Župni listić 371

5. veljače 2012.

Župni listić (371)

V. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 1,129-39)

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im. Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali. Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: “Svi te traže.” Kaže im: “Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.” I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

KOMENTAR:

Isus se povlači u samoću, a nakon molitve u osami počinje djelovati, obilaziti mjesta i propovijedati. I mi ćemo u povučenosti na samotnom mjestu nalaziti hrabrost slijediti Božju volju umjesto svoje, i vršiti Božja djela umjesto svojih. Otac koji je u meni tada će činiti svoja djela.
“Svi te traže”, govore učenici Isusu. I mi ga tražimo, u potrebi da stavi ruku na nas kao nekoć na Petrovu punicu.
Gospodine! Podari mi mudrost da Te uvijek prepoznajem kao svoga Učitelja! A Ti me prepoznaj kao svoga učenika!
Čisto srce stvori mi, Bože! I daruj mi milost da slijedim Tvoju volju umjesto svoje!

JESMO LI SVJESNI SVOJIH MOĆI?

Dva su se dječaka klizala na jezeru. Bio je običan i hladan dan. Led je iznenada popustio i jedan od njih je propao u vodu. Voda nije bila duboka, ali led se počeo stezati. Drugi dječak je otrčao na obalu, dohvatio kamen i pojurio do unesrećenoga. Svom je snagom razbijao led, i uhvativši prijatelja za ruku, izvukao ga iz vode. Kad su stigli vatrogasci začuđeno su pitali: “Kako si uspio samo kamenom i svojim slabim rukama razbiti toliki led?” Dječak nije znao odgovoriti. Jedan starac polako reče: “Ja znam kako je uspio! Nije bilo nikoga da mu kaže da je to nemoguće.
Dragi prijatelju! U nama postoji golema snaga samo mi to često zaboravljamo. Veliki je Božji dar da nam sve što je začeto u srcu, rasvijetljeno i pročišćeno od Gospodina, daje snagu uma i vođeno Duhom Svetim čini nam raj, već ovdje na zemlji. To je snaga koja je po darovanoj nam vjeri u stanju premještati brda. Nažalost, većina nas je ne koristi i ne zna koristiti.
Žalimo se na sve i svašta, a nismo svjesni, da sve što imamo ili nemamo je Božji dar. Suradnja s Božjim darom postaje i naša zasluga. Mnogi će pomisliti da njihovim životom upravlja sudbina. Netočno, jer je hirovita i slijepa. Našim životom upravlja Bog i Njegova providnost. To je najbolji Očev plan za svakog od nas? Bog, a ne mi sami. Mjesto iz kojeg sve polazi i kreće je ljudsko srce, i iz njega se pretvara u misao. Čisto srce i duh oblikuju i oplemenjuju misao, daju joj snagu da čini veličanstvena Božja djela. Takav duh uvijek čini pozitivne misli, jer je ispunjen vjerom, nadom i što je najvažnije ljubavlju.
Ako nemate sretan i ispunjen život, život u miru, ljubavi i blagostanju, a to želite, onda je vrijeme da obratite pozornost na svoje srce i svoje misli. Ako su iz vašeg srca izašle misli o mržnji i siromaštvu, one u vaš život upravo to i donose! Bog je gospodar mog života i mojih misli! Ja sam samo upravitelj. Što mi je činiti da se okoristim tom snagom za sebe i druge? Potrebno mi je svakodnevno prianjati uz Boga! Predati mu s povjerenjem sve nakane srca i svoje misli! Duhom Svetim vođene te pozitivne i snažne misli, oblikovati će naše riječi i djela tako da možemo uživati raj, već ovdje na zemlji.

DAROVI ZA CRKVU

JASNA ŽIDAK Glavna 21 Goranec 1000 kn
MARICA POPOVIĆ Šimunčevečka 20 Šimunčevec 100 kn
Obitelj GRGIĆ Zlatarska 26/a M. Polje 200 kn
IVAN TOMAŠEK Vugrovečka 32 G. Vugrovec 200 kn
Ob. BLAŽINOVIĆ-VUK Kučilovečka 37 Kučilovina 200 kn
Jedna obitelj Paruževina 150 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primila je:

INES PUKŠEC drugo dijete Tomislava i Tamare r. Šnidarić iz Vugrovca
Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju!

U vječnost preselio se je:

IVAN POPOVIĆ iz Šimunčevca u 77. godini.
Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!

KOMUNIKACIJA…

Jedan je mladić tražio posao telegrafista. Pronašao je oglas u novinama i otišao na navedenu adresu. Ondje je zatekao velik i užurban ured, ispunjen žamorom i bukom, a negdje u pozadini je stalno kucao telegrafist.
Na jednom natpisu na zidu pisalo je kako kandidat treba sjesti i čekati da ga pozovu u odjeljak. Ispred mladića bilo je desetak kandidata. Kako nije imao što izgubiti sjeo je s ostalima i čekao. Nakon nekoliko minuta mladić je ustao i otišao u odjeljak. Ostali kandidati su se uskomešali i počeli mrmljati. Uskoro se pojavio na vratima šef telegrafske službe i rekao: „Gospodo, možete ići. Mjesto je popunjeno.“
Jedan od kandidata gunđajući je rekao: „Ovaj kojega ste primili došao je posljednji. Nismo ni dobili priliku razgovarati s vama. To nije pošteno!“
Poslodavac mu odgovori: „Žalim, gospodo, no telegraf sve vrijeme Morseovom abecedom kucka poruku: ‘Ako razumijete ovu poruku odmah uđite. Posao je vaš.’ Izgleda da nitko od vas nije čuo ili nije razumio poruku. On ju je čuo i shvatio. Posao je njegov.“
Sakramenti su ti koji nam olakšavaju komunikaciju s Gospodinom i približavaju nas Njemu. Oni su nam darovani kako bismo u užurbanosti i napastima ovoga svijeta prepoznali glas našeg Nebeskog Oca koji nas usmjerava na pravi put. Zato ih nemojmo shvaćati olako jer je svaki od tih sakramenata korak bliže cilju našeg zemaljskog hoda – Kraljevstvu Nebeskom.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 6. II. –12. II. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + JAGA, RUŽA, TOMO i STJEPAN Fluka, IGNAC Prusec god., DRAGUTIN, DOROTEJA i STJEPAN Putak, PETAR Gračak, JOSIP, SLAVICA i VLADO Golub, IVAN i BARA Đuran, MARIJA Đurić i LJUBICA Šiško, FRANJO Gračak, LJILJANA Blažinović, JAGICA i ŠIMUN Sajković, RUŽICA i IVAN Blažinović, nakana obitelji LEKO, MARIJA, PAVAO, PETAR, ANA i JELA Gvozdanović, IVKA i ANTE Gavrić, DOMINIK Bagarić i IVAN Jurić, nakana, KATICA i IVAN Marković, IVAN Popović, MILAN god. STANKO i SLAVA Pavlović, ALOJZ, IVAN i FRANCA Prusec, IVAN i obit. Vuger i MARICA Fišter, RUŽICA Gračak god. FRANJO st. i ml. Gračak, STJEPAN i IVAN Jakušić, MIRKO god. i obit. Mostovljanec i Lugarov, STJEPAN Starjački
SRI: u 18.00 sati + STJEPAN i IVAN Vukas
ČET: u 18.00 sati nakana obitelji RAMLJAK
PET: u 17.00 sati nakana
SUB: u 18.00 sati nakana
NED: u 9.15 sati + ALOJZ, IVAN i ANA Đurinec i obit., STJEPAN, VID, RUŽICA i obit. Šimunjak, LJUBICA Kovačić
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U subotu slavimo GOSPU LURDSKU i Svjetski dan bolesnika, pod misom Bolesničko pomazanje za starije i bolesne, ponesite svoje svijeće, a i nove u sakristiji možete nabaviti. Iza svete mise na župnom dvoru bit će mjerenje tlaka i šećera-dobro došli.
I ove srijede nastavljamo sa VELIKOM DEVETNICOM ususret blagdanu sv. Josipa
Za školsku djecu vjeronauk po rasporedu.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš Župni listić…

04.02.2012