Župni listić 390

17. lipnja 2012.

Župni listić (390)

XI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 4, 26-34)

U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu: “Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.” I govoraše: “Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, 32jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.” Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao.

KOMENTAR:

Želimo brze rezultate. Htjeli bismo odmah vidjeti plodove svojih napora. Kao da želimo odmah diplomu, ali bez dugotrajnih napora. I inače se reklamiraju proizvodi koji ne zahtijevaju puno vremena.
Nije čudo da to isto očekujemo i u našem odnosu prema Bogu. Htjeli bismo da se na brzinu riješi svaki naš problem. Teško nam je strpljivo podnositi drugoga pokraj sebe, a ne vidjeti kraj tom zahtjevu strpljivosti i neprestanog praštanja, budući da se ta osoba ne mijenja.
No, svaka žrtva nemoći, osamljenosti, može biti u vjeri i predanju sjeme laganoga rasta do punine ploda. U onome što čovjeku izgleda teret, u svemu tome ipak sjeme klija i raste.
Kraljevstvo je Božje kao zasijano sjeme. Bog nije odsutan, već djeluje po zakonima gorušičinog zrna koje će se razrasti u veliko stablo. Klijanje i rast tog kraljevstva možda se ostvaruje neprimjetno, no neprekidno i stvarno.

ŠTUJMO PRESVETO SRCE!

Eto nam divnog mjeseca lipnja, posvećena Presvetom Srcu dragoga nam Spasitelja! Kolike sreće za štovatelje Presvetoga Srca!
U mjesecu lipnju slat ćemo opet izravno svoje tople molitve Presvetom Srcu Spasiteljevu, da nam pomogne u ovim teškim danima, koji su zahvatili čitavo čovječanstvo. Svaki se nekako boji ovoga teškoga života. Dolaze nam neke čudne misli i slutnje, što nas sve može zadesiti sutra? Narodi i države mjesto da misle na mir – oni se još većma naoružavaju i spremaju rat. Oh, kad će doći ono zlatno doba na svijetu, kad će ratovi biti samo bolna i, crna uspomena čovječanstva!
Vratimo se natrag Kristu Spasitelju, onome Propovjedniku mira pa ćemo naći mir u duši svojoj. Moramo dušu svoju preporoditi i napojiti je iz studenca onih kreposti, koje je On uvijek svijetu propovijedao. Kad u nama ne živi Krist, duša je naša sputana teškim verigama, koje joj ne dadu da raskrili slobodno svoja krila i leti sretna i vesela, puna radosti i životne miline, koju joj daje samo Krist Gospodin. Dignimo svoja srca u mjesecu lipnju gore k Onomu Presvetom Srcu, koje nas toliko ljubi. Mi obični smrtnici ne možemo si predstaviti niti pomisliti, kako je Presveto Srce Spasiteljevo puno ljubavi za nas. Čini nam se da nas Spasitelj zove k Sebi te nam pokazuje svoje probodeno Srce i kao da veli: »Sinko, evo ti moga Srca, koje te vazda jednako i neizmjerno ljubi!« Pođimo za Njim, za tim studencem života i vječite mladosti! U Njemu ćemo samo naći svoju duševnu snagu i okrepu. Ako nemamo životnih ideala i duševnog mira, On će nam ga dati.
Molimo se često Njegovom Presvetom Srcu, pogotovo u ovome mjesecu. Preporučujmo Mu i stavimo u Njegovo Srce svoju obitelj, svoje selo, svoju Domovinu! On će uslišati molitve naše, jer je Njegovo Božansko Srce puno ljubavi i dobrote za nas, samo treba da do Njega dođemo. A doći ćemo na krilima tople i tihe molitve Njemu, Njegovom Presvetom Srcu, koje nas je naučilo moliti.

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj BANOVIĆ O. Habeka 29/b Prekvršje 200 kn
2. IRENA DUDAŠ Vukasova 23/a G. Vugrovec 400 kn
3. ELIZABETA GERIĆ Kuntaš 14 Đurđekovec 30 kn
4. MARICA KARDUM Vurnovečka 53 Vurnovec 100 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

KRTICA I SUNCE

Nekada su krtica i sunce povazdan bili zajedno. Zanosno su se družili i natjecali tko će se domisliti ljepšoj igri. Kad bi se umorili, počinuli bi zagledani jedno u drugo. Krtica je svojim bistrim očima promatrala sunce, a ono ju je obasjavalo svojim sjajnim okom. No, jednom u osvit dana, sunce opazi neki tek izniknuli cvijet.
„Gledaj kako je divan“, reče ushićeno krtici i razdragano pozove cvijet da se pridruži njihovoj igri.
Ali krtica nije htjela svojega prijatelja dijeliti s nekim došljakom. Kad se smračilo, ona se tiho prišulja cvijetu i pregrize mu korijen. Zadovoljna učinjenim, pođe na počinak, no san joj ne htjede na oči. Čitavu se noć nemirno premještala, a kada tanka crta svjetla na obzorju najavi dolazak njezina prijatelja, ona osjeti nelagodu u duši i zavuče se pod zemlju.
Čim se sunce promolilo iza stabla, odmah razazna što se zbilo. Cvijet je ležao mrtav, a na mjestu gdje se krtica zavukla pod zemlju oblikovao se mali humak.
„Krtice, prijateljice“, zazva je sunce bolnim glasom, „dođi, dan je pred nama“.
Krtica je čula glas svojega prijatelja, ali se nije odazvala. Sunce je dozivalo krticu, danima ju je dozivalo, no uzalud.
„Krtice, dođi“, dozivalo ju je sunce. „Onaj mi je cvijet bio silno drag, ali tisuće takvih mogu probuditi iz zemlje. No, ti mi nedostaješ, tebe trebam.“
Prošlo je mnogo godina. A onda krtica jednoga dana nenadano proviri iz zemlje. „Krtice!“ usklikne sunce. „O, kako ti se radujem!“
„Tko si ti?“ upita ga krtica.
„Sunce, tvoj prijatelj“, žustro joj odgovori sunce.
Krtica okrene glavu u smjeru odakle je dolazio glas. U taj čas sunce ugleda njezine prazne oči, ali prije negoli je u svojoj zapanjenosti išta uspjelo izustiti, krtica reče: „Ne možeš me prevariti. Ti više ne postojiš. Valjda ne očekuješ od mene da ne vjerujem svojim očima.“
To reče i ponovno zađe pod zemlju.
(Stjepan Lice)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 18. VI.–24. VI. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + FRANO Meštrović, IVAN i SLAVICA Samec, JOSIP, JELICA, IGNAC, RUŽA i JOSIP Letec, IVAN st. i IVAN ml. Petrović, JASMINKA Jambrek, ++ obit. Pavičić, Petrović i Ivezić, ALOJZ Kurjak, ALOJZ, ANA, IVAN i obit. Đurinec, STJEPAN, RUŽICA, VID i obit. Šimunjak i LJUBICA Kovačić, IVAN, MIJO i ANA Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, TOMO i ŽELJKICA Fišter, STJEPAN, ANA, MIJO i LUCIJA Benčec, TOMO i MARICA Kereš, MARIJAN i HRVOJE Marković, FILIP Hrsto, VILKO Koller, FRANJO Tomurad, VID i ANASTAZIJA Popović, IVAN Đuran, VID, KATA i obit. Turčić, STJEPAN, MILKA i obit. Basilj, FRANJO Gerić, JANDRO i obit. Žunac
SRI: u 18.00 sati + DRAGICA Meglaj
ČET: u 18.00 sati + ALOJZ Fitz
PET: ___________________________________________
SUB: ___________________________________________
NED: u 9.15 sati zajednička sveta misa
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Hrvatsko Zahvalno Hodočašće u Rim u Godini Vjere od 4-9 XI 2012
Prijaviti se možete u župnom uredu. Cijena 2500 Kuna.
Hodočašće sv. Ivi u Podmilačje-24. Lipnja, cijena 100 Kuna.
Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene.
Četvrtom iza svete mise kratko Klanjanje za Duhovna zvanja.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš Župni listić…

16.06.2012