Župni listić 403

16. rujna 2012.

Župni listić (403)

XXIV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 8, 27-35)

U ono vrijeme: Krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: “Što govore ljudi, tko sam ja?” Oni mu rekoše: “Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.” On njih upita: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?” Petar prihvati i reče: “Ti si Pomazanik – Krist!” I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu. I poće ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svečenićki i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poće odvracati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: “Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!” Tada dozva narod i učenike pa im reče: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evandelja, spasit će ga.

KOMENTAR:

Tek što su počeli naslućivati ispunjenje stoljetnih težnji svog naroda i samo su čekali da se počnu radovati vidljivim očitovanjima mesijanskog kraljevstva, Isus im ruši takve iluzije o kraljevstvu zemaljske vlasti.
Petrova vjera svjedoči njegovu sliku o Mesiji kao pobjedniku koji će, ako je potrebno i silom, uspostaviti novo zemaljsko kraljevstvo. Isus, međutim, navješta put poniženja, trpljenja, propasti do križa. Isusova pobjeda nad zlom mora se dogoditi najprije kršćanima, kroz njihovo prihvaćanje križa.
S vjerom u Isusa svaka muka, patnja i bol prestaju biti besmisleni. S vjerom u Isusa svako je trpljenje oplemenjeno predanjem. Takvo trpljenje postaje otkupiteljsko, sjedinjuje se s Isusovim trpljenjem i služi spasenju svijeta. To je ono pšenično zrno koje, pavši na zemlju, umre i tako donosi obilat rod!

DRVENA ZDJELA

Krhki je starac otišao živjeti sa svojim sinom, snahom i četverogodišnjim unukom. Starčeve su ruke drhtale, vid mu je bio zamućen, a korak mu je posrtao. Obitelj je blagovala zajedno za stolom. No staračke drhtave ruke i gubitak vida bile su razlogom poteškoća za vrijeme jela… Zrna graška padala su sa žlice na pod. Kad bi uzeo čašu, mlijeko bi se prolilo po stolnjaku. Taj je nered ljutio sina i snahu. “Moramo nešto učiniti s ocem”, rekao je sin. Dosta mi je ovog prolijevanja mlijeka, bučnog jedenja i hrane po podu.” Stoga su muž i žena postavili mali stol u kutu. Tu je djed jeo sam dok je ostatak obitelji uživao u večeri.

Nakon što je djed polupao tanjur ili dva, hrana mu je bila posluživana u drvenoj zdjeli. Kada bi obitelj pogledala u smjeru djeda, ponekad je u njegovu oku bila suza. Još su uvijek jedine riječi koje su za njega imali – kada bi mu pao tanjur ili je prosuo hranu – bile oštre opomene.
Sve je to četverogodišnjak promatrao u tišini.

Jednom prije večere, otac je primijetio da se njegov sin igra s komadićima drva na podu. Slatko je upitao dijete: “Što radiš?“ Isto tako slatko, dječak je odgovorio: “Oh, izrađujem zdjelice za tebe i mamu iz kojih ćete jesti kada ja odrastem.“ Četverogodišnjak se zatim nasmiješio i nastavio posao.

Ove su riječi tako pogodile roditelje da su ostali bez teksta. Suze su počele potocima teći niz njihove obraze… Iako nisu izgovorili ni jednu riječ, znali su što moraju učiniti. Tu je večer muž uzeo djeda za ruku i nježno ga doveo natrag za obiteljski stol. Sve ostale dane djed je jeo svaki obrok s obitelji. A iz nekog razloga, činilo se da ni muž ni žena nisu brinuli kada je pala vilica, kada se mlijeko prolilo, ili se stolnjak zaprljao…
Nepoznati autor

DAROVI ZA CRKVU

1. STJEPAN SAMEC Dobr. Odv. 6 Dobrodol 350 kn
2. ELIZABETA GERIĆ Kuntaš 14 Đurđekovec 60 kn

Za stepenice

1. Obitelj PIJETLOVIĆ Klanjec 9 Đurđekovec 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

MATEJ KATUŠIĆ prvo dijete Josipa i Meline r. Korkut
iz Vugrovca
LUKAS BLAŽINOVIĆ prvo dijete Darija i Silvije r. Ištvanić
iz Markova Polja

Dobri Bože blagoslovi ove obitelji!

Ovih dana napustila nas je:

RUŽA SEDINIĆ r. Blažinović iz Markova Polja u 88 god.

Dobri Bože uvedi ju u svoje rajske dvore!

Veličina siromašnih je realnost.

Jednog dana došao mi je jedan gospodin i rekao: “Tamo živi jedna Hindu-obitelj sa osmero djece, koji već dugo vremena gladuju.”
Ja sam uzela rižu i odnijela je tamo, njihove oči zasjale su od gladi. Dok sam još bila tamo majka im je podijelila rižu i sa jednom polovicom izašla vani. Kada se vratila natrag, pitala sam je što je to radila. A ona mi je odgovorila: “I oni su gladni”. Znala je da su njihovi susjedi, jedna muslimanska obitelj, znala je da su i oni gladni. Ono što je mene najviše začudilo nije bila činjenica da je ona nešto dala svojim susjedima, nego da je u svojoj patnji, ipak, znala da ima i dugih koji pate. Ona je imala hrabrosti da dijeli i da podijeli ljubav.
( bl. Majka Terezija – iz govora prigodom dodjele Nobelove nagrade za Mir)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 17. IX-23.IX. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + STJEPAN Šebek, DRAGICA Bažant, MILKA i
STJEPAN Puđak, DOROTEJA i JOSIP Popović,
RUŽICA i FRANJO Poljak, DANIJEL Vuković,
ĐURĐICA Vuger god., ĐURO Đurinec i obit.,
IVAN, RUŽA i KATA Galović, FRANJO i
LJUBICA Trempetić, RUŽA Sedinić sprovodna
SRI : u 18.00 sati + MARTIN Filipović god., STJEPAN
i DRAGICA Meglaj
ČET: u 18.00 sati + SLAVICA i IVAN Samec
PET: u 18.00 sati nakana
SUB: u 17.00 sati u DOBRODOLU
NED: u 9.15 sati + IVAN (Ignacov) i ALOJZ Đurinec
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Kroz tjedan upis PRVOPRIČESNIKA od 16.30-17.30 sati.
U subotu ispovijed školske djece u 11.00 sati.
U subotu u 17.00 sati sveta misa u DOBRODOLU- ulazimo u najbližu pripravu za naše MIHOLJE. Gdje god možete pomoći, stavite se na raspolaganje.
Utorkom molitvene zajednica TREĆE SRCE moli za nerođene.
Četvrtkom iza svete mise KLANJANJE za nova Duhovna zvanja.
Hrvatsko Zahvalno Hodočašće u Rim u Godini Vjere od 4.-9. XI.
Prijaviti se možete u župnom uredu Cijena 2500 Kuna.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš Župni listić…

15.09.2012