Župni listić 421

20. siječnja 2013.

Župni listić (421)

II. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Iv 2, 1-12)

U ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: “Vina nemaju.” Kaže joj Isus: “Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!” Nato će njegova mati poslužiteljima: “Što god vam rekne, učinite!” A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: “Napunite posude vodom!” I napune ih do vrha. Tada im reče: “Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.” Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: “Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.” Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici.

Komentar:

“Vina nemaju!” Marija na svoj način ubrzava Isusov čas, trenutak Mesijanskog pojavka. Njezina vjera sažima se u jednoj jedinoj rečenici koju upućuje slugama: “Što god vam rekne učinite!”
I danas postoji Kana u mnogostrukim oblicima. Kana su svi oni koji su na kraju svojih snaga, kojima je iscrpljena sva svježina života i vjere.Ta nam je zgoda ohrabrenje. Ono što mi možemo učiniti jest da naše prazne posude ispunimo onime što imamo – možda svojim suzama – i da vjerujemo da će nam biti poklonjena punina slavlja, samo ako vjerujemo u promjenu koju će Isus učiniti.
Poput sluga u Kani moramo poslušati Marijinu riječ i po njoj djelovati: “Što god vam rekne učinite!”
Sve ovo znamo – zašto ništa ne mijenjamo?

NAŠI PARADOKSI

Naši paradoksi: visoke zgrade, niska Tolerancija, široki autoputovi, ali uski Pogledi. Trošimo više, ali imamo manje. Sve više kupovine, sve manje Radosti. Imamo velike kuće, ali male obitelji, više komfora, manje vremena, više obrazovanja, ali manje Razuma, više znanja, ali manje razumijevanja, više eksperata, ali više i problema, više medicine, ali manje zdravlja. Mnogo pušimo, mnogo pijemo i izgledamo sve neodgovorniji. Suviše malo se smijemo, brzo se uzbudimo, u krevet idemo suviše kasno, ustajemo umorni, suviše malo čitamo, previše gledamo TV, suviše rijetko se odmaramo.
Umnogostručili smo naše posjede, ali istinske vrijednosti reducirali. Suviše govorimo, rijetko živimo, a često mrzimo. Znamo kako čovjek zarađuje za život, ali više ne znamo kako čovjek živi. Stigosmo i na Mjesec, ali sve rjeđe na susjedska vrata. Osvajamo Svemir, ali ništa ne znamo o duši. Pravimo velike stvari, ali ne bolje. Trudimo se da zrak očistimo, ali Duše da zaprljamo. Naučili smo da razbijemo atome, ali ne i naše Predrasude. Pišemo više, a znamo sve manje, planiramo više ali postižemo manje. Naučili smo da budemo brži, ali ne i strpljivi. Pravimo kompjutere koji memoriraju sve više informacija, ali sve manje međusobno komuniciramo. Živimo u vrijeme brzog jela i loše probave, velikih ličnosti i sitnih duša, lakih profita i loših odnosa.
Ovo je vrijeme visokih familijarnih prihoda i razvoda, ljepših kuća, i razorenih domaćinstava. Ovo je Vrijeme brzog putovanja, pelena za jednokratnu upotrebu, morala za jednokratnu upotrebu, odnosa za jednu noć i gojaznosti. Vrijeme pilula, koje sve mogu: uzbuditi nas, smiriti nas, čak i trajno nas uspavati. Vrijeme u kome je bitnije što imaš u izlogu nego u radnji.
Ne zaboravite pokloniti više vremena onima koje volite jer s njima nećete uvijek biti. Kaži lijepu riječ nekome tko te gleda odozdo sa oduševljenjem, jer ova mala stvorenja uskoro će odrasti i odoše. Daruj čovjeku pored tebe jedan topli zagrljaj, jer to ti je rijetko bogatstvo koje dolazi od srca i ništa ne košta. Kaži dragom biću “volim te” i pri tom misli tako. Jedan Poljubac i zagrljaj koji dolaze od srca mogu sve zlo popraviti. Idite ruku pod ruku i cijenite zajedničke trenutke, jer na kraju, jednog dana ovo biće neće biti više pored tebe. Nađite vrijeme da se volite, nađite vrijeme da razgovarate, da dijelite kroz razgovor sve ono što vam je zajedničko – jer Život se ne mjeri po broju udisaja nego po broju trenutaka koji su nam oduzeli dah.
Kažu da je ovaj tekst napisao George Carlin u povodu smrti njegove žene. Njegova želja je bila da sve ove riječi ostave nekog traga na naše živote. I ne zaboravi: Carpe diem! – Iskoristi Dan!!!!

DAROVI ZA CRKVU

1. ŽELJKO i EVA SEDLO Borovčica 2 Đurđekovec 600 kn
2. Obitelj GRLJAK A. Šenoa 53 Vugrovec 200 kn
3. Obitelj ĐURAN Đ. Popovića 18 Šimunčevec 200 kn
4. Obitelj MANDIĆ Dobrodolski odv 4 Dobrodol 100 kn
5. MARIO KOVAČIĆ Tugonica 50 EU
6. Obitelj Trempetić i Herjavić Gaj 10 M. Polje 400 kn
7. FRANJO TREMPETIĆ Slatinska 3 Vugrovec 200 kn
8. Obitelj PEKČEC i BUDEK Prališće 1 Goranec 200 kn
9. NIKO ĆOSIĆ Grahovečka 1 1 M. Polje 300 kn
10. ŠTEFICA KOŽIĆ Šimunčevečka 4 Dobrodol 150 kn
11. Obitelj LUKAČEK Breg 6 Đurđekovec 100 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

ŽIVOT PO VJERI

Iz tiska svakidašnjeg vidimo stalna bockanja, kako mi vjernici živimo svoju vjeru u svagdanjem životu.

Primjer (TP) -**mladi u Hrvatskoj, iako se masovno deklariraju kao katolici, uglavnom ne drže do crkvenog naputka o potrebi seksualnog suzdržavanja prije braka. **Međimurska županija rekorder je u Hrvatskoj po broju djece rođene u izvanbračnim vezama, objavio je ovih dana Državni zavod za statistiku. Od 1253 djece rođene 2011. Godine, čak 370 ima roditelje koji nisu sklopili brak.
Ako dodamo tome i raspadanje bračnih zajednica, onda je stvarno red da se, na temelju tih podbadanja, malo zapitamo – kakva je u mene vjera i kakva su moja djela.

Spočitava nam se, da utjecaj Crkve na svakodnevni život mladih često gubi u srazu sa suvremenim tendencijama i utjecajima drugih socijalizacijskih faktora. Mi im nudimo Evanđelje i život po božjim principima i vrijednosti. Ako nas poslušaju, DOBRO JE. Jasno, nitko nas ne mora poslušati i tako živjeti. Država i civilne strukture, da bi postigli neke rezultate, zakonom ih nameće i pošto poto onda moraš tako živit – inače nastupaju sankcije. Po tome se izvlače zaključci da crkva gubi ono što je do sada imala a zapravo na silu se uzima ono što ti treba da bi zaživjela opet neka nova ideologiju ili da bi se nekoga moglo podbadati.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 21. I. -27. I. 2013

PON: ————————————————————————
UTO: u 18.00 sati + IVAN (Ignacov) i ALOJZ Đurinec, MARIJA Lažeta, MARICA i STJEPAN Dumić, FRANJO Sedinić, obit. Dumić i Sedinić, IVAN Capek, MARICA, LUKA i FRANJO Kuntić, DRAGICA i JOSIP Vrban, VINKO i ANĐELA Pukšec, VINKO, JANA, JOSIP, MARTIN i obit. Golub, BARA, JANA, JOSIP i obit. Židak, TEREZA i obit. Petljak i IVICA Podgorski, JOSIP i MANDA Ćosić, JOZO i AGATA Blažević, VINKO i obit. Blažinović, JAKOB i MARICA god. Gaćar, MARIJAN i KATICA Bekina, IVO Jakešević, VINKO i ANA Petljak, IVAN, KATA i ANKICA Sedlo
SRI : u 18.00 sati nakana i za Duše u čistilištu
ČET: u 18.00 sati + ANĐELA i obit. Pukšec
PET: u 18.00 sati + ANA god, GABRO i IVAN Pekčec
SUB: u 18.00 sati nakana
NED: u 9.15 sati zahvalnica
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U srijedu bit će susret novo izabranog Pastoralnog i Ekonomskog Vijeća u 19.00 sati. Molim Vas odazovite se.
Caritas će raditi četvrtkom od 16-18 sati.
U nedjelju 3. Veljače kad slovimo i Blaževo-bit će susret sa roditeljima FIRMANIKA. Svi obavezno doći, ujedno to će biti i prijava njihove djece za podjelu sakramenta svete Potvrde.
Vjeronauk po rasporedu.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić, i listić Molitvene zajednice

20.01.2013