Župni listić 416

16. prosinca 2012.

Župni listić (416)

III. NEDJELJA DOŠAŠĆA (Lk 3, 10-18)

U ono vrijeme: Pitalo je Ivana mnoštvo: “Što nam je dakle činiti?” On im odgovaraše: “Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako.” Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: “Učitelju, što nam je činiti?” Reče im: “Ne utjerujte više nego što vam je određeno.” Pitahu ga i vojnici: “A nama, što je nama činiti?” I reče im: “Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom.” Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: “Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim.” I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.

KOMENTAR:

Ivan Krstitelj pak u današnjem nam evanđelju objašnjava što to znači poravnati staze Gospodinu koji dolazi. To je put pravednosti, ljubavi i poštovanja drugih ljudi. Ivan ne kaže da se moraju povući iz svijeta koji je nagrižen nepravdom. Svatko treba ostati na svojem mjestu i činiti ono što mu je posao: promjena nije poglavito u vanjskim okolnostima već unutra, u čovjeku.
Tako se danas svatko može upitati: Što mi je činiti?

SUSRET JE SREĆA!

Dok sam prolazio gradom u svakom koraku bila mi je misao na susret. Jer je svaki korak hod k nekom. Ja sam se ovim riječima opet uputio k vama, dragi čitatelji. Već pomisao da vam mogu uputiti svoju riječ, makar siromašnu i krhku, ozari mi srce. Postajem radosniji, život dobiva novi poticaj, a s tim i osmišljenje.
Čini mi se da je već sama pomisao na drugog čovjeka, naravno mislim na dobru misao, izlaženje iz sebe, početak sreće. Nekad je lijepo igrati se riječima. Jeste li primijetili da riječ susret i sreća imaju isti korijen? Kad sam to prvi put otkrio poskočio sam od radosti u oduševljenju kao da sam otkrio novi svijet. Zaista sam uvjeren da iz susreta dolazi sreća. Iskusio sam to puno puta. Znam, reći ćete, ima susreta iz kojih se izlazi nesretan. Točno je! Susret je i rizik! Ali je većina rizika zbog toga što smo pošli u susret s lošom namjerom. Što smo krenuli nekom u susret, ali ne otvorena srca, nego otvorena džepa, to jest iz koristoljublja. Ili možda stoga što smo puni sebe, što mislimo da smo sebi sami dosta. Užasno je čovjek pun sebe! Bogati, moćni, silni, teže mogu prihvatiti i vidjeti da su im drugi životno potrebni, da bez drugog ne mogu biti sretni. Jednom je Isus uskliknuo: “Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.”
Došašće je već započelo. Već nam sam naziv govori da nam netko dolazi. Tko nam dolazi? Čekamo li mi još koga? Nadamo li se ikome? Iščekujemo li išta? Možda smo digli ruke od svega! Izgubili nadu. Razumijem vas! Lako ju je u ovako užasnom vremenu izgubiti.
Uvijek sam volio došašća. I ovo mi je drago, unatoč svemu. Volim došašće jer u njemu prepoznajem život kao put, a još više jer mi ono sigurno donosi Božić. Ne mislim samo na blagdan, a osobito ne na onaj ljepuškasti, šareni, kičasti, pompozni Božić kakav je u Europi. U došašću očekujem više. Očekujem istinski susret s Bogom. Pitate se možda, je li moguće u ovakvu vremenu susresti Boga? Zar Bog nije pobjegao iz ovako užasnog svijeta, iz ovog pakla? Sigurno nije! Ako je Bog u povijesti ikamo pobjegao, onda je pobjegao jedino k čovjeku. S nebeskih sretnih duhovnih visina zaputio se u našu ljudsku kaljužu. Došašće me upravo vraća u tu stvarnost. Bog iz ljubavi polazi na put muke, k čovjeku. Da se nije dogodio taj Božji izlazak, ne bi se dogodio ni izlazak izabranog naroda iz ropstva u slobodu, niti bi se dogodio ikada ljudski izlazak iz muke i smrti u život. Nikada mi ne bismo uspjeli prekoračiti provaliju smrti.
Što je dakle činiti da bi se Boga susrelo? Treba biti malen i ponajprije iskoraknuti iz sebe i reći mu: “Gospodine, dođi u moj dom, želim te, čekam te, moja su ti vrata otvorena!”
(Fra Ante Grbeš)

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj SUMAN Dobrodolska 5a Dobrodol 200 kn
2. ZVONKO FACKOVIĆ Gračaki 4 Kučanec 200 kn
3. EVICA FACKOVIĆ Vinogradska 5 Kučanec 100 kn
4. STJEPAN FACKOVIĆ Slatinska 2 Vugrovec 500 kn
5. IVAN DAMJANOVIĆ Vugerselska 33 Vugrovec 200 kn
6. FRANJO DUTKOVIĆ Đ. Kuntića 9 Prekvršje 200 kn
7. ŽELJKO KOVAČEVIĆ SESVETE 200 kn
8. MARKO LULIĆ Kljanjec 8 Đurđekovec 300 kn
9. Obitelj SARAGA O. Habeka 79 Prekvršje 300 kn
Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primila je:

MARTA PINJATELA drugo dijete Krešimira i Renate r. Hojanić iz Vugrovca
Dobri Bože blagoslovi roditelje i djecu njihovu!

Ovih dana napustio nas je:

SLAVEK MARKOVIĆ iz Prekvršja u 79. godini.
Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!

KAKO SE RIJEŠITI GRIJEHA?

Tko hoćete da se riješite svojih grijeha, idete li tada k Blaženoj Djevici ili kojem anđelu, da se ispovjedite?
Hoćete li vas oni odriješiti? – Ne. – Hoće li vam oni Gospodnje Tijelo pružiti?
– Majka Božja ne može učiniti, da hostija bude pretvorena u Tijelo njezinog Sina.
Da imate uz sebe dvije stotine anđela, oni vas ne bi mogli odriješiti.
No svećenik, da je ne znam kako jednostavan, može to.
Jedini vam on može reći: Tvoji su ti grijesi oprošteni, idi u miru!”
(Sv. Ivan Marija Vianney)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 17. -23. XII. 2012.

PON: u 6.00 sati + MARIJA Brajković
UTO: u 6.00 sati + KATA, IVO i DORA Ćorić
u 18.00 sati +SLAVEK Marković, RUŽICA i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović, MARICA GOD. I tomo Tomašek i obit. Fulir, FRANJO Poljak, STJEPAN i obit. Hojanić, STJEPAN Tomašek, JOSIP i MARICA Galović, MARIJAN, TOMO i MARICA Galović, SLAVEK, JANA i SLAVKO Galović, PETAR, IVAN, MARIJA
i JALŽA Dumić, STJEPAN Putak god., IVAN god. FRANJO, STJEPAN i RUŽA Čvek, MARICA i obit. Podgorski, na nakanu, MARTINA god. VID i VIDEK Hrenović i obit. Fišter, ĐURO Đurinec i obit.,
DRAGICA, MARIJA, ŽELJKO i MATO Kuntić, MIRKO i obit. Mostovljanec i obit. Lugarov, MARKO, NADA, JAKOV i KATA Suman, FRANE i MANDA Grgurević, VINKO, MARICA i KATICA Prusec, EMIL i MARIJA Brajer, DARKO i DAVOR Saraga, JOSIP, VINKO i RUŽA Židak
SRI : u 6.00 sati + IGNAC, SOFIJA, IVAN, JOSIPA i MILICA Rogar, MIRKO i AGATA Kožić, JURAJ Kaštelan i za Duše u čistilištu
ČET: u 6.00 sati + IVAN Šetinc, IGOR Marjanović, RADA, LJUBICA i VID i obit. Pijetlović,
PET: u 6.00 sati + IVAN Bezeredi god.
SUB: u 6.00 sati + TOMO, MIJO i BARA Galović, MARICA i MIJO Škes
NED: u 6.00 sati + IVAN Đurinec (Ignacov), VLADO Poljak, HRVOJE i MARIJAN Marković
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U nedjelju poslije svete mise bit će izbor PASTORALNIH VIJEĆNIKA, nastojat će se da budući vijećnici budu zastupljeni iz svih dijelova naše župe.
Danas poslije svetih misa upis za 24-tno moljenje svete Krunice.
Imate Kalendare, Danice-možete nabaviti u sakristiji.
VJERONAUK po rasporedu.
Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš i Molitveni listić

15.12.2012