Župni listić 410

4. studenoga 2012.

Župni listić (410)

XXXI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 12, 28-34)

U ono vrijeme: Pristupi Isusu jedan od pismoznanaca i upita ga: “Koja je zapovijed prva od sviju?” Isus odgovori: “Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!” “Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.” Nato će mu pismoznanac: “Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga – više je nego sve paljenice i žrtve.” Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: “Nisi daleko od kraljevstva Božjega!” I nitko se više nije usuđivao pitati ga.

KOMENTAR:

Bože moj! Tako često se pitam: ljubim li ja Tebe istinski, svim srcem, svom dušom, svim umom, svom snagom? Jesi li Ti u mojim mislima, u mojim nakanama? Daj da u moje srce uđe ta tajna! Rekao si starima da to moraju imati neprestano pred očima, na čelu, na rukama, na dovratnicima. Htio si da svatko tko susretne tvoga učenika odmah primijeti u njegovim očima i njegovom ponašanju: ovaj ljubi Gospodina svim srcem, dušom, umom, snagom…
A tko na meni to vidi? Kako bi lijepo bilo da se u mom ponašanju vidi: Ovaj ljubi Gospodina. Ovaj Božji čovjek živi potpuno predanje svome Učitelju…

RAZMISLI O ŽIVOTNIM SITUACIJAMA!

Puno puta si zamišljamo kako bi bilo jako dobro da na nekoj nagradnoj igri osvojimo silne novce. Ajde si probaj zamisliti ovo! Ti si na nekoj nagradnoj igri dobio slijedeću nagradu: svakog ti jutra tvoja banka stavlja 86.400,00 EUR-a na tvoj privatni račun. Ali ova igra ima i pravila, kao što svaka igra ima određena pravila, što ti sigurno nije nepoznato. Prvo pravilo je: sve, što u toku dana ne uspiješ potrošiti, oduzima ti se. Ti novac ne možeš prebaciti tek tako na neki drugi račun. Možeš ga samo potrošiti. Ali svakog jutra, kad se probudiš, banka ti opet uplati na tvoj račun novih 86.400,00 EUR za tekući dan. Drugo pravilo je: banka može igru bez upozorenja prekinuti, svakog trenutka može reći: kraj je, igra je završena! Ona može zatvoriti račun, i da ti ne dobiješ više novi račun. Što bi ti uradio? Ti bi sve kupio, što poželiš? Ne samo za sebe, već i za sve one ljude koje voliš? Točno? Možda i za ljude, koje ne poznaješ, jer sav novac ne možeš sam potrošiti? Točno? Ti bi pokušao, svaku “kunu” potrošiti, odnosno pažljivo ju iskoristiti. Točno?
U biti, ova igra je STVARNOST! Svako od nas ima tu “magičnu” banku. Samo je ne vidimo! Ta magična banka je vrijeme! Svakog jutra, kad se probudimo, dobijemo 86.400 sekundi života poklonjenih za taj dan, i kad navečer zaspimo, nama se preostalo vrijeme briše. Ono što tog dana nismo proživjeli, zauvijek je izgubljeno! Jučer je prošlost! Svakog jutra se račun iznova puni, ali banka može svakog trenutka zatvoriti račun, bez upozorenja. Da! Jednoga dana, iznenada će biti zatvorena moja i tvoja banka.
Što ti napraviš sa svojih dnevnih 86.400 sekundi? Da li si ih pametno, razborito i pošteno iskoristio na dobro sebi i drugima? Zar one nisu vrednije nego ista brojka iskazana u Eurima? Razmisli o tome, misli stalno na to, čuvaj se, i uživaj u sekundama svog života, jer ti vrijeme brže prođe nego što 86.400,00 EUR možeš zaraditi!

ZLATNO PRAVILO

Pitao učenik svog učitelja: »Postoji li pravilo života po kojem se mogu uvijek ravnati. Pravilo po kojem neću pogriješiti, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazim?»
«Da, postoji takvo pravilo, reče učitelj. «Ono se zove pravilo recipročnosti i kaže da drugome ne činiš ono što ne želiš da on tebi učini!»

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 5. XI. -11. XI. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati +MIRKO, MARTIN st. MARTIN ml. Popović i obit., DAVORKO, IVAN Pavlović i obit i na jednu nakanu, STJEPAN god. Hrenović i obit., IVAN, MARIJA i obit. Vuger i obit. Prusec, STJEPAN god . Đurković i obit. i obit. Baričević, STJEPAN, ĐURO i MARICA Puđak, , JOSIP Čičko, MANDA i VLADO Petrušov i obit. Meglaj, IVAN i ANĐELA Požgaj, KATA, MARICA i MIJO Facković, IVAN Stunjek, ++ obit. Letec i Barbarić i za duše u čistilištu, , JOSIP i RUŽA Meglaj, IVAN, MAGDA i FRANJO Samec, FRANJO i RUŽA Meglaj, MARKO i NADA Suman
SRI : u 18.00 sati + + obit, MARKOTIĆ, MARIĆ i ANA Gagulić
ČET: u 18.00 sati + STJEPAN Fišter god. i obit. i obit. Trempetić
PET: u 18.00 sati + MARTIN, MARICA i obit. Popović
SUB: ___________________________________________
NED: u 9.15 sati + IVICA i DARKO Skupnjak
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

VJERONAUK
Prvopričesnici i Krizmanici po rasporedu.
U utorak u 19.00 sati susret sa MLADIMA u župnom dvoru – dobro došli!
Četvrtkom iza svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK naš Župni listić…

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 500 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

03.11.2012