Župni listić 360

20. studenoga 2011.

Župni listić (360)

EVANĐELJE XXXIV. nedjelje KRIST KRALJ Mt 25, 31-46

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva. ” “Tada će kralj reći onima sebi zdesna: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni. ‘” “Tada će mu pravednici odgovoriti: ‘Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?’ A kralj će im odgovoriti: ‘Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'” “Zatim će reći i onima slijeva: ‘Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; 43stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!'” “Tada će mu i oni odgovoriti: ‘Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?’ Tada će im on odgovoriti: ‘Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste. ‘”

Osvrt na predizborno stanje u Hrvatskoj

Svakodnevno stižu vijesti sa svih strana svijeta, pogotovu glede crkvenoga života. Tako se često mogu naći različite izjave pojedinih biskupa i biskupskih konferencija glede nekih događaja ili pojava. Tako su primjerice danas japanski biskupi izjavili da vlada ima prekinuti s proizvodnjom struje s pomoću nuklearnih elektrana. Nigerijski, čileanski, čadski, senegalski, argentinski, brazilski, australski, njemački biskupi i da ne nabrajamo više izražavaju svoja stajališta glede moralnih, odgojnih, vjerskih i socijalnih politika svojih zemalja pogotovu prije izbora. To je posve normalno. I onda se to prima na znanje.
Na nekim se hrvatskim portalima i elektronskim izdanjima novina već pojavljuju ne samo informacije o poruci hrvatskih biskupa prije izbora odnosno referenduma, nego i komentari. Sukladno s interesima pojedine redakcije, ističu se više nebitnosti nego srž same poruke. I na temelju takvih površnosti javljaju se čitatelji, ili oni koji su naručeni za to, sa svojim komentarima koji uglavnom dišu protucrkveno. Tu nema komentara.
Ali komentatori svoje nastavljaju pa i zajednički raspravljaju, a zapravo mudruju, da Crkva nije osudila ovo ili ono iz prošlosti, da biskupi govore načelno itd… Ti mudrijaši imaju pravo na svoje mišljenje na njihovo izražavanje, kao što to imaju pravo i biskupi. No može li se dogoditi u nas da izjave naših biskupa ti mudrijaši ne mjere svojom uskoćom i navodnom svojom mudrošću? Može li se dogoditi da se na izjave naših biskupa pokuša gledati dobrohotno? Hoćemo li taj film uopće moći gledati, dok se ovakvi i sami ne obrate, premda misle da im nije potrebno obraćenje. Ne bi li već bilo vrijeme da jednom svi zajedno zasučemo rukave za svekoliki duhovni napredak Hrvatske? Pokraj onih koji nisu u biskupa prepoznali takvo nastojanje, jedva. Jer takva nastojanja u njih očito nema. Ili ćemo dati za pravo nekom od čitatelja koji ovakve jednostavno nazivaju Soroševim plaćenicima? Ili ćemo jednako tako možda zaključiti da, kakvi jesmo, nismo ni zaslužili bolje komentatore ni analitičare.
Naš, međutim, vjernički puk dobro zna da ima u svojim rukama i srcima najjače oružje za pobjedu dobra, pravednosti i istine, a to je molitva, pa se tom porukom naših biskupa osjeća i ponukanim da pojača molitve da svim biračima, a vjernici su velik dio birača, prosvijetli i um i srce.

DAROVI ZA CRKVU

1. IVAN ROŽIĆ Glavna c. 33 Goranec 200 kn
2. ELIZABETA GERIĆ Kuntaš 14 Đurđekovec 30 kn
3. Obitelj HODAK Janečki bri. 45 Šimunčevec 100 kn
4. ANICA RUKELJ A. Šenoe 26 Vugrovec 200 kn
5. TOMO BEŠTAK odv. Podbrežnjaki 1 Prekvršje 200 kn
6. ANA CESAR odv. Reberec 33 Prekvršje 100 kn
7. VINKO BARIČEVIĆ Kučilovečka 27 Kučilovina 250 kn
8. ANTO BATISTA Puđakova 12 Dobrodol 400 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

PRIČA O GRADU

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac -netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.
Siniša Glavašević

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 21. XI. –27. XI. 2011.

PON: ————————————————–
UTO: u 18. 00 sati + SOFIJA Bogunović, IVAN Čvek god. obit. Pajurin i Čvek, IVAN Hojanić god., KATICA Sruk i obit. LUCIJA Batista, IVAN, FRANJO i STJEPAN Letec, KATICA i MIJO Hojanić, JULČA, JOSIP i ANA Đurinec, DRAGICA Ros i JOSIP Turčin
SRI: u 18. 00 sati nakana
ČET: u 18. 00 sati + ANĐELA Pukšec, MARICA i IVAN Golub i obit. Pukšec,
PET: u 18. 00 sati + KATA Pavlović
SUB: u 18. 00 sati nakana
NED: u 6. 00 sati + IVAN Kuntić
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

U subotu je bila jedna manja radna akcija oko župnog dvora. Hvala svima koji su se odazvali.
Hvala i našim KRIZMANICIMA za lijepi uvod u svetu misu povodom tragedije VUKOVARA.
Od slijedeće nedjelje započinje DOŠAŠĆE a time i naše ZORNICE. Tako u nedjelju neće biti svete mise u 9. 15 sati, nego u 6. 00 i u 11. 15 sati.
Obično iza zornice nedjeljom nas dočeka Kuhano vino. Budući da imamo više Vinogradara probat ću napraviti redoslijed za kuhano vino. Prvu nedjelju Došašća neka vino bude od Hojanića, II nedjelju Polovanci, III nedjelju Sedinići, IV nedjelju Vukasi, a za Polnoćku Židaki. To je samo preporuka, radi se o demižonu od 10 litri.

Vjeronauk po rasporedu.
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni Listić…

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 550 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

19. 11. 2011