Župni listić 399

19. kolovoza 2012.

Župni listić (399)

XX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Iv 6, 51-58)

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.” Židovi se nato među sobom prepirahu: “Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?” Reče im stoga Isus: “Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.”

KOMENTAR:

Isus nam svoju ljubav daruje onako kako je možemo primiti. Postao je čovjekom da bi mogao biti blizu na dohvatljiv način. Euharistija je sakrament što ga je Isusova ljubav darovala svijetu cijenom predanoga tijela i prolivene krvi. “Vi u meni, ja u vama!” (usp. Iv 6,56)
Naši su gradovi i naša mjesta za mnoge koji umiru od žeđi za čovjekom, za bratom, za blizinom, kao pustinje bez oaze. Naši osmjesi ne znače uvijek radost, naše pružanje ruke nije uvijek pružanje mira. Iznutra smo podijeljeni, trpimo od nepovjerenja i straha, a sigurnost i ljubav ne znamo ni sami drugima darovati. Ohrabrujuće su stoga Isusove riječi: “U meni ostaje i ja u njemu.” (usp. Iv 6,56)

HODOČASNIK

Pridošlice smo pred tobom, putnici kao svi očevi naši (1Ljet 29, 15). Ove riječi kralja Davida obilježavaju i karakteriziraju čovjeka kao vječnog putnika (homo viator). Naime, “put” je simbol ljudske egzistencije. U tom smislu čovjek neprestano putuje (hodočasti) svijetom punim zapreka i opasnosti, a koji mora prijeći da bi dostigao crvena vrata nebeskog Jeruzalema. Tako, svi smo mi na putu: jedni u potrazi za istinom, drugi traže mir, a za druge opet to je putovanje prema susretu s Bogom.
Postoje tako rituali i obrednici oblačenja i otpremanja hodočasnika.
Koje su najvažnije crte opisane u jednom takvom obredniku?
Obred se sastoji, ponajprije, u predavanju štapa i bisage. To su dva predmeta koja su bila neophodna za jedno putovanje: štap, da bi se na njega uprli ili njime obranili od divljih životinja; bisaga, (ne prevelika), da bi se u njoj nosio najnužniji materijal za put.
Osim svoje funkcionalnosti, važna je i simbolika ovih dvaju rekvizita. Bisaga mora biti uvijek otvorena za “davanje i primanje” tijekom putovanja te na taj način podsjeća vjernika kako mora ponijeti samo ono najnužnije, i da mora uvijek biti spreman to što ima podijeliti s drugim. Štap, nadalje, simbolizira romarevu vjeru, koja ga prati na putu i na koju se jedino može osloniti. Osim ovih predmeta, obrednik propisuje i druge isto tako važne odjevne predmete koji redovito sačinjavaju hodočasnikovu uniformu: to su šešir sa širokim obodom, kabanica te hodočasnička (vunena) haljina ili pokrivač.
Važan detalj na uniformi sačinjavale su mnogobrojne značke što bi ih hodočasnik sam prišivao tijekom putovanja. Prvotno je to bila školjka – općenito simbol svakog hodočašća. Ovaj lijepi običaj dolazi iz Santiago de Campostela. Kada bi vjernici posjetili ovo mjesto uzimali bi za uspomenu jednu školjku, ali i kao dokaz da su bili u ovom svetištu. Kasnije je to bila palma, ako su bili u Svetoj zemlji, likovi raznih svetaca čiji je grob posjetio i sl. Sve je to imalo koristiti vjerniku da što duže sačuva to duboko iskustvo vjere što ga je stekao ovim dugim i mukotrpnim hodom slaveći Boga. Hodočašće dakle predstavlja iskustvo čovjeka, koji putuje u ovom vremenu i prostoru. To je temeljno iskustvo Izabranog Naroda koji ide prema Obećanoj zemlji, zemlji spasenja i slobode. To je Kristovo iskustvo koji iz Jeruzalema odlazi u nebo i tako otvara svima nama prolaz k Ocu. To je iskustvo Crkve koja putuje ka Jeruzalemu
Peregrinus , lat. moguće je izvesti iz per ager, što može značiti onaj koji prelazi polja, ili per eger prelaziti granice. I u prvom i u drugom slučaju hodočasnik je stranac, čovjek na putu ka nekom cilju. To ga dakako razlikuje od običnog lutalice, jer ovaj hoda bez cilja.

DAROVI ZA CRKVU

1. Obit. PAVLOVIĆ Glavna c. 55 Goranec 200 K
2. ZORAN GAVRIĆ Svetomatejska 8/a Dobrodol 200 kn
3. Obitelj PUKŠEC Zlatarska 4 M. Polje 200 kn

Za ulazne stepenice

MARICA KAIN Veliki Vrh 239 Šimunčevec 200 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primio je:

LEONARDO VURAIĆ prvo dijete Branimira i Karoline Kurtanjek iz Prekvršja
Dobri Bože blagoslovi roditelje i dijete njihovo!

MISLI SRCA

Smiješak
… ne stoji ništa, a čini čudesa.
– Obogaćuje primatelja, a ne osiromašuje davatelja.
– Traje samo trenutak. – U sjećanju može vječno trajati.
– Nitko nije tako bogat da bi ga se mogao lišiti.
– Nitko nije tako siromašan da ga ne bi zaslužio.
– U obitelji pruža sreću, a na poslu je snažna potpora.
– Opipljiv je znak dubokog prijateljstva.
– Smiješak pruža okrepu klonulima,
a obeshrabrenima daje novu snagu.
– U tuzi tješi! – On je prirodni lijek za sve naše boli.
– Ali smiješak je dobro koje se ne može kupiti,
ne može se ni posuditi, a ne može se ni oteti,
jer vrijednost ima, samo u trenutku u kojem se poklanjanja.
– A ako ponekad susretneš čovjeka koji ti se ne smiješi,
budi velikodušan i daruj mu svoj osmijeh,
jer nikome nije toliko potreban, kao onome koji ne shvaća
da osmijeh treba bližnjemu dati.

Život
Čovjek ne može živjeti na zemlji
ako u glavi i u srcu nema djelić neba.
(Phil Bosmans )

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 20. –26. VIII. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + DANE Olujić i obit., KATICA Sruk i obit, ANASTAZIJA Šebek, FRANJO Modifaj, ANĐELA Pukšec, SLAVICA, FRANJO i STJEPAN Golub, RUŽA, JAGO, TOMO i STJEPAN Fluka, STJEPAN
god., MARICA, ANA i DANIJEL Pavlović, STJEPAN, KATICA i MARICA Rožić, FRANJO, VID, JOSIP, BARA i KATICA Pavlović, STJEPAN Vuger god., BOŽO, STANA, IVAN i MATE Tomić, STJEPAN i JELICA Šturman, JAKOB i TEREZA Facković, IVAN Požgaj i KATA Facković
SRI: ___________________________________________
ČET: ___________________________________________
PET: ___________________________________________
SUB: u 18.00 sati IVAN Pavlović god.
NED: u 9.15 sati + ALOJZ, ANA, IVAN i obit. Đurinec, STJEPAN, RUŽICA, VID i obit. Šimunjak, LJUBICA Kovačić

OBAVIJESTI:

Na Veliku Gospu hodočastilo se u Mariju Bistricu, neka Vam Nebeska Majka isprosi obilje blagoslova.
Hvala svima koji su molili svetu krunicu uoči Velike Gospe
Hodočašće – na Malu Gospu u Lobor – Prijavljujte se!
Hrvatsko Zahvalno Hodočašće u Rim u Godini Vjere od 4. do 9. XI. 2012.
Prijaviti se možete u župnom uredu. Cijena 2500 Kuna.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš Župni listić…

18.08.2012