Župni listić 373

19. veljače 2012.

Župni listić (373)

VII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 2,1-12)

Pošto Isus nakon nekoliko dana opet uđe u Kafarnaum, pročulo se da je u kući. I skupiše se mnogi te više nije bilo mjesta ni pred vratima. On im navješćivaše Riječ. I dođu noseći k njemu uzetoga. Nosila ga četvorica. Budući da ga zbog mnoštva nisu mogli unijeti k njemu, otkriju krov nad mjestom gdje bijaše Isus. Načinivši otvor, spuste postelju na kojoj je uzeti ležao. Vidjevši njihovu vjeru, kaže Isus uzetome: “Sinko! Otpuštaju ti se grijesi.” Sjedjeli su ondje neki pismoznanci koji počeše mudrovati u sebi: “Što to ovaj govori? Huli! Ta tko može grijehe otpuštati doli Bog jedini?” Isus duhom odmah proniknu da tako mudruju u sebi, pa će im: “Što to mudrujete u sebi? Ta što je lakše? Reći uzetomu: ‘Otpuštaju ti se grijesi’ ili reći: ‘Ustani, uzmi svoju postelju i hodi?’ Ali da znate: vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe!” I reče uzetomu: “Tebi zapovijedam, ustani, uzmi postelju i pođi kući!” I on usta, uze odmah postelju i iziđe na očigled svima. Svi su zaneseni slavili Boga govoreći: “Takvo što nikad još ne vidjesmo!”

KOMENTAR:

Slika četvorice koji nose uzetoga… Upornost kojom su se probili do Isusa zadivila je sve. Isus u tome prepoznaje vjeru nosača toga nemoćnog čovjeka. Videći njihovu vjeru Isus uzetoga oslobađa od grijeha i potom ga pridiže, ozdravljena od njegove uzetosti. Vjera drugih pomogla je čovjeku koji za taj čin nije sam bio sposoban.
I mi smo dionici takvog blagoslova. Crkva nas kao zajednica obogaćuje iskustvom koje nam je potrebno.
Gospodine! Probudi u svakome odgovornost za spasenje drugih, te odgovornost za kršćansko lice svijeta u kojemu živimo!

PEPELNICA

I na početku ove korizme je – pepeo. Ona siva, prljava prašina, koja baš nimalo ne pobuđuje poštovanje. Siva i tamna boja tog praha je hladna i pobuđuje misao na nešto tužno, na crnogledost, na razočaranje. Odvratan mi je taj prah, jer na odijelu ili na koži ostavlja prljave tragove. Ako je moguće, klonim ga se, jer krene u usta i nos i prouzrokuje kašalj. Podsjeća me na zgarište, gdje je vatra pretvorila u pepeo kuću i imetak, možda čak i ljude i životinje. Pobuđuje me na poštovanje tek onda kad je ostatak nekoga koga sam volio. A ipak – svjestan sam da je prah onaj znak koji me bez riječi upozorava na neke istine. Govori mi o prolaznosti svega stvorenoga, jer nije postao sam od sebe, nije nekako izrastao, nije se pojavio tek tako – nego je ostatak nečega ili nekoga koga je uništio oganj. Za mene je postao znak prolaznosti i uništenja, smrti i kraja, ali i ljudske krhkosti. Po njemu mi Gospodin govori da ću se i ja pretvoriti u prah ili pepeo, da sam zapisan smrti i završetku, da sam prah i da ću se u prah vratiti. Gospodin me u korizmi također preko pepela poziva na pokoru i obraćenje. Kao što oganj »obnovi /promijeni« nešto ili nekoga u pepeo, tako neka bi se i ja pokorom obnovio /promijenio u novog čovjeka. »Stari« čovjek koji je pun grijeha, krivnje i nesavršenosti, neka bi u meni umro za sve ovo. Neka bi ustupio mjesto »novom« čovjeku. Taj će činiti dobro, uklanjat će manjke, postajat će sve savršeniji. Neka me Gospodin podrži da mi to uspije. Bez njegove pomoći ostat ću još dalje »stari« čovjek, čovjek grijeha. Gospodin mi preko pepela govori ne samo o prolaznosti i o kraju, nego i o novom načinu života. Ako već ne mogu svoje tijelo sasvim promijeniti u ništa, jer ipak iza njega ostaje nešto pepela ili praha, – kako neka bi se onda uništio moj JA, koji je mnogo više nego tijelo iz prolazne materije? Zato je to tako teško vjerovati? Dok me danas svećenik znamenuje pepelom na čelu, on kod toga govori: »Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah povratiti/pretvoriti. (ILI) Obrati se i vjeruj evanđelju.« Svjestan sam svoje prolaznosti, zato još većim pouzdanjem dolazim Gospodinu. Znam da on neće smrti grešnika nego da se obrati i da živi. Neka mi dadne snagu da spoznam svoju malenost i sićušnost, da ju priznam i da Božjom pomoću postajem sve više »novi čovjek«. Vjera u evanđelje neka me uvijek iznova približi Gospodinu Isusu koji je umro i uskrsnuo. Amen.

DAROVI ZA CRKVU

1. TOMISLAV DESPETOVIĆ Dobrodolska 43 Dobrodol 150 kn
2. STJEPAN ROGAR Fluke 7 Paruževina 200 kn
3. DARKO MILEKOVIĆ Đ. Kuntića 29 Prekvršje 200 kn
4. Obit. VRBAN Breg 107 Đurđekovec 150 kn
5. IVAN PEKČEC Šebeki 6 Goranec 100 EU
6. Obitelj OLUJIĆ A. Šenoe 21 Vugrovec 300 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primila je:

LUKA CEROVAC treće dijete Josipa i Nikoline r. Kušek iz Prekvršja
Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju !

U vječnost preselili su se:

FRANJO KRANJČEC iz Dobrodola u 68. godini.
ANA VRBAN r. Fuđak iz Đurđekovca u 90. godini.
Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!

POST I NEMRS

Posti se dva puta u godini. Na čistu srijedu i veliki petak.
Nemrs je više puta tijekom godine. Između ostaloga, nemrs je dogovoren i u sve korizmene petke.
No, ključno pitanje je zašto post i nemrs. Odgovor se može svesti na dva razloga. Post i nemrs nam daje priliku da sebe odgajamo i da pomažemo drugima. Krotimo vlastitu narav suzdržavajući se od hrane, a novac koji pritom uštedimo dajemo siromašnijima od sebe.
Držimo se toga!
Kršćanska odredba o postu i nemrsu sadrži i karitativnu dimenziju.
Ono što uštedimo odričući se od hrane tijekom posta i nemrsa dužni smo darovati siromasima.
Bez toga post nije potpun.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 13. II. –19. II. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + ANA Pecikoza god., ANĐELA Pukšec i obit, Golub i Pukšec, , IVAN Popović, GABRIJEL i SLAVA Šebek, RUŽA Židak i obit., obit. Hrenović i Blažinović, STIPAN Prša, FRANO Vrgoč, IVAN i ANKICA Rožanković, IVAN Vukšić, IVAN Papaš, TEREZA i HINKO Hajnal, ĐURO Dudaš, MARICA Jakušić, FRANO Meštrović, STJEPAN Starjački, MARICA Galović, FRANJO Kranjčec, ANA Vrban
SRI: u 18.00 sati ++ obitelji Ramljak
ČET: u 18.00 sati za dobro obitelji ROGAR
PET: u 18.00 sati + ANTUN Šunić god.
SUB: u 18.00 sati nakana obitelji Banović
NED: u 9.15 sati + MATO, MARICA i obit. Trempetić, IVAN, MARICA i obit. Gračak, MARICA Gašparec
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U srijedu je PEPELNICA početak Korizmenog vremena,
U Korizmi KRIŽNI PUT petkom u 17.15 i Nedjeljom u 15.00 sati.
Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene
I ove srijede nastavljamo s VELIKOM DEVETNICOM na čast sv. Josipu
Četvrtkom poslije svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM, iza Klanjanja ZBOR ima probu
Ove godine susret Hrvatske katoličke mladeži (SHKM) održat će se u Sisku 5. i 6. svibnja. Svi zainteresirani za sudjelovanje na susretu neka dođu na sastanak u četvrtak 23. veljače iza svete mise.
U nedjelju susret sa Roditeljima PRVOPRIČESNIKA iza rane svete mise, a sa Roditeljima FIRMANIKA iza podne svete mise.
Za školsku djecu vjeronauk po rasporedu.
Molitveni vijenci Kraljice obitelji organiziraju hodočašće u Boku Kotorsku od četvrtka, 15. 3. do nedjelje, 18. 3. Cijena je 1.200 kn. Prijave i uplata kod Sanje, čim prije, najkasnije do 29. 2.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš Župni listić…

20.02.2012