Župni listić 415

9. prosinca 2012.

Župni listić (415)

II. NEDJELJA DOŠAŠĆA (Lk 3, 1-6)

Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe, dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. On obiđe svu okolicu jordansku propovijedajući obraćeničko krštenje na otpuštenje grijeha kao što je pisano u Knjizi besjeda Izaije proroka: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.

KOMENTAR:

Djelovanje Ivana Krstitelja evanđelist Luka stavlja u kontekst političkih i religijskih moćnika. On ih poimence i nabraja. Bili su to u biti slični vladari. Svi su manje-više ostali zapamćeni po nečovječnosti. Židovski veliki svećenici toga vremena surađivali su s okupatorima i domaćim moćnicima. I prvi i drugi čuvali su svoje položaje koji su im osiguravali materijalnu sigurnost i moć. U takvo političko i religijsko ozračje evanđelist smješta pojavu čovjeka – Ivana Krstitelja – iz svećeničkoga roda, ali koji nije imao svećenička obilježja, jer nije nastupao u hramu niti u sinagogama. Značajno je da u takvom političkom i religijskom vremenu početak nove povijesti ne dolazi od svjetskih ili pokrajinskih moćnika. Nego: Božja riječ dođe Ivanu »u pustinji«. Svom narodu potom Ivan – poput Izaije – u Božje ime naviješta novo vrijeme u kojem će »svako tijelo vidjeti spasenje Božje«, ali uz uvjet da se ljudi duboko u sebi promijene, da se oslobode grijeha i postanu novi ljudi.

VOLITE JEDNI DRUGE KAO ŠTO SAM JA VOLIO VAS!

Učiteljica je jednog dana zamolila svoje učenike da na papiru napišu imena svih drugih učenika u razredu i da ostave malo mjesta kraj svakog imena. Tada je rekla učenicima da razmisle što je najljepše što mogu reći o svojim razrednim drugovima, te da to napišu kraj svakog imena. Cijeli sat je bio potreban dok su svi bili gotovi, papire su predali učiteljici.
Preko vikenda, učiteljica je napisala svako ime učenika na jedan list papira i navela sve lijepe primjedbe koje su učenici napisali o svakom pojedinačno. U ponedjeljak je svakom učeniku dala papir s njegovim imenom. Ubrzo su se svi smiješili. “Zaista?”, čuli su se šapati… “Nisam imao pojma da nekom nešto značim!” te “Nisam znala, da se tako sviđam drugima,” bili su komentari.
Liste se kasnije nisu više spominjale. Učiteljica nije znala jesu li učenici diskutirali o tome međusobno ili sa svojim roditeljima.
Godinama kasnije je jedan od učenika poginuo u Vijetnamu i učiteljica je otišla na njegov pogreb. Crkva je bila prepuna njegovih prijatelja. Jedni za drugim, oni koju su poznavali mladića, prilazili su kovčegu da bi mu odali posljednju počast. Učiteljica je prišla posljednja. Dok je tamo stajala, jedan od vojnika koji je nosio kovčeg pitao ju je, “Jeste li vi Markova učiteljica iz matematike?” Kimnula je potvrdno glavom. Tada je rekao, “Mark je vrlo često pričao o vama.”
Nakon pogreba, skupila se većina Markovih prijatelja iz razreda. Markovi roditelji su također tamo bili i nestrpljivo su čekali da razgovaraju s učiteljicom. “Htjeli bismo vam nešto pokazati,” rekao je otac i izvukao novčanik. “Ovo su pronašli kad je Mark poginuo. Vjerujemo da ćete to prepoznati.” Iz novčanika je izvukao vrlo istrošeni komad papira, koji je očito bio slijepljen, mnogo puta savinut i rastvaran. Učiteljica je bez gledanja znala da je to papir s lijepim riječima Markovih razrednih drugova. “Htjeli bismo vam se zaista zahvaliti što ste to napravili,” rekla je majka. “Kao što možete vidjeti, Mark je ovo vrlo cijenio.” Svi bivši učenici su se skupili oko učiteljice. Charlie se nasmiješio i rekao, “Ja svoju listu također još imam.” Chuckova žena je rekla, “Chuck me zamolio da listu zalijepim u naš vjenčani album.” “I ja svoj još uvijek imam,” rekla je Marilyn. “U mom dnevniku je.” Vicki je izvukla svoj rokovnik i pokazala svima svoju istrošenu listu. “Vjerujem da smo svi sačuvali liste:” Učiteljica je bila toliko dirnuta, da je morala sjesti i zaplakala. Zaplakala je za Markom i zbog svih njegovih prijatelja koji ga više neće vidjeti.
*PORUKA! U zajedničkom životu često zaboravljamo da će svaki život jednog dana završiti i da nikada ne znamo kada će taj dan biti. Zbog toga bismo osobama koje volimo i o njima brinemo trebali reći da su nam nešto posebno i važno. Reci im to prije no što bude kasno.*

DAROVI ZA CRKVU

1. SLAVKO HOJANIĆ A. Šenoe 17 Vugrovec 500 kn
2. TOMAS IGRC Kučilovečka 29 Kučilovina 150 kn
3. AMALIJA FACKOVIĆ Gračaki 4 Kučanec 200 kn
4. Obitelj BANOVIĆ O.Habeka 29/b Prekvršje 200 kn
5. Obitelj NIKOLIĆ Rožići 7 Goranec 400 kn
6. Obit. SAMEC-STOJANOV Vugrovečka 28 Dobrodol 200 kn
7. STJEPAN FUĐAK Vurnovečka 34 Vurnovec 200 kn
8. Jedna Obitelj Paruževina 200 kn
9. Obitelj PRUSEC Slatinska 15 Vugrovec 200 kn

ZA ULAZNE STEPENICE
1. FRANJO BAJKOVEC Dobrodolska 29/a Dobrodol 2000 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustio nas je:

FRANJO POLJAK iz Prekvršja u 62. godini.
Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!

UMJESTO BANKROTA PRIJATELJSTVO

Učinimo jedan iskorak da nam došašće ne prođe samo u kupovini darova za drage osobe, a svjesni smo da nas duboko nagriza recesija. Umjesto bankovnog bankrota učinimo se bogatijima za izgubljene ili zaboravljene osobe. Predlažem sebi i vama da učinimo listu onih koji su nam manje dragi, na koje se svakodnevno ljutimo, s kojima smo prekinuli komunikaciju ili prekidamo i da njima u ovom vremenu došašća poklonimo novu šansu, molitvu, osmjeh, da im oprostimo i iskažemo svoju ljubav. Tako nećemo završiti u financijskom bankrotu ali ćemo postati bogatiji za mnoge ljude koje smo izgubili, kojih smo se odrekli, kojima nismo znali oprostiti. Oni će postati naše svjetlo, naše duhovno blago.
Ivan Krstitelj poziva da se i nama dogodi Božić. Da i nama dođe Riječ Božja. Jer tek kad se u čovjeku rodi Bog, u čovjeku se rodi i čovjek. Koliko je u nama boštva, toliko je čovječnosti. Ivan nas poziva da budemo «cestari», «putari». Da pripravljamo put kojim nam Isus dolazi. Advent je. Pripravljajmo, ispunjavajmo, izravnavajmo, izglađujmo – kako bi smo vidjeli “spasenje Božje”, i čuli: “Slava Bogu na visini i mir ljudima dobre volje!”

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 10. -16. XII. 2012.

PON: u 6.00 sati + za prvog Hrvatskog predsjednika + FRANJO Tuđman
UTO: u 6.00 sati nakana
u 18.00 sati +FRANJO god. i MLADEN Popović, STJEPAN i FLORIJAN Petric, MATO god. ŽELJKO i MANDA Damjanović, MARKO Baotić, nakana, STJEPAN Šimunjak i ALOJZ Đurinec, ĐURO Đurinec i obit., BARBARA Hrupelj, ALOJZIJE i MATO Kuntić, DRAGO Lukiški god., SLAVEK, KATICA i IVAN
Fluka, DARKO Skupnjak i obit., VLADO Moždak i obit. Varga, IVAN i KATICA Marković, za Duše u
čistilištu i na nakanu, JAKOV i ANĐA Sudar, FRANJO Poljak
SRI : u 6.00 sati nakana
ČET: u 6.00 sati + MIRKO Magaraš i obit. Kanceljak
PET: u 6.00 sati + MARICA Dumić
SUB: u 6.00 sati + STJEPAN, IVAN i KATICA Fluka, IGNAC i ANĐELA Tomurad
NED: u 6.00 sati + ANTUN Gabrić, ANA i IGNAC Trempetić
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Iduća III. Nedjelja Došašća biti će nedjelja Caritasa sva milostinja koju sakupimo ide za potrebe našeg novoosnovanog župnog i Nadbiskupijskog Caritasa , ujedno na dnu Crkve bit će košare u koje će se moći ostaviti hrana za naš župni Caritas. Voditeljica našeg župnog Caritasa je gospođa MIRJANA FITZ.
U nedjelju poslije svete mise bit će izbor PASTORALNIH VIJEĆNIKA, nastojat će se da budući vijećnici budu zastupljeni iz svih dijelova naše župe.
Danas poslije svetih misa upis za 24-tno moljenje svete Krunice.
Imate Kalendare, Danice-možete nabaviti u sakristiji.
OPREZ, ovih Božićnih dana mnogi se pojavljuju u ime župnika, te skupljaju za potrebe župe, ili da ih je župnik poslao da prodaju za potrebe župe. TO JEDNOSTAVNO NIJE ISTINA, ŽELE VAS PREVARITI.
VJERONAUK po rasporedu.
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš i Molitveni listić

08.12.2012