Župni listić 382

22. travnja 2012.

Župni listić (382)

III. VAZMENA NEDJELJA (Lk 24, 35-48)

U ono vrijeme: Učenici su pripovijedali što se dogodilo na puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: “Mir vama!” Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: “Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.” Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: “Imate li ovdje što za jelo?” Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: “To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.” Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: “Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci. I evo ja šaljem na vas Obećanje Oca svojega. Ostanite zato u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor.“

KOMENTAR:

Na mnogo ćemo mjesta u Svetom pismu naći kako je susret s Bogom praćen strahom. Izaija kaže: “Jao meni, propadoh, jer čovjek sam nečistih usana, a oči mi vidješe Kralja, Gospodina nad Vojskama.” (Iz 6,5) No to je uvijek strah koji potom donosi mir i pouzdanje u Boga.
Strah koji se događa na putu vjere je ravnoteža života – ravnoteža koja ne dopušta ni nerealni ushit, ni pesimističnu sumnjičavost. Strah Božji stoga obuzima zauzetog vjernika. Možda život vjere katkad olako vezujemo samo uz iskustvo radosti, iz koje dolazi bezbrižnost, a onda često bezbrižnost donosi nebrižnost za Boga i njegovu Riječ.

KADA SAM ZAISTA POČEO VOLJETI SEBE….

Kada sam zaista počeo voljeti sebe shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove BITI VJERODOSTOJAN.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može biti uvredljivo kada pokušavam natjerati nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, to zovem POŠTOVANJE.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo zapravo bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, to zovem ZRELOST.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme i da se sve događa u točno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran.
Danas to zovem VJERA.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samome sebi krasti vrijeme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost.
Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim raditi i koje vesele moje srce i činim to na svoj vlastiti način i u svom vlastitom ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTAVNOST.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao “zdravi egoizam”, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe prestao sam željeti uvijek biti u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE događa.
Tako živim svakoga dana i zovem to ISPUNJENJE.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo koristiti svoje srce, moj je um dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.
Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE ŽIVOT.
(Charlie Chaplin)

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj BIČVIĆ O. Habeka 5/a Prekvršje 50 EU
2. ZORAN GAVRIĆ Svetomatejska 8/a Dobrodol 200 kn
3. Obitelj ĐURIĆ Vukasova 23/a G. Vugrovec 200 kn
4. Obitelj PAVLOVIĆ Glavna c. 55 Goranec 200 kn

Za Ulazne stepenice župnog dvora
1. Obitelj DROŽĐAN Odv. Sedinići 3 Prekvršje 200 kn
2. JOZO BOŠNJAK Dobrodolska 16 Dobrodol 200 kn
3. Obit. TOMLJANOVIĆ Pavlovići 16 Goranec 200 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

LANA PUKŠEC drugo dijete Mladena i Mirjane Bastalec iz Prekvršja
IVAN POPOVIĆ drugo dijete Stjepana i Katarine r. Čibarić iz Goranca
Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju darovane djece!

Ovih dana napustila nas je:

DRAGICA VRBAN r. Đurinec iz Đurđekovca u 80. godini.
Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!

VRSTE ZAKONA

ZAKON NORMALNOSTI – Svi izgledaju normalno dok ih ne upoznaš. ZAKON ČUJNOSTI – Ako misliš da te nitko ne sluša, probaj pustiti vjetar. ZAKON JEDINSTVENOSTI – Uvijek imaj na umu da si jedinstven.
Kao i svi ostali.
ZAKON UVJERLJIVOSTI – Nikad ne provjeravaj dubinu vode s obje noge.
ZAKON BRIŽNOSTI – Ako misliš da nikog nije briga jesi li živ, probaj preskočiti ratu kredita.
PADAJUĆI ZAKON – Ako ti ne uspije iz prve, padobranstvo definitivno nije za tebe.
ZAKON POSUDBE – Ako nekom posudiš 20 € i više ga nikad ne vidiš, vjerojatno je vrijedilo tih novaca.
ZAKON DUPLIKACIJE – Najbrži način da dupliraš 1000 kuna je da ih presaviješ na pola.
NEMA ZAKONA – Postoje dvije glavne teorije o nadmudrivanju sa ženama. Nijedna ne valja.
ZAKON ISKUSTVA – Iskustvo je nešto što nećeš dobiti sve dok ne prođe trenutak kad ti treba.
ZAKON PROLAZNOSTI VREMENA – Vrijeme ne prolazi jednako. Ovisi o tome s koje strane vrata od wc-a se nalaziš.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 23. IV.–29. IV. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + JURE Bakula i obit., ĐURO Poljak, FRANO Meštrović, STJEPAN Pekčec i obit., IVAN i BRANKA Baričević i obit., PETAR i HELENA Trempetić, STJEPAN Galović god. RUŽA, PETAR, FRANJO Sedinić i FRANJO Kuntić, ĐURO, BLAŽ i JULČA Vukas, STJEPAN, IVAN i ANA Bezeredi, MARICA Vugrić, STJEPAN i MATO Beštak, ADAM i KLARA Vukas god., STJEPAN, KATICA god., IVAN i STJEPAN Hojanić, ĐURO Đurinec i obit., JULIJA Komerički i STJEPAN Jaklenec, MATO Poljak, MIJO i ANA Rožić, VINKO i MARICA Antoljak, IVAN Soldo, IVAN Džalto, STJEPAN i obit. Đurković i Baričević, IVAN i BRANKA Baričević, FRANJO god., STJEPAN, MARICA i PETAR Golub, ALOJZ god. i FRANCA Fiolić, BARICA god,. FRANJO i PETAR Popović, JULIJANA i ALBERT Hirš, JASENKA Šincek Simić i ZORAN Simić, VJEKOSLAV Videc i obit. Gotal, ĐURO Sandelić, RUŽICA, SLAVA, JOSIP Bezeredi, VID Hunjak
SRI: u 18.00 sati + MARICA god. Pavlović i obit.
ČET: u 18.00 sati + ANĐELA Pukšec, MARICA Golub
PET: u 18.00 sati + MILE Miletić
SUB: u 18.00 sati + MILAN, MANDA i MARIJAN Živković
NED: u 9.15 sati + IVAN Kuntić
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U nedjelju je kod nas ŽUPNO KLEČANJE Presveto će biti izloženo od 15.30 do 18.00 sati. Gledajte da stalno netko kroz to vrijeme bude u crkvi.
U subotu naš KUD nastupa u Kino dvorani u 19.00 sati Sesvetama-pođite i budite im podrška
Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene
Za školsku djecu vjeronauk po rasporedu.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić…

SRETAN USKRS!

22.04.2012