Župni listić 420

13. siječnja 2013.

Župni listić (420)

KRŠTENJE GOSPODINOVO (Lk 3, 15-16. 21-22)

Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: “Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: “Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!”

Komentar:

Isus dolazi na Jordan, rijeku koja dijeli pustinju od Obećanje zemlje, ondje gdje je oslobođeni narod uveden u zemlju obećanja.
Pri svakom krštenju djeteta ponavlja se isti prizor i govori isti glas: “Ti si sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!” To bi se još moglo reći kao: Ti si moj ponos, ti si moja radost! Na svakom krštenju, Bog je svakome od nas tako rekao: Ti si moje ljubljeno dijete, moja radost, moja ljubav!
Dakle: dijete sam Božje ljubljeno, subaštinik neba. Neka me te riječi uvjere da je zemlja lijepa jer na njoj postojim, da me nebo čeka za koje sam određen!
Gospodine! Otvori nam srca da čujemo ovaj Tvoj glas! Daj da mi, Tvoja djeca, nanovo rođena iz vode i Duha Svetoga, trajno ostanemo u Tvojoj ljubavi! Amen.

NA RUČKU KOD PAPE

Na završetku velikog jubileja Papa poziva na ručak nekoliko biskupa. To mu je navika… Poziv prima i prijatelj biskup. Morao bi preći brončanu kapiju koju čuva švicarska straža prije 12.30 sati. Kreće na vrijeme, ali nailazi na gužvu i zastoj u prometu zbog prometne nezgode. Već kasni dok sav zadihan prelazi Trg sv. Petra. Nalazi se ispod stupova kad ugleda loše obučena čovjeka, otrcana izgleda kako prosi. Pogledaju se i nakon tri sekunde se prepoznaju i zagrle. Bili su kolege u sjemeništu i zajedno mladomisnici. Zatim je jedan napustio svećeničku službu i evo ga kao skitnice; drugi je napravio karijeru i evo ga sređenog, svježe obrijanog i ošišanog, zadihanog kako ide Papi. Papa ga čeka. Ali stid ga je reći prijatelju da mu se žuri, da ima važnih stvari obaviti. Zar će otići gore k Svetom Ocu i govoriti o ljubavi, a ostaviti prijatelja? Na kraju mu reče: ”Čuj, moram ići gore Papi, ali ti me pričekaj ovdje, ne miči se dok ne dođem, pa ćeš mi sve ispričati.”

Biskup zadihan dolazi na treći kat Papine odaje. Ostali već sjede za stolom. Papa reče nešto duhovito na račun kasnitelja, a on ispriča sve neprilike koje su ga zadesile i naposljetku o susretu sa svećenikom. ”Što da mu kažem, Svetosti?”. Papa ga začuđeno pogleda. Reče mu: ”Ostavili ste ga samoga?”. A on će: ”Da, ali čeka me, poslije ću ga odvesti kući”. Papa: ”Slušajte. Budući da ga poznajete, siđite i recite mu da ga Papa poziva za stol”.

Biskup okretno otrči, preskačući stepenice. A ako ga ne nađe, pomisli, gotov je. Ali njegov svećenik je tamo, objašnjava mu da ga je pozvao Papa, malo ga sređuje, a potom se obojica s nevjericom uspinju stepenicama. Sjednu za stol. Papa pogleda onog jadnog svećenika.

Sjaj tog prostora i bijeda uzvanika, sve se sukobljava osim one veličanstvene težnje po kojoj se prepoznajemo kao ljudi i prepoznajemo – kršćani to znaju – da nikad ništa nije
izgubljeno. I ostarjeli papa ga upita: «Hoćete li me ispovjediti?»

Nakon ispovijedi Papa pozdravlja ostale biskupe koji su morali razgovarati o jednom pastoralnom dokumentu: ”Mislim da smo si sve rekli”…

Biskup je ispričao ovaj događaj nekolicini svećenika, moleći ih da šute jer je tako želio Papa. Koliko nam je poznato, onaj svećenik se vratio svom putu koji je bio napustio.

(www.katolik.hr)

DAROVI ZA CRKVU

1. VLADO VUGER Đ. Popovića 5 Vugrovec 400 kn
2. IVAN TOMAŠEK Vugrovečka 32 G. Vugrovec 200 kn
3. Obitelj GALOVIĆ Vugrovečka 31 G. Vugrovec 200 kn
4. PETAR PAVLOVIĆ Vugrovečka 117 Dobrodol 400 kn
5. RUŽA DUTKOVIĆ Prigorska 65 Prekvršje 100 kn
6. TOMO ŽIDAK A. Šenoe 60 Vugrovec 200 kn
7. VLADKO FLEGAR Dobrodol brijeg 10 Dobrodol 300 kn
8. Obitelj BREZAK A. Šenoe 26 Vugrovec 300 kn
9. Obitelj ĐURINEC A. Šenoe 112 Vugrovec 200 kn
10. ŽELJKO VUGER Slatinska 35 Vugrovec 200 kn
11. Ob. VUGER i CARRIERO Slatinska 18 Vugrovec 400 kn
12. IVAN GALOVIĆ Vugrovečka 26 G. Vugrovec 200 kn
13. FRANJO VUGER Slatinska 18 Vugrovec 200 kn
14. JOSIP GOLUB A. Šenoe 56 Vugrovec 200 kn

Za stepenice

1. TOMO ŽIDAK A. Šenoe 60 Vugrovec 100 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!


Ovih dana napustio nas je:

IVO JAKEŠEVIĆ iz Đurđekovca u 74. godini.
Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!

SULEJMAN NAS NIJE OSVOJIO SILOM, NEGO TELEVIZIJOM!

Prije nekoliko mjeseci pitao sam se hoće li srca naših sapuničaroljuba brže zagrijati Sulejman Veličanstveni ili nadolazeće vrijeme došašća?
Sada više nema nikakve sumnje – Sulejman je pokorio Hrvatsku onako kako prije nekoliko stoljeća nije uspio oružjem i vojskom.
Što ne ide silom – ide, izgleda, televizijom.
Kada je Rimsko carstvu u doba antike osvojilo Grčku pa se grčka kultura naglo proširila rimskim domovima, nastala je uzrečica: Pokorena Grčka pokorila je Rim.
Nešto se slično dogodilo s Turcima, Sulejmanom i Hrvatskom.
Osmanlije nas nisu uspjeli osvojiti silom u doba njegove vladavine, ali su nas sada osvojili televizijom.
O tome je li i ovdje, kao i u slučaju Grčke i Rima, riječ o kulturi ili nečemu mnogo prizemnijem ne vrijedi raspravljati. Hrvatska gledanjem pade!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 14. I -20. I 2013

PON: ————————————————————————
UTO: u 18.00 sati + RUŽICA Grljak, KATICA i TOMO Pukšec i ALOJZ Šebek, JURE i MILKA Milković, IVAN, MARICA i obit. Gračak, MATO, MARICA i obit Trempetić, marica Gašparec, IGNAC Rogar, BRANKO Prugovečki, MIROSLAV i FANIKA Benković, VINKO i BARICA Labaš i za duše u čistilištu, KATICA Pavlović, IVO Jakešević, PAVAO Balta
SRI : u 18.00 sati + DAVOR i DARKO Sever
ČET: ————————————————————————-
PET: ————————————————————————–
SUB: u 18.00 sati + TOMO god. Kereš i obit. Poljak
NED: u 9.15 sati + TEREZA i JAKOB Facković
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Završio je blagoslov Obitelji-za Vaše darove iskrena hvala!
U tjednu pred nama počinje nastava u drugom polugodištu. U prvom polugodištu nije bilo zaključivanja ocjena i vjerojatno su se đaci malo opustili. No, u drugom polugodištu nužno je napraviti zaokret. I učitelji i đaci pokušavati će pronaći zajednički jezik kako bi svi na kraju školske godine bili zadovoljni. Koliko se trud učitelja isplati, teško je govoriti. Isto tako i trud župnika da potakne učenike i sve vjernike na bolje življenje svoga kršćanskoga života.
Ovaj tjedan sam na DUHOVNIM VJEŽBAMA, u slučaju hitnosti javite se našem zvonaru Francu ili župniku u Sesvetama.
Vjeronauk po rasporedu
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić, i listić Molitvene zajednice.

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 600 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

12.01.2013