Župni listić 392

1. srpnja 2012.

Župni listić (392)

XIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 5, 21-43)

U ono vrijeme: Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko, zgrnu se k njemu silan svijet. Stajao je uz more. I dođe, gle, jedan od nadstojnika sinagoge, imenom Jair. Ugledavši ga, padne mu pred noge pa ga usrdno moljaše: “Kćerkica mi je na umoru! Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu!” I pođe s njima. A za njim je išao silan svijet i pritiskao ga. A neka je žena dvanaest godina bolovala od krvarenja, mnogo pretrpjela od pustih liječnika, razdala sve svoje i ništa nije koristilo; štoviše, bivalo joj je sve gore. Čuvši za Isusa, priđe mu među mnoštvom odostraga i dotaknu se njegove haljine. Mislila je: “Dotaknem li se samo njegovih haljina, bit ću spašena.” I odmah prestane njezino krvarenje te osjeti u tijelu da je ozdravila od zla. Isus odmah u sebi osjeti da je iz njega izišla sila pa se okrenu usred mnoštva i reče: “Tko se to dotaknu mojih haljina?” A učenici mu rekoše: “Ta vidiš kako te mnoštvo odasvud pritišće i još pitaš: ‘Tko me se to dotaknu?'” A on zaokruži pogledom da vidi onu koja to učini. Žena, sva u strahu i trepetu, svjesna onoga što joj se dogodilo, pristupi i baci se preda nj pa mu kaza sve po istini. On joj reče: “Kćeri, vjera te tvoja spasila! Pođi u miru i budi zdrava od svojega zla!” Dok je Isus još govorio, eto nadstojnikovih s porukom. “Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja?” Isus je čuo taj razgovor, pa će nadstojniku: “Ne boj se! Samo vjeruj!” I ne dopusti da ga itko drugi prati osim Petra i Jakova i Ivana, brata Jakovljeva. I dođu u kuću nadstojnikovu. Ugleda buku i one koji plakahu i naricahu u sav glas. Uđe i kaže im: “Što bučite i plačete? Dijete nije umrlo, nego spava.” A oni mu se podsmjehivahu. No on ih sve izbaci, uzme sa sobom djetetova oca i majku i svoje pratioce pa uđe onamo gdje bijaše dijete. Primi dijete za ruku govoreći: “Talita, kum!” što znači: “Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!” I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku.

SEDAM MODERNIH DANA STVARANJA SVIJETA!

I stvori Bog nebo i zemlju! Prekrije Bog zemlju brokulom, cvjetačom, špinatom, zelenim, žutim i crvenim povrćem, da bi muškarac i žena živjeli dugo i zdravo. A vrag stvori Bahlsen, Ledo i Mowenpick i zapita: “Još malo vrućih višanja na sladoled?” I čovjek odgovori: “Super!”, a žena nadoda: “Meni, ako može, još malo vafela sa šlagom!” I tako dobiše svaki po 5 kila! I Bog stvori jogurt, da bi žena održala liniju koju je muškarac tako volio. A vrag od žita napravi bijelo brašno, a od trske šećer i izmiješa ih. I žena zamijeni konfekcijski broj 38 sa 46!
I reče Bog: “Probajte moju svježu salatu iz vrta!” A vrag je odmah prelije dresingom od vrhnja. I muškarac i žena nakon uživanja otpuste svoje remene za jednu rupicu. Bog im savjetova: “Stvorio sam vam svježe povrće i maslinovo ulje da u njemu uživate!” A vrag odmah doda Brie i Camembert, i štapiće od jastoga u umaku od putra, za koje im je trebao još jedan tanjur! A vrijednost njihovog kolesterola ode nebu pod oblake. Na to stvori Bog tenisice, da bi njegova djeca izgubila koju kilu. A vrag izmisli kabelsku televiziju s daljinskim upravljačem, da se čovjek ne bi zamarao dizanjem iz fotelje, radi mijenjanja programa. Tako su muškarac i žena plakali i smijali se ispred titravog ekrana, obučeni u udobne trenirke za jogging. I Bog stvori krumpir, bez masti, a pun kalija i drugih vrijednih sastojaka. A vrag ukloni zdravu koru, i izreže krumpir u čips, kojega isprži u masti i obilno zaspe solju. I čovjek dobi još pokoju kilu. Tada stvori Bog zdravo svježe meso, da bi ljudi unosili manje kalorija, a bili zdravi i jaki. A vrag ga pretvori u McDonalds i Cheeseburgers po 7 kuna. Tada upita vrag: “Malo pomfrita?” Naravno, s majonezom i malo kečapa. Veliku porciju, ako može ! Reče vrag: “To je prava stvar!” Nakon toga čovjek doživi infarkt. Bog, jecajući od tuge, izmisli četverostruki bypass. Vrag se zamisli. Mislio je, mislio i izmislio HRVATSKI SUSTAV ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA – i bi kraj svemu..!
Danas Isus nudi kruh i ribu, ali nudi nam i svoje Tijelo! Kršćani izvolite, pred vama je menu pa birajte! S Isusom želimo biti Božji siromasi, gladni Božje riječi i Božjeg kruha.

DAROVI ZA CRKVU

1. STJEPAN PUĐAK Zlatarska 53 M. Polje 200 kn
2. Obitelj PUKŠEC Zlatarska 4 M. Polje 200 kn

Za ulazne stepenice

1. STJEPAN FIOLIĆ (mlađi) Šimunčevečka 21 Šimunčevec 300 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

ADRIAN JAKŠETIĆ prvo dijete Josipa i Nikoline r. Pajurin iz Gornjeg Vugrovca.
GABRIJEL NIKOLIĆ prvo dijete Dražena i Mateje r. Klarić iz Goranca.
Dobri Bože blagoslovi roditelje i djecu njihovu!

Ovih dana napustili su nas:

STJEPAN TOMURAD iz Prekvršja u 89. godini.
IVAN ĐURAN iz Šimunčevca u 73. godini.
ANTUN GABRIĆ iz Markova Polja u 78. godini.
Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!

BESMRTNOST

Najveća čežnja svakoga čovjeka se sastoji u želji da živi sretno i da živi vječno. Stoga se svi napori čovječanstva oko napretka i boljitka života mogu sročiti u konačnici kao potraga za lijekom od smrti, za besmrtnošću.
Tako život i smrt su na svoj način i sadržaj Biblije. Božja riječ u Svetom Pismu, Isus Krist, bűdi stoga u čovječanstvu nove nade u bolji život i nove životne snage u borbi protiv smrti. Zato naša vjera u jačinu života koji je jači od smrti ne počiva samo na riječi nego na činjenici Kristova uskrsnuća. Ta Isus sam je jasno proglasio da Bog »nije Bog mrtvih nego živih, jer njemu svi žive«. Isus je još za svoga ovozemaljskog života riječima i djelima jasno pokazao da je On potpuni Gospodar života i smrti. Smrt nije posljednja riječ u životu čovjeka pojedinca ni u životu čovječanstva. Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku te ga je stoga predodredio za besmrtnost.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 2. VII.–8. VII. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + RADO Filipović god., MARICA i IVAN Pavlović, ANA i JOSIP Gračak i obit. Vuger, DARKO Poljak, PETAR, HELENA, BARBARA, PAVAO i MARTIN Trempetić, JOSIP i NA Benković i STJEPAN Kuntić, IVAN Kovačić god., ANDRIJA, PETAR i MARTINA Kovačić, DRAGICA i JOSIP Vrban, NIKOLA Luzar, STJEPAN, IVKA ANA i KONORAD Hacmanjek, STJEPAN i MARICA Tomurad i obit. Maljak, ANTUN Gabrić, MARICA Kovačić
SRI: u 18.00 sati + TOMO, MIJO i BARA Galović, MARICA i MIJO Škes
ČET: u 18.00 sati + IVAN Facković, IVAN i ELIZABETA Ciković
PET: u 18.00 sati nakana MOLITVENOG VJENČIĆA
SUB: ___________________________________________
NED: u 9.15 sati + RUŽA god, IVAN Dumić, ++ obit. Fulir, JOSIP Trempetić god.

OBAVIJESTI:

Od slijedeće nedjelje sveta misa bit će samo u 9 i 15 sati.
Slijedeće nedjelje u Zaboku mladu misu ima vlč. TOMISLAV KRAJAČIĆ- koji je jedno vrijeme bio kod nas na Praktikumu.
Hodočašće na TRSAT- u subotu 18. Kolovoza, a na Malu Gospu u Lobor.
Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene.
Četvrtom iza svete mise kratko Klanjanje za Duhovna zvanja.
U Petak koji je i Prvi ispovijed sat vremena prije svete mise, a poslije mise Klanjanje pred PRESVETIM.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš Župni listić…

30.06.2012