Župni listić 394

15. srpnja 2012.

Župni listić (394)

XV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 6,7-13)

U ono vrijeme: Dozva dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: “Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.” Otišavši, propovijedahu obraćenje i izganjahu mnoge zloduhe i mazahu uljem te ozdravljahu mnoge nemoćnike.

KOMENTAR:

Isus je i sam doživio napasti i kušnje Zloga. Prepoznajemo takvog zloduha u mnogim situacijama i okolnostima života kad nam se čini nemogućim da čovjek sam po sebi bude toliko zao, toliko okrutan, lažan, prijetvoran, u situacijama gdje je mržnja razorna snaga koja ostavlja iza sebe ruševine. Zloduh neprestano vreba i obilazi kao ričući lav tražeći koga da proždre.
Međutim, Isus daje apostolima, a po njima i svojoj Crkvi vlast nad zlim dusima. Nama je u tom dubokom zajedništvu Crkve zajamčena snaga i vlast. Neka nas zahvati mir i sigurnost da smo Božja ljubljena djeca i da se On brine za nas!

OTVORENO PISMO ZAMRZNUTIH: TRAŽIMO SVOJE ZASTUPNIKE!

Na tisuće nas iz zamrzivača hrvatskih zdravstvenih ustanova u kojima čekamo “istek roka trajanja” i pravorijek zakonodavaca o našoj sudbini, ovim otvorenim pismom pozivamo sve ljude dobre volje u Hrvatskoj da poštuju, brane, ljube i služe životu, svakome ljudskome životu od začeća do naravne smrti.
Svjesni smo svog položaja u kojemu nama, ljudskim bićima, Ustav Republike Hrvatske u članku 21., istina, jamči pravo na život i zabranjuje smrtnu kaznu nad nama, ali svejedno mnogi od nas umiru tijekom postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Sada čujemo kako, ne samo da se neće riješiti naše pitanje, već se želi ozakoniti da se još veći broj naše braće i sestara zamrzava u tekućem dušiku na -196oC tobože za kasniju uporabu, a da je njihova stvarna sudbina zapravo neodređena i neizvjesna. Izgleda da je izvjesno samo to da će njih troje od deset neminovno umrijeti prilikom odmrzavanja.
Jer smo ljudska bića zavređujemo početak života unutar čina ljubavi majke i oca; umjesto zdjelica i epruveta zavređujemo čitavo majčino biće i njeno tijelo za rast i razvoj od samog početka; zavređujemo priliku roditi se i zagledati vam se u oči. Jer smo ljudska bića zavređujemo imati svoje zagovaratelje koji neće dopustiti da nam se uskraćuje temeljno pravo na život, da nas se ponižava manipulativnim nazivima poput “nakupine stanica”. Nadalje, jer smo ljudska bića ne zavređujemo da nas se uzima kao proizvod kojega se, ako nije dovoljno dobar, može jednostavno ukloniti; da moć tehnologije bude važnija od našega dostojanstva; da nas se namjerno izlaže smrtnoj opasnosti i zdravstvenim rizicima u tehnikama izvantjelesne oplodnje ili da se nasilnim zamrzavanjem onemogućuje naš razvoj te da nas se, unatoč znanstvenim činjenicama ostavlja na milost i nemilost proizvoljnom određivanju početka našega postojanja. Na kraju, jer smo ljudska bića, zavređujemo da želja naših roditelja za nama ne bude važnija od nas samih, a njihovo pravo na liječenje neplodnosti ne ide pod cijenu naših života.
Stoga smo se odlučili udružiti i potražiti one koji su se bezrezervno spremni zauzeti za naše živote i našu dobrobit. Tražimo svoje zastupnike među hrvatskim građanima, a osobito među zastupnicima u Hrvatskome saboru podsjećajući da su i oni nekoć bili zameci. Pozivamo ih da, prilikom glasovanja o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, smognu hrabrosti i stanu u našu obranu te obranu naše buduće braće i sestara. Znate li da je pri vašem začeću bila određena boja vaših očiju kojima ovo čitate? Hrvatski savez za život CRO-VITA (nažalost, prekasno)

DAROVI ZA CRKVU

1. JEDNA OBITELJ 200 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

LEGENDA O PAMETI I SRCU

Kad je Bog odlučio ljudima darovati život, htio je da im u njihovoj ljudskosti ništa ne uzmanjka. Zbog toga im je svima redom naumio dati sve što bi im kroz njihove dane moglo ustrebati.
Prvo im je odlučio podijeliti pamet. Trudio se udijeliti im odmjerenu količinu, jer je slutio da bi im i odviše i premalo pameti u životu moglo naškoditi. Pritom nije ni pomislio da bi se moglo dogoditi da neki u red stanu i po nekoliko puta, neki nijedanput smatrajući da im takvo što i ne treba, te da neki zakasne, jednostavno zbog toga što su se zapričali s nekim, zaigrali se ili su iz nekog drugog razloga nehotice propustili navrijeme stati u red.
Kad su oni koji su zakasnili došli pred Boga, Bog ih je ljubazno saslušao. Bio je zbunjen jer nije znao kako bi im pomogao.
– Evo, ostalo mi je još posve malo pameti za podjelu – reče im – Potrudit ću se da svakome od vas dopadne barem ponešto. Istina, neću vam je moći dati onoliko koliko bih htio, ali dat ću vam što mi je preostalo, sve do zadnje mrve. No, pokušat ću vam to nadoknaditi na neki način.
Kad je počeo dijeliti srce, prvo je pozvao one koji su zadnji došli na red pri dijeljenju pameti. I jer je bio siguran da bi zbog premalo srca čovjek kroz svoj život mogao proći kao da ga nije ni bilo, a nije bio siguran što će se dogoditi bude li im dao odviše srca, reče im:
– Želite li, dat ću vam više srca. No, ne znam hoće li vam zbog toga u životu biti lakše ili teže. Ali dat ću vam od svoga vlastitoga srca jer ne znam što bih vam mogao dati bolje od toga.
(Stjepan LICE)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 16. –22. VII. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: ___________________________________________
SRI: ___________________________________________
ČET: ___________________________________________
PET: ___________________________________________
SUB: u 18.00 sati nakana
NED: u 9.15 sati + FRANJO Strancarić i obit. MAGDA Pavlović i obit

___________________________________________

OBAVIJESTI:

Kroz ljeto nedjeljom sveta misa bit će samo u 9 i 15 sati.
Vrijeme je godišnjih odmora. Svaki čovjek na svom radnom mjestu radi onoliko koliko najviše može dobro i uspješno iako smo svi pomalo preopterećeni obavezama. Pretpostavlja se da je to potrebno i svećenicima . Stoga me ovaj tjedan neće biti.
U slučaju hitnosti javite se našem Zvonaru Franji tel: 01 2044 048
Hodočašće na TRSAT- u subotu 18. Kolovoza, a na Malu Gospu u Lobor.
Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš Župni listić…

15.07.2012