Župni listić 388

3. lipnja 2012.

Župni listić (388)

PRESVETO TROJSTVO (Mt 28, 16-20)

U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam Vam zapovjedio. I evo ja sam s vama u sve dane –do svršetka svijeta“

KOMENTAR:

Trojstvo je sveto i savršeno, njega spoznajemo u Ocu i Sinu i Duhu Svetome, te nema ništa stranog ili izvana pomiješana, niti se sastoji od stvoritelja i stvorenja, već čitavo ima stvaralačku i činiteljsku moć; narav mu je slična i zasebna, jedne je djelotvornosti i djelovanja.
Otac po Riječi u Duhu Svetome sve čini i tako se čuva jedinstvo svetoga Trojstva.
Zato se u Crkvi jedan Bog propovijeda koji je nad svime, sve je po njemu i on je u svemu.
Nad svime svakako kao Otac, kao počelo i izvor; sve je po njemu naravno po Riječi; konačno, on je u svemu u Duhu Svetome.
(Sveti Atanazije, biskup)

ŠUM OCEANA

Naš život je pun tajni. Tajanstvena je mrtva priroda, tajanstvena je živa, tajanstven je svemir, tajanstveni su prostor i vrijeme a najveća tajna smo mi ljudi.
Tko dopušta tajnu, dopušta i postojanje nečega, što ga nadvisuje. Zato se neki sklanjaju, da priznaju tajnu. Boje se, da bi uz nju postali maleni. Priznati tajnu, može značiti i mogućnost, da uz nešto, što je veliko i sam postaneš velik. Tako je s našim kršćanskim priznavanjem tajne Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.
Nikada nećemo moći pretočiti taj neizmjerni ocean u našu plitku pješčanu jamicu. Tih nekoliko, kantica, kojima možemo zagrabiti ocean, daje nam naslutiti, što šumi u njegovim dubinama.
Šumi snaga koja stvara, šumi mudrost koja sve sređuje, šumi ljepota koja se rasprostire. Ako nam se ponekad čini, da je ta snaga neukroćena, ta mudrost nedorečena, a ta ljepota nesređena, to je vjerojatno zato, jer nam nedostaju odgovarajuća mjerila. Slijedeći šum kojeg poznajemo, je šum života.
Naš Trojedini Bog je živi Bog i Bog živih. Sve što raste na zemlji, presađeno je k nama iz Njegovog rasadnika. On odmjerava let pticama, stope zvijerima i put ribama. On udahnjuje dah života po kojemu postajemo Njegova slika. Već nas iznenađuje novi šum, šum ljubavi. Otac, Sin i Duh Sveti samo su jedno usrećujuće pretakanje ljubavi. Oni su vječna izmjenjujuća ljubav svega što jesu i što imaju. Tako se daruju Jedan Drugome i tako Jedan Drugoga prihvaćaju, da je Njihovo Ime: Jedan Bog. Najljepše od svega je to da je taj Trojedini u svoj krug ljubavi privezao nas ljude. Bog Sin postao je naš Brat. U Njegovim žilama šumi naša krv, a u našim Njegova. Po Njemu smo članovi Božje Obitelji, primljeni u krug vječne Božje ljubavi. Tajna, uz koju čovjekova malenkost biva Božanski velika.

DAROVI ZA CRKVU

1. JOSIP FACKOVIĆ M. Gupca 9 Kučanec 400 kn
2. IVAN ĐURINEC A. Šenoe 85 Vugrovec 200 kn
3. TOMO GLOGOVEC Vurnovečka 22 Vurnovec 200 kn
4. KRUNOSLAV HANŽEK Dobr. Odvojak 8 Dobrodol 50 kn

Za Ulazne stepenice župnog dvora

1. MATO MARTINČEVIĆ Ledinice 5. Đurđekovec 1000 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

NIKA KOREN prvo dijete Karla i Jelene r. Bešlić iz Dobrodola
ANDREJ HORVAT drugo dijete Tomislava i Maje r. Stipčević iz Podolčice
Dobri Bože blagoslovi roditelje i djecu njihovu!

LJEPOTA I RUGOBA

Jednog dana na plaži se susretoše Ljepota i Rugoba.
»Hajdemo se kupati u moru«, rekoše.
Skinu se i zaplivaju. Nakon nekog vremena Rugoba iziđe iz mora, obuče odjeću koja je pripadala Ljepoti te pođe svojim putem.
Kad je iz mora izašla Ljepota, ne nađe svoje odjeće.
Budući da se stidjela hodati naga, obuče Rugobinu odjeću te pođe svojim putem.
(K. Gibran)

Ljudi i danas počesto zamijene jednu za drugu.
Ipak ima i onih koji prepoznaju Ljepotu bez obzira na to kako je odjevena, kao i onih koji prepoznaju Rugobu, ne dajući se zavesti njezinom odjećom.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 4. VI.–10. VI. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + FRANO Meštrović, STJEPAN Facković god., i obit. i SOFIJA Bogunović, KATICA god. ZVONKO i MARICA Podgorski i FRANJO Čvek, PETAR god. i MARIJA Gvozdanović, DRAGUTIN, BARICA, MARICA i IVAN Jakšić, ANA, LJUDEVIT i BOŽO Jambrečina, FRANJO Lehpamer i obit.
SRI: u 18.00 sati + IVAN Pregorec god.
ČET: u 10.00 sati TIJELOVO nakana
PET: u 18.00 sati + DRAGICA Ledinski
SUB: u 18.00 sati + FRANJO Poljak (Josipov)
NED: u 9.15 sati + TEREZA i JAKOB, IGNAC i KATICA Facković
u 11.15 sati župna
u 17.00 sati u ŠIMUNČEVCU

OBAVIJESTI:

Hrvatsko Zahvalno Hodočašće u Rim u Godini Vjere od 4-9 XI. 2012. Prijaviti se možete u župnom uredu.
U četvrtak je TIJELOVO iza svete mise PROCESIJA sa PRESVETIM kao i lani – od Crkve prema KUČANCU ulicom M. Gupca do Bregovite te spuštanje prema Crkvi.
U procesiji bit će naši PJEVAČI. NEBO kao i prošle godine nositi će naši Vatrogasci, naši PRVOPRIČESNICI bit će u svojim haljinicama, narodne nošnje kao Bogu ugodan dar stavite na sebe, dan prije koji ste u mogućnosti pomognite napraviti SJENICE.
U subotu ISPOVIJED u 15.00 sati za školsku djecu.
Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš Župni listić…

03.06.2012