Župni listić 372

12. veljače 2012.

Župni listić (372)

VI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 1,40-45)

U ono vrijeme: Dođu k njemu neki gubavac, klekne i zamoli: “Ako hoćeš, možeš me očistiti!” Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: “Hoću, budi čist!” I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: “Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.” Ali on, čim iziđe, stane uvelike pripovijedati i razglašavati događaj, tako te Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.

KOMENTAR:

Gubavac dolazi k Isusu. To nije bilo zakonski dopušteno. On je već time prekršio zakon. Vjerojatno je tada svu svoju nadu stavio u ovaj susret s Isusom. Isus se ne ograđuje od tog čovjeka. Dotače ga se. Dakle, ni Isus ne poštuje zakonske propise.
U ozračju čudesne ljubavi i dobrote, Isus svojom čistoćom zahvaća u čovjeka koji je bio nečist. Tako će biti i u sljedećim situacijama koja će nam evanđelja donositi: Isus blaguje s grešnicima, prihvaća bludnice, ne bježi pred carinicima, razgovara s farizejima. Ne boji se zaraze grijeha. No, od tog časa, mnoštvo ide k Isusu. Tako će Isus na križu uzeti mjesto grešnika, uzeti na sebe svu bol svijeta, da bi sve ljude privukao k sebi.
Danas Isus kaže meni i tebi: “Dajem ti čistoću. Povjeruj da sam jači od tvoje gube, da svojom čistoćom mogu oprati svaku tvoju nečistoću. Bogu je sve moguće. Ljubav je moja bolja od života. I neka pokraj tebe i drugi postaju čišći.”
Gospodine! Daj mi shvatiti da je spasenje u Tebi. I daj da onda, po čudesnom obraćenju moga srca, ja doprinosim svijetu pravde i ljubavi.

ODUSTATI JE LAKO…

Jedan je čovjek spavao u svojoj kućici, kad usred noći, iznenada, njegovu sobu ispuni svjetlost i ukaza mu se Spasitelj. Gospodin mu reče da za njega ima posao koji mora obaviti, i pokaza mu veliki kamen koji je stajao ispred kućice. Objasnio mu je što mora činiti: gurati kamen svom svojom snagom. Ovo je čovjek radio iz dana u dan. Mnogo se godina mučio od sunčeva izlaska od zalaska, njegove ruke upravljene na hladnu, masivnu površinu nepomičnog kamena gurale su svom snagom.
Svake se večeri čovjek vraćao svojoj kući zabrinut i iscrpljen, osjećajući da je cijeli dan istrošio uzalud. Vidjevši da čovjek pokazuje znake obeshrabrenja, đavao se odluči umiješati. Počeo je ga je savjetovati: ” Već predugo vremena guraš taj kamen, i još se nije pomaknuo. Zašto se mučiš radi ničega? Ionako ga nikad nećeš pomaknuti. ” Tako je, uvjerivši čovjeka da je zadatak nemoguć i osuđen na propast, učinio da izgubi skoro svu srčanost i hrabrost. “Zašto bih se toliko mučio oko ovoga?” mislio je. “Jednostavno ću uložiti nešto malo vremena, i minimum truda, i to će biti sasvim dovoljno.” I tako je to namjeravao učiniti, no, ipak je odlučio pomoliti se i iznijeti svoje muke Gospodinu. “Gospodine”, reče, “dugo sam i naporno radio u tvojoj službi, ulažući svu moju snagu da obavim ono što si od mene zatražio. Pa ipak, nakon sveg ovog vremena, nisam pomaknuo kamen ni pola milimetra. U čemu griješim? Zašto ne uspijevam?” Gospodin mu sažalivši se, odgovori: “Prijatelju moj, kad sam tražio od tebe da mi služiš, i ti si prihvatio, rekao sam ti da guraš onaj kamen svom svojom snagom, što si i uradio. Nijednom nisam spomenuo da sam očekivao da ćeš ga pomaknuti. Tvoj zadatak je bio da guraš. I sada, dolaziš k meni, iscrpljen i istrošene snage, misleći da nisi uspio. No, je li zaista tako?” “Pogledaj se. Tvoje ruke se snažne i mišićave, leđa nabijena i preplanula, koža na dlanovima je očvrsnula od stalnog pritiska, a noge su ti postale krupne i čvrste. I pored otpora ti si mnogo porastao, i tvoje mogućnosti su sada daleko veće nego ranije. Ipak, nisi pomaknuo kamen. Ali tvoj poziv bio je da budeš pokoran i guraš. Da vježbaš svoju vjeru i povjerenje u moju mudrost. To si uspio. ” “Ja ću sada, prijatelju moj, pomaknuti kamen.”
Nekad, kad čujemo Božju riječ, želimo koristiti vlastiti um kako bi odgonetnuli što On želi, a zapravo ono što Bog od nas traži je jednostavno: poslušnost i povjerenje u Njega. Na sve načine treba vježbati vjeru koja pomiče planine, ali ipak je uvijek Bog onaj koji zapravo to čini.

GRIJESI KAO KAMENJE

Dva su muškarca posjetila svetog čovjeka želeći ga upitati za savjet. „Sagriješili smo i savjest nam je uznemirena. Možeš li nam reći što nam je činiti kako bi nam bilo oprošteno i kako više ne bismo griješili?“, upitaše ga.
„Kažite mi svoje grijehe“, reče im sveti čovjek.
„Učinio sam veliki grijeh“, odgovori prvi muškarac. „A ti?“, upita sveti čovjek drugog muškarca. „O“, odgovori ovaj, „ja sam počinio više loših stvari, ali su tako male da jednostavno nisu zamjetljive“.
Pobožni je čovjek dugo razmišljao. „Evo što morate napraviti“, konačno reče. „Pođite i za svaki grijeh koji ste počinili donesite kamen. “Muškarci su otišli. Prvi se brzo vrati s iznimno teškim kamenom, tako teškim da ga je jedva nosio. Stavi ga pred svetog čovjeka. Nakon dugog vremena stiže drugi muškarac noseći bez napora vreću kamenčića. I on ih stavi pred svetog čovjeka.
„Sada“, reče sveti čovjek, „uzmite kamenje i vratite ga tamo odakle ste ga uzeli. “Prvi muškarac uze svoj kamen i vrati ga na mjesto odakle ga je uzeo. Drugi se sjeti mjesta gdje je uzeo tek nekoliko kamenčića, a odakle je uzeo ostale nije se mogao sjetiti. Vrati se za nekoliko trenutaka i reče da mu je ta zadaća preteška.
„Moraš znati, sinko moj, da su grijesi kao kamenje. Što je čovjek teže sagriješio, to dublje shvaća težinu grijeha, a kad se iskreno kaje, tada mu je oprošteno. Ako čovjek ponavlja manje grijehe, ne osjeća posebnu krivnju pa mu zato nije žao i ostaje grešnik. Sada vidiš koliko je doista važno kloniti se kako malih tako i velikih grijeha.“

Sakramenat svetog krštenja primila je:

LEA BUDEK prvo dijete Zvonka i Ane r. Pukšec iz Kučilovine
Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju!

U vječnost preselili su se:

IVAN TOMAŠEK iz G. Vugrovca u 71. godini.
MARICA JAKUŠIĆ r. Krtak iz Vurnovca u 88. godini.
Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 13. II. –19. II. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + STJEPAN Puđak, TEREZA, NIKOLA i MILKICA Prusec, STANKO, BARA, IVAN i SLAVKO Kuntić, IKA i MARKO god. Klanac, VLADO Grgić i obit, FRANJO Gračak, DRAGICA Bažant, IVAN Popović, VINKO Goluža, SLAVKO Mileković god. i IVAN Pandek god., STJEPAN i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović, JAKOV, RUŽA, JANA i ANA Galović, MIJO Brkić, MARICA i NIKOLA Kovačić, ANKICA i ĐURO Culifaj, MLADEN Levak, MATO Topić i IVAN Biloš, STJEPAN Vrban, FRANO Meštrović, IVAN Popović i obit. i obit. Đuran, IVAN Tomašek
SRI: u 18.00 sati + IVAN Pavlović
ČET: u 18.00 sati + IVAN i STJEPAN Vukas
PET: u 18.00 sati + MARIJAN Ivančić i obit. i obit. Facković
SUB: u 18.00 sati + STJEPAN Fiolić
NED: u 9.15 sati + IVAN Đurinec, ANA i IVAN Hojanić
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene
I ove srijede nastavljamo sa VELIKOM DEVETNICOM ususret blagdanu sv. Josipa
Četvrtkom poslije svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM, iza Klanjanja ZBOR ima probu
Za školsku djecu vjeronauk po rasporedu.
Molitveni vijenci Kraljice obitelji organiziraju hodočašće u Boku Kotorsku od četvrtka, 15. 3. do nedjelje, 18. 3. Cijena je 1.200 kn. Više informacija na oglasnoj ploči ili kod Sanje Trempetić, na tel. 20-44-763. Prijave i uplata kod Sanje, čim prije, najkasnije do 29. 2.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš Župni listić…

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 500 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

11.02.2012