Župni listić 405

30. rujna 2012.

Župni listić (405)

XXVI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 9, 38-48)

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu:
»Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.«
»Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«
»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«
»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.«Riječ Gospodnja.
KOMENTAR:

Prorok je čovjek iskustva Božje blizine. Prorok revnuje za slavu Božju i želi sve ljude pokrenuti u taj hod.
Zavidnik pak želi da sve proizlazi od njega. Stoga je on trajno ugrožen drugom osobom. Zavidniku nije stalo do dobrote radi dobrote, nego da zbog nje bude hvaljen.
Božja blizina nije privilegij izabranih duša. Svima nam je ta blizina darovana.
A danas su nam također potrebni oni koji izgone zle duhove iz obitelji i društva.

POP ILI SVEĆENIK?

U nekim našim župama svećenika vjernici nazivaju ‘pop’ i znaju s ponosom reći ‘naš pop’. Poznato je da taj naziv koriste i pravoslavni vjernici za svoje svećenike. Odakle taj naziv i je li ispravno katoličke svećenike nazivati popovima?
U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku naći ćemo pod riječju pop – crkv. svjetovni svećenik, ob. katolički ili pravoslavni. Iako se taj naziv sačuvao više u južnim hrvatskim krajevima i označava oca – svjetovnoga, odnosno biskupijskoga svećenika nasuprot fratrima – mislim da je on danas potrošen i stereotipan. Prilično se spominjao, kako i stoji dalje u ovom rječniku, u pejorativnom – negativnom značenju – kao npr. popić ili popovati, poponja, popina, popovski itd., a u prošlom komunističkom sustavu posebno se koristio kao naziv za one koji žive na grbači ili za predstavnike buržoazije. Često se taj pojam izjednačavao s pravoslavnim svećenicima – popovima. Trpalo se sve u isti koš. Bez obzira što je on u dalekoj povijesti imao i pozitivno značenje, kao popovi glagoljaši, trebalo bi ga danas ipak zamijeniti riječju svećenik. U engleskom jezičnom području on se naziva riječju priest (catholic priest) ili često Father (duhovni otac), uobičajeno samo za katoličkoga svećenika i vrlo pozitivno konotirano. Sigurno je da možemo tražiti i u drugim jezicima izvedenice koje bi naši jezikoslovci još bolje objasnili.
To što neki u župama vole reći naš pop, ako je to od srca, a ne s prijezirom ili izrugivanjem, ne bi trebalo odmah osuđivati, ali mlađe generacije svakako treba privikavati na novo. Mladi bi se lakše naviknuli da je svećenik nešto pozitivno u životu, a ne netko izvučen iz staroga arsenala, onaj koji je tu da drugima samo daje lekcije ili je korektor u životnoj igri. Nije samo riječ pop doživjela degradaciju, nego i političar, seljak, grobar, mesar, fizički radnik, smetlar – itd. Bilo bi opasno rabiti ovakve negativnosti i dalje. Svako životno zanimanje i posao treba cijeniti. Zanimljivo je spomenuti da su baš oni koji su bili zaneseni besklasnim društvom, jednakostima i pravima, stvorili upravo ovakve podjele, klase i negativnosti od kojih i danas patimo.

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj DROŽĐAN odv. Sedinići 3 Prekvršje 200 kn
2. JEDNA OBITELJ 500 kn
3. STJEPAN BARIČEVIĆ Slatinska 41 .Vugrovec 400 kn
4. ERNA ŽIDAK A. Šenoe 48 Vugrovec 300 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primila je:

MAGDALENA BALOG treće dijete Darinka i Anite r. Žeželj
iz Prekvršja
Dobri Bože blagoslovi ovu obitelj!

Ovih dana napustio nas je:

MATO RUŽIĆ iz Šimunčevca u 73 god.
Dobri Bože uvedi ga u svoje rajske dvore!

Kapljica vode

Jednom je jedan novinar pokušao isprovocirati Majku Tereziju: “Majko Terezijo, vi sada imate sedamdeset godina. Kada umrete, svijet će izgledati isto kao i prije vas. Nakon svega truda koji ste uložili što se promijenilo u svijetu?”
Bez imalo nestrpljenja i s osmijehom koji osvaja odgovorila mu je: “Znate, nikada nisam htjela promijeniti svijet. Samo sam nastojala biti kapljica čiste vode u kojoj će se moći zrcaliti Božja ljubav. Čini li vam se to mala stvar? “
Kao što se često događalo, u prostoriji nastade tajac. Nitko se nije usudio ništa reći. Majka se Terezija iznova okrenu prema novinaru pa mu kaza: “Zašto i vi ne pokušate biti kapljica čiste vode? Onda bi nas već bilo dvoje. Jeste li oženjeni?”
“Da, Majko Terezijo.”
“Kažite ovo i svojoj supruzi. Onda će nas već biti troje. Imate li djece?”
“Da, troje djece, Majko Terezijo.”
“Ispričajte to i svojoj djeci. Onda će nas već biti šestero.”

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 1. X-7. X. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati + SLAVICA god.,i MARTIN Dutković, MARICA,
BRANKO, TOMO i FRANKA Kereš, FRANJO
Šimunjak, ZLATKO i IVICA Kočić, MATO Ružić,
ANKICA Fundek
SRI : u 18.00 sati + RUŽICA Baričević
ČET: u 18.00 sati nakana
PET: u 18.00 sati nakana MOLITVENIH VJENČIĆA
SUB: u 18.00 sati vjenčanje
NED: u 9.15 sati + MARICA Vuger i obit., BLAŽ
i BARBARA Mileković
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Ovaj tjedan pred MIHOLJE, kod nas je bilo ugodno popunjeno. Već od ponedjeljka započeli su Likovni susreti-koji su trajali do petka. Bilo je tu i kipara i slikara, i iz inozemstva-Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i naši iz Hrvatske. Njihove radove izložili smo u podrumu Župnog dvora-koje možete doći vidjeti.
U petak imali smo razne UDRUGE koje su pripremali gulaš-koji smo kasnije mogli jedući ocjenjivati.
U subotu razna Folklorna društva predstavila su nam se svojim najmlađim članovima.
Danas popodne imat ćemo MIMOHOD folklornih skupina, a zatim i njihov nastup.
Svima koji su stavili se na raspolaganje da naše VUGROVEČKO MIHOLJE tako dobro ide-ISKENO HVALA
Prvopričesnici u subotu svi dođite u 11.00 sati u crkvu, a Krizmanici svi u 10.00 sati isto u crkvu radi dogovora oko termina za Vjeronauk
U Petak koji je prvi u mjesecu-mogućnost svete ispovijedi sat prije sv. mise
Započinje mjesec Listopad Majci Božjoj posvećen, u našim Kapelama kod Raspela okupljajmo se na molitvu svete Krunice

Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš Župni listić…

29.09.2012