Župni listić 401

2. rujna 2012.

Župni listić (401)

XXII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 7,1-8.14-15.21-23)

U ono vrijeme: Skupe se oko Isusa farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: »Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?«
A on im reče: »Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke – uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.« Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«

KOMENTAR:

Očisti srce. Nasuprot licemjernom stavu farizeja koji su do u pojedinosti na obdržavanje obrednih propisa a zanemarivali opsluživanje Božjeg zakona. Krist naglašava preobrazbu srdaca koja se ostvaruje čišćenjem po njegovoj krvi.

KAD JE BOG STVARAO OČEVE!

Kad je Bog stvarao očeve, započeo je s jednim visokom okvirom. Ženski anđeo koji je stajao kraj njega, reče: – Kakav će to biti Otac? Ako si Djecu napravio da budu tako nisko pri zemlji, zašto želiš Oca napraviti tako visokog? Neće se moći igrati špekulama a da pritom ne klekne, neće moći staviti Dijete u krevetić bez saginjanja, a morat će se pogrbiti da bi ga poljubio. Bog se nasmije, pa reče: – Da, ali kad bih ga napravio veličine Djeteta, prema kome bi Dijete podizalo pogled?
I kad je Bog napravio Očeve ruke, one su bile ogromne. Anđeo strese glavom i primijeti: – Velike ruke neće moći koristiti pribadače za pelene, gumbiće i trakice za konjski repić, čak neće moći izvaditi trn iz dječje ručice. Ponovo se Bog nasmije i odgovori: – Znam to, ali bit će dovoljno velike da u njih stane sve što mali Dječak izvadi iz svojih džepova, a ujedno dovoljno male da njima obgrli malo Dječje lice.
Tada Bog na okvir pričvrsti duge noge i široka leđa. Anđeo se zahihoće: – Shvaćaš li da si upravo napravio Oca bez njedara? Bog reče: – Majka treba njedra, Otac treba jaka pleća da bi gurao saonice, da bi držao u ravnoteži Dječaka na biciklu, da bi bio oslonac uspavanoj dječjoj glavici na povratku iz cirkusa.
Kad je Bog stvorio najveće stopalo koje je itko ikad vidio, anđeo se nije mogao suzdržati: – Ovo nije pošteno. Zar zaista misliš da će se ova ogromna stopala izvući iz kreveta pred jutro kad Dijete zaplače, ili da će moći proći Dječjom rođendanskom zabavom a da pritom ne sruše dva-tri gosta? I ponovo se Bog osmjehne. – Bit će dobro – reče – vidjet ćeš. Ona će pomoći malom Djetetu koje poželi jahati konjića, ili će otjerati miša iz kućice na stablu, a uvijek će nositi velike cipele koje će biti izazov popuniti. – okrene se Bog i posveti se dalje svom radu.
I tako je Bog radio cijelu noć. Dao je Ocu malo riječi, ali autoritativan glas; oči koje sve vide, a ipak ostaju mirne i susretljive. I napokon nakon malo promišljanja, dao je Ocu i suze. Tada se okrenuo prema anđelu i upitao: – Jesi li sada zadovoljna što može voljeti jednako koliko i Majka? Anđeo nije rekao ništa.

DAROVI ZA CRKVU

1. MARICA FACKOVIĆ Glavna 55 Đurđekovec 50 EU
2. VINKO PETLJAK Glavna 12 Đurđekovec 200 kn

Za ulazne stepenice

1. B. M. D Dobrodol 2000 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustili su nas:

MILKA ŠTROK r. Ladišić iz Đurđekovca u 72. godini.
TOMO POLJAK iz Prekvršja u 92. godini.
Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!

KAKO SE RIJEŠITI GRIJEHA?

Ako hoćete da se riješite svojih grijeha, idete li tada k Blaženoj Djevici ili kojem anđelu, da se ispovjedite?
Hoćete li vas oni odriješiti? – Ne. – Hoće li vam oni Gospodnje Tijelo pružiti?
– No, Majka Božja ne može učiniti, da hostija bude pretvorena u Tijelo njezinog Sina.
Da imate uz sebe dvije stotine anđela, oni vas ne bi mogli odriješiti.
No svećenik, da je ne znam kako jednostavan, može to.
Jedini vam on može reći: Tvoji su ti grijesi oprošteni, idi u miru!”
(Sv. Ivan Marija Vianney)

LISTA POREZNIH DUŽNIKA

Ministar financija Slavko Linić objavio je podužu listu poreznih dužnika državi.
Imena dužnika su javno obznanjena.
Ponukan ovom listom, mislim da bi i mi od sada mogli napraviti našu listu onih koji do sada nikako nisu doprinosili za crkvene potrebe.
Bilo bi zgodno, na župnom listiću od sada pa nadalje umjesto darovatelja objaviti listu dužnika. Ups!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 3. IX. – 9.IX. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + MILKA Štrok sprovodna, RUŽICA i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović, nakana za ozdravljenje jedne osobe, zahvala Presvetom Trojstvu, RUŽA Židak i obit., SLAVA i GABRIJEL Šebek, FRANJO god., RUŽA i PETAR Sedinić, MAGDA i VID Vukas, SLAVICA i STJEPAN Kovačić, LUKA, RUŽA, MATO, ANA, STJEPAN i obit. Fišter, DAVORKO, IVAN, AGATA, PAVAO, KATA IGNAC, EVA Pavlović, FRANJO Blažinović, IVAN Rostaš i TOMISLAV Tonković
SRI : u 18.00 sati nakana
ČET: u 18.00 sati nakana
PET: u 18.00 sati nakana Molitvenog Vjenčića
SUB: u 18.00 sati + VLADO Ripić god.
NED: u 9.15 sati nakana
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Ovu subotu, unatoč i kiše pripremali smo se za naše MIHOLJE. Uz pomoć dva traktora i prikolica čistilo se župno dvorište. Hvala Stanku i njegovu tastu Ivanu, Darku Židaku, Zlatku Kovačiću, Darku Kletuš, Zvonku, susjedu Marku, Stjepanu Domenkuš,-njegovoj supruzi Dragici i njenoj korpi za objed, Vladi Đurincu, njegovom radniku Zlatku-koji pomalo sa strojem pripremaju budući trg pred Podrumom .
za naše MIHOLJE su u punom jeku. Gdje god možete pomoći, stavite se na raspolaganje.
Hodočašće – na Malu Gospu u Lobor – nema nas pa otkazujemo.
Hrvatsko Zahvalno Hodočašće u Rim u Godini Vjere od 4-9 XI 2012
Prijaviti se možete u župnom uredu. Cijena 2500 kn.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš Župni listić…

01.09.2012