Župni listić 398

12. kolovoza 2012.

Župni listić (398)

XIX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Iv 6, 41-51)

U ono vrijeme: Židovi mrmljahu protiv njega što je rekao: “Ja sam kruh koji je sišao s neba.” Govorahu: “Nije li to Isus, sin Josipov? Ne poznajemo li mu oca i majku? Kako sada govori: ‘Sišao sam s neba?'” Isus im odvrati: “Ne mrmljajte među sobom! Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Pisano je u Prorocima: Svi će biti učenici Božji. Tko god čuje od Oca i pouči se, dolazi k meni. Ne da bi tko vidio Oca, doli onaj koji je kod Boga; on je vidio Oca. Zaista, zaista, kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni. Ja sam kruh života. Očevi vaši jedoše u pustinji manu i pomriješe. Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.”

KOMENTAR:

Nekada su očevi vapili za hranom u pustinji. Bili su gladni tjelesne hrane. Bog im je dao takvu hranu, manu u pustinji.
Svako živo biće uzdržava se i raste hraneći se. Isto vrijedi i za nadnaravni kršćanski život. Isus ostvaruje slike Starog zavjeta i proglašuje da je on živi kruh koji je s neba sišao. Vjera, milosni dar, uvjet je da prihvatimo Isusa kao kruh, izvor vječnog života u nama.
Gospodine, pomozi mome srcu da shvati i prihvati Tvoju Riječ! Daj mi shvatiti da je spasenje u Tebi, i da nema pod nebom drugog spasenja niti drugog Spasitelja! Daruj mi milost da se radosno hranim Tvojim kruhom te i sam postanem kruh koji se lomi za život svijeta!

DANAS JE DAN U KOJEM MOŽEŠ USREĆITI SVOGA BLIŽNJEGA!

Dva muškarca, obojica jako bolesni, zajedno su ležali u bolnici. Jedan od njih je svaki dan imao mogućnost sjediti u svom krevetu zbog izdvajanja vode iz njegovih pluća. Njegov krevet je stajao uz jedini prozor u sobi. Drugi muškarac je morao stalno ležati na leđima. Brzo su se upoznali i razgovarali po cijele dane. Pričali su o svojim obiteljima, svojim domovima, poslu, gdje su bili u vojsci, i gdje na odmoru. Svaki dan je muškarac koji je sjedio uz prozor opisivao drugome muškarcu stvari koje je vidio vani. Muškarac na drugom krevetu je počeo živjeti za te jednosatne trenutke kada je njegov prijatelj sjedio i pričao o događanjima i bojama vanjskoga svijeta. Prozor je gledao na park uz jezero s labudovima. Guske i labudovi su se igrali u vodi, a mala su djeca spuštali svoje male čamce u vodu. Mladi su parovi zagrljeni šetali uz cvijeće svih boja. Veliko, staro i snažno drveće uljepšavalo je pokrajinu, a u daljini su se vidjela svjetla grada. Kada je muškarac uz prozor detaljno objašnjavao sve to, njegov je prijatelj na drugom krevetu zatvorio oči te zamišljao sve te slikovite prizore. Jednoga dana mu je muškarac uz prozor opisivao paradu, koja se kretala uz jezero. Bez obzira što njegov prijatelj nije čuo tu muziku, on ju je vidio u svom umu. Tako su prolazili dani i tjedni.
Jednoga je jutra medicinska sestra donijela vodu za umivanje i uz prozor pronašla tijelo muškarca koji je u snu mirno umro. Bila je tužna i pozvala je medicinsko osoblje koje je tijelo odnijelo van. Odmah kada je to bilo moguće, drugi muškarac je zamolio da ga pomaknu uz prozor. Sestra mu je sa zadovoljstvom udovoljila, pobrinula se da se udobno namjestio te ga ostavila samoga. Uz veliki napor podigao se polako na laktove kako bi prvi put ugledao vanjski svijet. Konačno je imao priliku sam uživati u vanjskim ljepotama. Pogledao je kroz prozor i ugledao prazan zid. Muškarac je pitao sestru koji je to bio razlog da je pokojni prijatelj tako lijepo opisivao stvari u vanjskom svijetu. Sestra mu je rekla da je bio slijep i da nije mogao vidjeti zid koji je stajao ispred prozora. Reče: “A, možda je htio usrećiti vas?”
“Neizmjerna sreća leži u usrećivanju drugih, bez obzira na naše uvjete. Ako se želiš osjećati bogatim tada prebroji stvari koje ne možeš kupiti novcima. Danas je dan poklonjen kao dar, zato se zove sadašnjost. Usreći nekoga danas!”

DAROVI ZA CRKVU

1. ANICA RUKELJ A. Šenoe 26 Vugrovec 200 kn
2. Obitelj OLUJIĆ A. Šenoe 21 Vugrovec 50 EU
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustio nas je:

DARKO SKUPNJAK iz Dobrodola u 54. godini.
Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!

VELIKA GOSPA MARIJINO UZNESENJE U NEBO

15. kolovoza je svetkovina Velike Gospe. Kod nas je to crkveni i državni blagdan.
To znači da je Velika Gospa ostala zapamćeni znak ne samo na putu Crkve, nego i na putu hrvatskog naroda.
Marija ima osobito mjesto u srcu hrvatskoga puka i vjernika. Preko nje i po njoj naš narod postaje čuven. Mariji su se tijekom hrvatske povijesti podizale crkve i nju se nazivalo početkom boljega svijeta, vjernom odvjetnicom hrvatskog naroda, ili Kraljicom Hrvata.
Štujući Mariju doživljavamo kako nam je Bog bliz. Kraj nje, koja je samo čovjek, ne bojimo se smrti i vjerujemo da nam je domovina na nebesima. Uz nju smo sigurni da će i svi naši bolesnici, pa i moralno bolesni, ozdraviti i doći tamo kamo čeznemo svi stići.
Marija svojim odlaskom k Bogu dušom i tijelom, dakle nerastavljeno tako da joj tijelo ne trune u grobu, nije htjela da išta od Božjih planova trune neprihvaćeno od Nje. I zato je Majka milosrđa, zato je Majka koja nas povlači u Nebo konopcima, slatkim konopcima ljubavi, savjeta pravih i zdravih.
Trpi naše boli, zagovara za nas, žarko nas preporučuje Ocu, od kojega dolazi svako dobro, i pomaže nam da se u nama duhovno rodi Isus. I da nas On uznosi ali ne bahatošću uznošenja nad braću nego poniznošću služenja braći radi Boga, a ne kao bogovima.
Marijo, majko naša, hvala ti što nas iz Neba zoveš u Nebo, da ne zaboravimo biti djeca Božja. Hvala ti na neizrecivoj ljubavi, zauzimanju, upornosti da nas pronađeš, poput izgubljene ovce, da nas dovedeš Pastiru naših duša, svome i našem Isusu.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 13. –19. VIII. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + IVAN i KATICA Tomurad, ANA Somer i LJUBICA Beštak, ZORA i ĐURO Dreisinger,
STJEPAN, ANTUN i JALŽA Pavlović, MIJO i MARTINA Čvek, MARICA, SLAVKO, RUŽA i LOVRO Puđak, MARTINA i FRANJO Pregorec, IVKA i ZVONKO Sokač, KATICA i STJEPAN Žunec, STJEPAN god. i obit. Dutković, KATICA i obit. Sruk, ANASTAZIJA Šebek, JOSIP god. i obit. Dumić, JOSIP i obit. Znika, DARKO Skupnjak
SRI: u 18.00 sati ZAHVALNICA
ČET: ___________________________________________
PET: u 18.00 sati + FRANJO (Ivanov) Popović
SUB: ___________________________________________
NED: u 9.15 sati + IVAN (Ignacov) Đurinec

OBAVIJESTI:

Na Veliku Gospu hodočastimo u Mariju Bistricu, skupimo se u 7.30 sati kod škole-odakle ćemo krenuti prema KALVARIJI na Križni put. Pješaci krenite ranije.
Hodočašće na TRSAT u subotu. Autobus bit će u 5.30 sati dolazi kod crkve-gdje ćemo se ukrcati. Ponesite hrane i ručnik za plažu. Povratak između 21-22 sata.
Krunica uoči Velike Gospe
Od 15 h u ponedjeljak, 13. do 15 h u utorak, 14. 8. uoči Velike Gospe, molit ćemo slavnu krunicu i Litanije Lauretanske, da nam Majka Božja, Kraljica Hrvata, od Boga isprosi milost odgovornosti i brižnosti za sva dobra koja su nam povjerena u našoj domovini. Prijave nedjeljom iza sv. Mise, na izlazu iz crkve, ili kod Sanje Trempetić.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš Župni listić…

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 350 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

11.08.2012