Župni listić 378

25. ožujka 2012.

Župni listić (378)

V. KORIZMENA NEDJELJA (Iv 12,20-33)

U ono vrijeme: Među onima koji su se došli klanjati na Blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: “Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.” Filip ode i kaže to Andriji pa Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im odgovori: “Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac.” “Duša mi je sada potresena, i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!” Uto dođe glas s neba: “Proslavio sam i opet ću proslaviti!” Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo govoraše: “Zagrmjelo je!” Drugi govorahu: “Anđeo mu je zborio.” Isus na to reče: “Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas.”
“Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.” To reče da označi kakvom će smrću umrijeti.

KOMENTAR:

Među onim Grcima što su Te tražili bio sam i sam. Zahvaljujem svima koji su se trudili da me dovedu k Tebi, jer sam od tebe čuo nečuveni nauk o pšeničnom zrnu, umiranju i donošenju obilatog roda. U tu se sliku skrio sav smisao Tvoga i moga života i poslanja. Zato bih htio ne ljubiti svoj, nego Tvoj život u sebi. Htio bih da na Tvoj način mogu “mrziti” svoj život na ovome svijetu, da bih stekao Tvoj život na onome svijetu. Ovo govorim jer već i ovakav, polovičan, dobro znam da imati Tvoj život u sebi znači ‘dobiti stoput više’ i imati smisao kojim nas počašćuje Otac na nebesima.
(Anton Šuljić)

GOSPODINE, ŽELIM OZDRAVITI!

Jednog dana Život se otisne na put preko svijeta. Hodao je i hodao dok nije naišao ne nekog čovjeka. Taj je imao tako natečene noge da se jedva kretao. Tko si ti – upita čovjek. Ja sam Život. Ako si Život, možda bi me mogao i ozdraviti, procijedi u muci natečeni čovjek. Ozdravit ću te, odgovori Život, ali ćeš ti i mene i svoju bolest brzo zaboraviti. Kako bi vas mogao zaboraviti. Dobro. Za sedam godina vratit ću se da vidim koliko držiš do svoga obećanja. Život ga ozdravi i ode dalje.
Tako je na svom putu susreo gubavca i slijepca i ozdravio ih ali ih je s istim pitanjem ostavio. Također i njih dvojica su obećali da ga neće nikada zaboraviti. I sedam godina je prošlo i život ponovno krenu na put. Pretvorio se u slijepca i krenuo prema onome kome je prije sedam godina povratio vid. Bojažljivo je pokucao na njegova vrata. Najponiznije te molim, rekao je Život, imaš li jedan skromni kutak u kome bi večeras prenoćio? Noge su slabe a vid nikakav. Gubi se, što misliš da je ovo svratište za bogalje, odvrati čovjek. Vidiš prijatelju progovori Život. Prije sedam godina dok si još bio slijep obećao si da nikad nećeš zaboraviti ni mene ni svoju sljepoću. I u tom trenutku čovjek postane ponovno slijep. Život isti postupak provede s gubavcem koji ga također ne htjede primiti jer se Život pretvorio u gubavca.
I dođe kao bogalj do čovjeka kojeg je ozdravio od natečenih nogu. Molim te za konačište, prozbori nježno Život. Naprijed prijatelju, ja znam što znači kad noge ne nose a nevolja tjera naprijed. Sjedi i odmori. Danas je sedam godina kako je ovuda prolazio neki čovjek po imenu Život koji me je ozdravio od tvoje bolesti te mi je obećao da će se točno nakon sedam godina ponovno navratiti. Budi strpljiv pa ga čekaj, možda će se i tebi smilovati. Ja sam Život, odgovori Život, budi zdrav za sve vjekove. Nemoj nikada zaboraviti da se život često mijenja. Nikada ne zaboravi čovjeka u nevolji i učinjeno ti dobročinstvo. Što god dobro činiš jednoga dana će ti se vratiti stostruko.
Gdje smo tu mi? Da li imamo osjećaja da moramo na učinjeno dobro uzvratiti dobrim. Bog je mnogo učinio za nas ljude. Što treba učiniti kršćanin koji se zarazio grijehom? Treba se obratiti svećeniku da po sakramentu pomirenja može ozdraviti, a kad ozdravi treba izbjegavati da se ponovno ne zarazi i za ozdravljenje zahvaliti svome Bogu.
Gospodine, želim ozdraviti. Ti si nosio naše boli. Uzmi sve moje snage u svoju ruku i iscijeli me. Amen..

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj Pukšec Zlatarska 4 Markovo Polje 200 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

O GREŠKAMA

1. Jedina prava greška je ona iz koje nismo ništa naučili. – John Powell
2. Nikad ne uznemiravaj neprijatelja dok čini greške. – Napoleon
3. Čovjek koji ne čini greške obično ne radi ništa. – Philips
4. Uz velikog čovjeka često idu i velike greške. – Henry Miller
5. Kad starac pogriješi, kaže se da je sišao s pameti; kad mlad čovjek pogriješi kaže se da još nije došao pameti. – Koreanska poslovica
6. Pametan čovjek ne čini sve greške sam. On i drugima da šansu. – Winston Churchill
7. Kaži mi tko te hvali i reći ću ti u čemu griješiš. – ruska
8. Iskustvo je ime koje je čovjek dao svojim greškama. – Oscar Wilde
9. Smijanje vlastitim greškama može nam produžiti život. Smijanje tuđim, može ga skratiti. – anonimus
10. Izbjegavati situacije u kojima bi možda načinili grešku je majka svih grešaka. – Peter Mc’Wiliams
11. Iz greške u grešku, čovjek otkriva cijelu istinu. – Sigmund Freud

DVA ZRNA

Dva zrna nađoše se jedno do drugoga na plodnom tlu u vrijeme jesenje sjetve. Prvo zrno reče: «Želim rasti! Želim pružiti korijenje u zemlju ispod sebe i ojačati tako da mi klica jednog dana probije zemljinu površinu. Želim razviti nježne pupoljke kao zastave i najaviti dolazak proljeća. Želim na licu osjetiti sunčevu toplinu i blagoslov jutarnje rose na svojim laticama!»
I poče rasti.
Drugo zrno reče: «Kakva li me sudbina snašla! Bojim se. Ako pustim korijenje duboko ispod sebe, tko zna što me sve čeka u tom mraku. Ako prokrčim put kroz zemlju iznad sebe, mogu nauditi nježnim izdancima… Ako pustim klice, može ih vidjeti puž i pojesti. Otvorim li cvjetove, može me i dijete iščupati. Ne, čekat ću sigurnije vrijeme.»
I ostade čekajući.
Početkom proljeća došla je kokoš i čeprkala po zemlji tražeći hranu. Pronašla je zrno koje je čekalo i pozobala ga.
Razumljivo je da moraš prihvatiti životne rizike, računajući s time da si ponekad golub a nekad spomenik.
(Bruno Ferrero)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 26. III.–1. IV. 2012.

PON: u 18.00 sati nakana za zdravlje JOSIPE BRTAN
UTO: u 18.00 sati + IVAN i MARIJA Vuger god. obit. Vuger, STJEPAN Hrenović i obit., obit. Prusec i Kereš, LUKA Marković god, JOZO god. Ripić i obit., FRANO Meštrović, VID i MAGDA Vukas, FRANJO Sedinić i obit., IVAN Popović i obit., TOMO, SLAVKO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter, IVAN Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, STANA Kasalo i JURE Ramljak
SRI: u 18.00 sati + ANICA Pavić i obit.
ČET: u 18.00 sati + ANĐELA Pukšec i obit.
PET: u 18.00 sati + IVAN Tomašek.
SUB: u 18.00 sati + MILKA i obit. Habek
NED: u 10.00 sati župna – CVIJETNICA – dođite u narodnim nošnjama. Pred crkvom ćemo se okupiti s grančicama u ruci i PROCESIJOM ući u Crkvu.
_____________________________________________________________

OBAVIJESTI:

Danas u 13.30 sati početak KRIŽNOG PUTA kroz župu.
U ponedjeljak u 19.00 sati USKRSNA ISPOVIJED.
I ove subote bila je radna akcija uređenja župnog dvorišta. Još u petak bager Žutog nam je pripremio južnu stranu za ogradu , stupove za buduću ogradu postavljali su braća Veseljko i Žarko, Slavek Galović, Marko, Pavo, Zvonimir Juroš , rupe nam je bušio Ozren. Ivan Lažeta sa svojim specijalnim vozilom uz stručnu pomoć Stanka i Mije Lažete uklonio je dva stabla koja se više nisu mogli uklopiti u buduću ogradu. Nadzor i danas su bili Stipa i supruga mu Branka. Iskrena im Hvala.
Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene
Četvrtkom iza svete mise kratko klanjanje pred PRESVETIM
U petak KRIŽNI PUT u 17.15 , i Nedjeljom u 15.00 sati
Slijedeća nedjelja je CVIJETNICA dođite u narodnim nošnjama, pred crkvu sa Drenkom i drugim grančicama u ruci. Imat ćemo najprije Procesiju, a zatim ćemo svečano ući u crkvu.
Za školsku djecu vjeronauk po rasporedu.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš Župni listić…

26.03.2012