Župni listić 402

9. rujna 2012.

Župni listić (402)

XXIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 7, 31-37
U ono vrijeme: Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske.
Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: »Effata!« — to će reći: »Otvori se!« I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno. A Isus im zabrani da nikome ne kazuju. No što im je više branio, oni su to više razglašavali i preko svake mjere zadivljeni govorili: „Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti.“

KOMENTAR:

“Isusu donesu nekog gluhog mucavca.” Otkrivamo ulogu drugih u otkrivanju Isusa i u približavanju k Njemu. Nitko ne može do Isusa sam, uvijek se dogodi da netko drugi posvjedoči za Isusa, da se na taj način ljudi zainteresiraju za Njega.
U evanđelju se spominju geste doticaja ušiju i jezika. Prvim se kršćanima to učinilo tako znakovito za odnos prema Riječi, da su se sačuvale te geste kod podjeljivanja sakramenta: prilikom krštenja djece sačuvana je riječ “Effata” – “Otvori se!”
Tom riječju “Otvori se!” misli se i na duhovno otvaranje ušiju da bismo mogli slušati Riječ Božju, a organima za govor navješćivati Riječ Božju i svjedočiti za Isusa.
Gluhost i nijemost u metafori vjere idu zajedno. Tko je gluh za Boga taj je i nijem za svjedočenje vjere. Da bismo bili sposobni “govoriti vjeru”, potrebni smo najprije ozdravljenja od gluhoće za Boga. Preduvjet je dakle – posluh. Za poslušnu vjeru potreban je dar sluha za Božju riječ.

PRISLONI SVOJE UHO NA ISUSOVO SRCE…

Židovski dječak, jedinac u pobožnih roditelja, bio je dijete koje je najviše obećavao, no uz jednu iznimku – opirao se čitanju Tore. Za njegove je roditelje to bilo vrlo uznemirujuće.

Glavni je rabin trebao posjetiti njihovu sinagogu. Odlučili su zamoliti ga da ih posjeti. On je to učinio, a nakon jela roditelji su izrazili zabrinutost za sina. Rabin je upitao za dopuštenje da može zagrliti dječaka. Roditelji su se složili pomaknuvši se u stranu. Gledali su i čekali, iščekujući da će rabin dati pokoji savjet dječaku. No, jedine riječi koje su čuli bila je tišina dok se dječak odmarao blizu rabinova srca.

Sljedećega je dana dječak počeo proučavati Toru. Njegova je strast za riječ Božju sve više rasla. Nakon nekoliko godina postao je mudar i dobar rabin. Mnogi su ga pitali od kuda mu sve to znanje. Jednostavno je rekao: “Prislonio sam uho bliže srcu glavnoga rabina i u tomu sam trenutku čuo Božje otkucaje.”

U Ivanovu je evanđelju “ljubljeni učenik” prislonio svoje uho na Isusovo srce. To je počasno mjesto.
I ja sam ljubljeni učenik te i ja mogu učiniti isto. Jedino u tišini mogu čuti otkucaje Gospodinova srca.
Gospodine, ispuni moje dane trenucima u kojima ću te jednostavno slušati

RUŽE ZA PUT U VJEČNOST

Jednog je jutra starac teško hodao prema crkvi po blatnjavom putu i razmišljao kako više ne može ići svaki dan na misu. Obazre se i vidi mladića kako hoda iza njega i nosi buket crvenih svježih ruža. Upita ga što to radi? Reče mu mladić. «Ja sam tvoj anđeo čuvar i svaki dan kad ideš u crkvu na misu iza tebe skupljam ruže. Iza svakog tvoga koraka izrasta po jedna ruža. Njima će biti okićen tvoj put u vječnost. Nemoj odustajati od svete mise i onda kad ti je teško po blatu, snijegu i vjetru. Nagrada te čeka.» I anđeo otiđe.

DAROVI ZA CRKVU

1. Obit. FIŠTER A. Šenoe 34 Vugrovec 200 kn
2. Obit. PECIKOZA Zlatarska 52 c M. Polje 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

DVA PRIJATELJA

Dva prijatelja šetala su po pustinji. Odjednom počeše raspravljati i jedan udari drugog.
Onaj udareni osjeti se povrijeđenim i bez riječi napiše na pijesku “DANAS DOBIH UDARAC OD NAJBOLJEG PRIJATELJA”.
Nakon toga produžiše do jedne oaze da se okupaju. Onaj udareni zamalo se udavi kupajući se a od sigurne smrti spasi ga prijatelj.
Kad se malo oporavio na jednom je kamenu urezao: “DANAS MI JE NAJBOLJI PRIJATELJ SPASIO ZIVOT”.
Prijatelj, koji je sve to promatrao rekao je: “Kada sam te udario zapisao si to na pijesku a sada urezuješ u kamen. Zašto?”
Ovaj ga pogleda i odgovori: “Kad nam netko napravi nešto loše, trebamo zapisati na pijesku, da bi to vjetrovi izbrisali. Ali kada nam netko napravi dobro, treba to ugravirati u kamen da ostane zapisano.

Zapamti da RANE treba zapisivati na pijesku a SREĆU u kamenu.
Kažu da je potrebna minuta da upoznaš novu osobu… sat da je naučiš cijeniti…. dan da je zavoliš a cijeli život da je zaboravis.”

168 godina prije Krista CICERON je zapisao:
Može biti
– Siromah – Radi;
– Bogat – Iskorištava prvoga, vic!
– Vojnik – Brani obojicu;
– Porezni platiša – Plaća za svu trojicu;
– Lutalica – Odmara se za četvoricu;
– Pijanac – Pije za petoricu;
– Bankar – Potkrada svih šest prethodnih;
– Advokat – Zavađa svu sedmoricu;
– Ljekar – Ubija svih osam;
– Grobar – Zakopava svih devet prethodnih;
– Političar – Živi na račun svih deset.
Znači, ništa se do danas nije promijenilo!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 10. IX. -16. IX. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + STJEPAN Pekčec god., TOMO god., SLAVKO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter, IVAN Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, SLAVICA i STJEPAN Kovačić, FRANJO, JALŽA i IGNAC Kuntić, FRANJO, BARA i STJEPAN Prusec, FRANJO i RUŽA Pregorec, IKA i MARKO Klanac, VLADO Grgić i obit., PETAR Peša i LJUBOMIR Karadža, FLORIJAN i STJEPAN Petric, IVAN i FRANCEK Vuger
SRI : u 18.00 sati + ŽELJKO Petkoviček
ČET: u 18.00 sati nakana
PET: u 18.00 sati + STANKO i LUCIJA Rajić
SUB: u 18.00 sati + MIRICA, MIRO i IVAN Škes, ĐURO i obit Trempetić, PAVAO Fišter i obit..
NED: u 9.15 sati + JOSIP i obit Hrenović, obit. Blažinović
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Ovaj tjedan radilo se na župnom dvorištu, Vlado i Đurinec i njegov radnik Zlatko- strojem su uređivali dvorište .Darko Židak i Vlado Pecikoza pomalo su odvozili i razmještali po dvorištu -Hvala im.
Pripreme za naše MIHOLJE su u punom jeku. Gdje god možete pomoći, stavite se na raspolaganje.
Hrvatsko Zahvalno Hodočašće u Rim u Godini Vjere od 4-9. XI. 2012.
Prijaviti se možete u župnom uredu. Cijena 2500 kn.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš Župni listić…

08.09.2012