Župni listić 412

18. studenoga 2012.

Župni listić (412)

XXXIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 13, 24-32)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „ U one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba.” A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac. Bdijte!”

KOMENTAR:

Svatko od nas poznaje zlatne uzlete i niske padove. No, čovjek današnjice – a teško se oteti tom dojmu – živi kao da nikada neće umrijeti. A zapravo, smrt pojedinog čovjeka kao i uminuće cjelokupne materije sigurna je činjenica koja će se svakako dogoditi.
Oko Isusa svi se dive krasnoj građevini hrama, koji predstavlja stanoviti simbol ponosa. Ipak od njega će uskoro ostati samo – zid plača.
U drugom dijelu današnjeg evanđelja Isus potiče na budno iščekivanje svršetka, i upozorava da “o onom danu i času nitko ne zna”. Mi pak Isusa, koji će doći o koncu ljudske povijesti, nećemo čekati skršenih srdaca već vjerničkom zauzetošću.
Poznata nam je Isusova poruka o lažnim prorocima, o ratovima, pošastima i progonstvima. Naše je da budemo postojani! Kao kršćani čekamo novo nebo i novu zemlju.


JAKO DOBRO. AMEN!

Dvojica mojih prijatelja rado koriste uzrečicu: ‘Jako dobro.’ Jedan od njih nema odviše povjerenja u sretne ishode. Sklon je očekivati da će sve što može poći u lošem smjeru, u tom smjeru i poći. Čak i kada sve govori u prilog dobrih rješenja, on je suz­držan i nepovjerljiv. Jer – nikad se ne zna. I kada se obistine njegove sumnje i strahovi, makar i u sasvim površnim naznakama, on izriče svoje: ‘Jako dobro.’ Izriče ga s gor­činom u glasu i s izrazom lica koji svjedoči da drukčije nije ni moglo biti. Dobar je on čovjek i drag prijatelj, ali ne uspijeva pobjeći od toga: on živi život kao muku.
Drugi, pak, u svemu traži – i nalazi -vedru stranu. Čak i kada se nepovoljne okolnosti zgusnu, on uvijek vjeruje da će dobro naći put. Da dobru treba pomoći da sebi, da životu prokrči put. I ne štedi se u tome. Često ponavlja svoje: ‘Jako dobro.’ No njegovo ‘Jako dobro’ sadrži u sebi i zah­valnost i ohrabrenje, i nadu i odlučnost istodobno. Jer čovjek, ako hoće ljudski proživjeti svoj život, ne stigne biti nesretan. Njega život baš ne štedi, ali on to nikada neće priznati. Bit će da o životu ne razmišlja na taj način. Prema njemu, život je jako dobra prilika, prilika koju ni najmanjim dijelom ne valja propustiti. Nakon što smo, u jednom širem društvu, proveli s njim nekoliko dana i nakon što nas je sve zarazio svojim poletnim: ‘Jako dobro.’, zatekli smo se, nas desetak – petnaestak, što odraslih, što djece, za stolom. Za ručkom. Prekrižili smo se i na trenutak ušutjeli u kratkom dogovaranju lišenom riječi, tko će započeti molitvu. Djeca kao da su samo čekala taj trenutak. Uglas su uskliknula: “Jako dobro!” Molitveni trenutak i srdačan smijeh sve nas je duboko povezao. Uistinu je jako dobro što smo zajedno. Što imamo priliku blagovati jelo pripravljeno s ljubavlju. Uistinu je život dobar. Nije nam preostalo ništa drugo nego da spremno potvrdimo riječi naše djece. “Amen.” – rekli smo. Tako je. Tako neka bude. I bila je to molitva puna duše. Puna zahvalnosti i spremnosti.
Jako dobro.
(Stjepan Lice)


DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj ROGAR Fluke 7 Paruževina 200 kn
2. ELIZABETA GERIĆ Kuntaš 14 Đurđekovec 30 kn
3. PETAR ŠITUM Dobrodolska 14 Dobrodol 200 kn
4. JURE ŠITUM I. Puđaka 7 Dobrodol 400 kn
5. BERNARD ŠIMOVIĆ Rimski put 16 Kučanec 200 kn
6. VINKO BARIČEVIĆ Kučilovečka 27 Kučilovina 250 K
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!


KONJ SE RAZBOLIO

Došao veterinar i prepisao seljaku lijek za konja.
Tri dana neka mu daje, ako konju ne bude bolje moraju ga ubiti.
To čula svinja.
Prvi dan , konju nije bolje, drugi dan također. Priđe mu svinja i kaže:
“Molim te ustani, moraš ozdraviti”, ali konj ne ustaje. Treći dan – konj ne ustaje. Svinja ga opet moli, kaže mu da će ga ubiti ako ne ustane.
Odjednom konj ustaje i polako izlazi iz štale. Svi se raduju i seljak
kaže veterinaru: “Ovo moramo proslaviti, večeras ću zaklati svinju.”
Poanta priče: Ne miješaj se u tuđa posla!


DAROVI SRCA

Pravi dar nije onaj koji puno košta, nego onaj koji se daje od srca.
Jer se ljubav ne mjeri novcem, nego srcem.
I pravi prijatelji se prepoznaju po tome koliko pomažu jedni drugima.
Tko od Boga traži nekakvu uzvratnu uslugu, tko se, dakle, Bogu daruje da bi na neki drugi način bio nagrađen, nije se potpuno darovao. Istinski vjernik živi u svijesti da pred Bogom egzistira neograničeno. Neki duhovni autori iz prošlosti to su ovako izrazili: Čitav naš život mora biti stalna molitva. Ta rečenica ne znači ništa drugo, nego da smo pozvani tako živjeti da se u svemu orijentiramo prema Bogu. Bogu treba pripadati ne dio, ne neki ostatak našega života, nego sve ili ništa, bezuvjetno i bezpridržajno. Onda ćemo bez mnogo dodatnog truda iskusiti, kako sami sebe ponovno pronalazimo, kako nam se život stostruko vraća…


RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 19. XI.-25. XI. 2012.

PON: ___________________________________________
UTO: u 18.00 sati +MIRICA, MIRO i IVAN Škes, ZVONKO i IVKA Sokač, FRANJO i MARTINA Pregorec, MARICA, SLAVKO, RUŽA i LOVRO Puđak, RUŽA i obit. Trupeljak, IVAN Plazibat, IVAN Hojanić god., obit. Svetec, Srnec i Đivan, IVAN Cesar
SRI : u 18.00 sati + ANĐELA Pukšec i obit.
ČET: u 18.00 sati ++ obit. Fitz, Škreblin i Kramer
PET: u 18.00 sati + MARA Buntak
SUB: u 18.00 sati + KATA Pavlović
NED: u 9.15 sati + MARICA, IVAN i obit. Gračak, MARICA, MATO i obit. Trempetić, MARICA Gašparec
u 11.15 sati župna


OBAVIJESTI:

VJERONAUK
Prvopričesnici i Krizmanici po rasporedu.
Utorkom u 19.00 sati susret sa MLADIMA u župnom dvoru – dobro došli!
Kroz DOŠAŠĆE uz Zornicu utorkom će biti i zajednička sveta misa u 18.00 sati
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK naš Župni listić…

14.11.2012