Župni listić 363

11. prosinca 2011.

Župni listić (363)

EVANĐELJE III. nedjelja Došašća Iv 1, 6-8, 19-28

Bi čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on Svjetlo, nego – da posvjedoči za Svjetlo.
A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: “Tko si ti?”, 0on prizna; ne zanijeka, nego prizna: “Ja nisam Krist. ” Upitaše ga nato: “Što dakle? Jesi li Ilija?” Odgovori: “Nisam. ” “Jesi li Prorok?” Odgovori: “Ne. ” Tada mu rekoše: “Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?” On odgovori: “Ja sam glas koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji! – kako reče prorok Izaija. ” A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: “Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?” Ivan im odgovori: “Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući. ” To se dogodilo u Betaniji s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio

Komentar:

Vrijeme DOŠAŠĆA je vrijeme milosti., gdje nam Božja Riječ otkriva veliku radost. Radost očekivanja. Gospodin Isus dolazi k nama. I mi možemo uočiti znakove njegove nazočnosti među nama. No da bismo otkrili te znakove, moramo biti budni i iskrena srca tražiti Gospodina.

SVJEDOK ONOGA KOJI JEST MEĐU NAMA

“Među vama stoji koga vi ne poznajete!”

To je nekad davno Ivan predbacio farizejima koji su došli pitati ga za razloge njegova propovijedanja u pustinji. Tiče li se to, Isuse, i nas danas? Ne znam koliko smo mi danas svjesni tvoje prisutnosti. Čini mi se da te često ne vidimo. Tjelesne oči, doduše, ne mogu otkriti tvoju prisutnost, no to ne znači da nisi u našoj blizini, da te nema tamo gdje te najviše trebamo.
Ti si doista među nama! Tako su te i proroci navijestili: tvoje ime Emanuel, što znači Bog s nama! Izgleda da te slabo poznajemo kad možemo, kada smijemo pomisliti da te nema, da ti nije stalo do nas. Izgleda da te jako slabo poznajemo kada smijemo zaboraviti na tvoju blagoslovljenu prisutnost, na tvoju ljubav i blizinu, na tvoju želju da izgubljeno nađeš, da ranjeno poviješ, da bolesno izliječiš, da grešno spasiš. Izgleda da te slabo poznajemo kada smijemo posumljati u snagu tvoje ljubavi u nekim, za nas očajnim situacijama, te kada mislimo da je na svijetu više zla nego dobra.
A ipak, ti si među nama, ti si Bog s nama. Došao si, Isuse, kao malo dijete da s nama rasteš, da s nama hodaš , da s nama dijeliš svakodnevni kruh, da s nama trpiš. Došao si, Isuse, da za nas nosiš križ, da za nas umreš na križu.

Došao si da nam daruješ novi život!

Među nama si, Isuse! Ivan te krstio vodom. Ti si nas sve okupao vodom i Duhom Svetim. Ti si nas sve preporodio na novi život. Darovao si nam sebe, darovao si nam Duha svoga, darovao si nam milosni život. Mi bismo trebali biti u boljoj situaciji od farizeja koji su dolazili k Ivanu, bez obzira što su oni Ivana gledali tjelesnim očima i slušali vlastitim ušima. To nije bitno za tajnu prisutnosti. Ti si ovdje i naše srce te može vjerom dohvatiti. Ti nam jamčiš da si s nama u sve dane do svršetka svijeta.
Među nama si, Isuse! Smijemo te prepoznati i po vidljivim znakovima. S nama si u sakramentima vjere. S nama si u lomljenju kruha i u svetoj čaši svoje blagoslovljene krvi, s nama si u pričesti. S nama si u svojoj Riječi koja se čita u tvojoj Crkvi. S nama si u iskrenoj molitvi srca i duše. S nama si u ljubavi prema braći, jer rekao si: “Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” Da, isuse, s nama si! Među nama si! Želim to osjetiti, želim to nositi ovih dana duboko pohranjeno u svojem srcu, pogotovo u času kada na početku sv. mise čujem pozdrav tvoga službenika: “Gospodin s vama!”
Fra Zvjezdan Linić

DAROVI ZA CRKVU

1. VLADIMIR PREGOREC A. Šenoe 37 Vugrovec 200 kn
2. DRAGICA TURČIN Breg 8 Đurđekovec 50 EU
3. Obit. NOVAK Đ. Kuntića 7 Prekvršje 200 kn
4. Obit. KAŠIĆ Breg 8 Đurđekovec 200 kn
5. FRANJO HUDI Prigorska 50/a Prekvršje 100 kn
6. MARKO LULIĆ Klanjec 8 Đurđekovec 300 kn
7. VLADIMIR TREMPETIĆ Gaj 4 M. Polje 400 kn
8. Obitelj ROGAR Fluke 7 Paruževina 200 kn
9. SLAVICA SAMEC Vugrovečka 28 Dobrodol 200 kn
10. RUŽICA GREGURANIĆ Limbuška 34 Šimunčevec 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

MAURO ŠAKIĆ prvo dijete Ivana i Izidore r. Kajović
iz Markova Polja
JAKOV FACKOVIĆ drugo dijete Ivice i Amalije r. Kucelj
iz Kučanca
ALEN MOLZER prvo dijete Larsena i Antonije r. Popović
iz Šimunčevca

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju djece

Uz treću advensku nedjelju

Ne razumijem, ali imam povjerenje.
Znam da, ljudski gledajući, to ne može biti,
ali vjerujem da Bogu ništa nije nemoguće.
Neka mi bude po tvojoj riječi.
Ima li i u nama vjere da možemo na takav način prihvatiti svoj život?

Nitko nije tako siromašan da ne bi mogao biti sunčana zraka i životna svjetlost drugome.
Nitko nije tako bogat da ovo dvoje ne bi trebao.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 12. –18. XII. 2011.

PON: u 6. 00 sati nakana
UTO: u 6. 00 sati + MILE Miletić i nakana
u 18. 00 sati + MARICA, STJEPAN, DANIJEL, ANA i FRANJO Pavlović, KATICA, STJEPAN i MARICA Rožić, VID, FRANJO, JOSIP, BARA i KATICA Pavlović, KATICA Marković, BARBARA Hrupelj, ALOJZIJA i MATO Kuntić, LUCIJA Čabraja, RUŽICA i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović, IVAN i KATICA Marković, JOZO, RUŽA i PERO Marić, ANA Gagulić, JAKOV Markotić i nakana, MARA Vidakušić god., MILAN, MANDA i MARIJAN Živković, ANA i PETAR Šalin, JOSIP Židak i obit. nakana obit. Brtan, MARICA Galović, JOSIP Greguranić
SRI: u 6. 00 sati ++ obit. Gula i obit. Hudi
ČET: u 6. 00 sati + STJEPAN Fluk, IGNAC i ANĐELA Tomurad, IVAN i KATICA Fluka
PET: u 6. 00 sati + MARIJA Brasković
SUB: u 6. 00 sati + ANTUN Blažinović, MIJO i MARICA Pukšec
NED: u 6. 00 sati + HELENA i PETAR Trempetić i obit.
u 11. 15 sati župna

OBAVIJESTI:

Danas je nedjelja CARITAS-a, naša milostinja ide za one najpotrebnije.
U utorak započinjem ispovijed starijih i bolesnih.

Prijavite se kod Sanje za 24-satno moljenje svete krunice uoči Božića
Vjeronauk po rasporedu.

Imate najnoviji broj: Glas Koncila, Mak, naš listić i Glasnik sv. Josipa

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 550 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

10. 12. 2011