja ili dekoracije. To zavisi ponajprije od toga kako ja opažam stvari. ”
“Ja sam u svojoj glavi već odlučio da je moja soba lijepa. To je odluka, koju donosim svaki dan kad se probudim. ” Ja sam biram hoću li ostati cijeli dan u krevetu i brojati dijelove tijela, s kojima imam problema, ili ću ustati i zahvaliti nebu za one dijelove, koji me još uvijek služe. Svaki dan je poklon za sebe i dokle god mogu otvoriti oči, upirem svoj pogled u novi dan i sjećam se sretnih momenata iz svog života. Starost je kao račun u banci, uzimaš sa njega onoliko koliko ti je potrebno. Dakle, moj savjet ti je da na svoj račun sreće stavljaš što više možeš.
“Hvala ti na suradnji i prilogu na mom računu.

Da bi bio sretan upamti slijedeća prosta pravila!

1. Oslobodi srce mržnje.
2. Oslobodi glavu briga.
3. Živi jednostavno.
4. Pružaj puno.
5. Ne očekuj previše

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj KRIŽANAC Vugrovečka 46 G. Vugrovec 500 kn
2. DRAGICA TURČIN Breg 8 Đurđekovec 50 EU
3. Obitelj POPOVIĆ Vugrovečka 111 Dobrodol 500 kn
4. Obitelj HRENOVIĆ Zlatarska 28 M. Polje 500 kn
5. Obitelj JEDLIČKO Liševo 23 Liševo 200 kn
6. Jedna Obitelj Gornji Vugrovec 100 kn
7. VLADIMIR FACKOVIĆ Vinogradska 5 Kučanec 200 kn
8. MILAN HABEK O. Habeka 5 Prekvršje 150 kn
9. VLADO FIŠTER Kuntaš 16 Vugrovec 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

U život vječni preselio se je hrvatski branitelj:
IVAN LETEC iz Gornjeg Vugrovca u 51-godini
Dobri Bože uvedi ga u vječne stanove

SVETI LUKA EVANĐELIST

Sveti Luka rođen je kao poganin u Siriji. Po krštenju se sprijateljio sa svetim Pavlom. Sveti Luka je evanđelist malenih. Lukino je evanđelje pravo evanđelje– vesela vijest. Sv. Luka je liječnik ugledan, dobar, pa ga Pavao zove ljubljenim liječnikom (Kol 4, 14). O njegovu liječništvu govori i 400 liječničkih izraza u njegovim djelima. Vjeran je pratilac svetoga Pavla. Bit će da je Luka osobno dobro poznavao Isusovu Majku Mariju, kad je tako lijepo napisao evanđelje rođenja i djetinjstva Isusova. Prema jednoj predaji Luka je u dubokoj starosti od 84 godine mučeničkom smrću proslavio Učitelja, a prema drugoj je umro naravnom smrću. Legenda mu pripisuje i slikarstvo. U rimskoj bazilici svete Marije Velike čuva se Bogorodičina slika koju je navodno sveti Luka naslikao. Svetoga Luku prikazuju za spisateljskim stolom, sa svitkom knjige i bikom kao žrtvenim govedom kraj njega. Vidjet ćemo ga i s pločicom s likom Gospinim, a u Nizozemskoj ga od 15. stoljeća prikazuju pred slikarskim štafelajem pred kojim sjedi Bogorodica da mu pozira. Neki ga slikari prikazuju s kirurškim priborom. Sveti Luka je zaštitnik talijanskih gradova Bologne i Padove, španjolskoga kraljevstva, ali ga kao svoga zaštitnika posebno štuju liječnici, kirurzi, staklari, majstori za bojenje stakla, kipari i knjigovesci, pozlatari, bilježnici (notari) i vezilje. Zaštitnik je slikara.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 17. X. –23. X. 2011.

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + BARA Vuger i LJUBOMIR Boltek, SLAVKO Fišter, FRANJO Pavlović, IVAN, TEREZA, JOSIP i RUŽICA Petljak, IVICA Podgorski, LUKA, TEREZA i obit. Marković, VLADO Poljak, IVAN Đurinec (Ignacov) i ANA Kereš, FRANJO, MARIJA, TOMO i STJEPAN Horvat, MIROSLAV i FANIKA Benković, ANDRIJA i KATA Kožić i IGNAC Rogar, SLAVA i GABRIJEL Šebek, RUŽA Židak i obit., ANTE Pavić i obit., MIJO Brkić, LUKA, JULČA i obit. Vuger, IVAN i obit. Popović i obit. Kereš, ANĐA i MILE Krainović, MARICA i IVAN Pavlović, LUKA, JULČA i obit. Vukas, JANICA Galović, JAGICA i JOSIP Pavlović
SRI: u 18. 00 sati na čast sv. ANTUNU
ČET: u 18. 00 sati nakana
PET: u 18. 00 sati Vjenčanje
SUB: u 18. 00 sati + FRANJO Židak, NIKOLA, RUŽA i DARKO, NIKOLA Poljak, MARGARETA Židak, SLAVICA Rožić, IVAN Židak, BRIGITA Galović, MARIO i NIKOLA Kašnar, RUDOLF i NADA Đurđek i za nestalog IVANA Đurđek
NED: u 9. 15 sati + TEREZA i JAKOB Facković
u 11. 15 sati župna
u 15. 00 sati u GORANCU

OBAVIJESTI

Vjeronauk PRVOPRIČESNICI subotom u tri grupe u 10, 11, i 12 sati
KRIZMANICI petak u 19. 00 sati 8 c razred
Subota 13. 00 sati i 14. 00 sati
Četvrti i peti razred subotom u 16. 00 sati Šesti razred u 17. 00 sati

Sedmi razred svaki drugi četvrak i petak u 17. 00 sati

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni Listić…

15. 10. 2011