Župni listić 422

27. siječnja 2013.

Župni listić (422)

III. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 1, 1-4, 4.21-24)

Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama – kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi – pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.
U ono vrijeme: Isus se u snazi Duha vrati u Galileju te glas o njemu puče po svoj okolici. I slavljen od sviju, naučavaše po njihovim sinagogama. I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije. On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano: Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje. Tada savi knjigu, vrati je poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: “Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.”

Komentar:

Godina milosti Gospodnje”. To je u biblijsko vrijeme Staroga zavjeta bila godina kada su se praštali svi dugovi, oslobađali robovi, svatko je mogao svoj život početi ispočetka. To je bila jubilarna godina sveopćeg oproštenja i mira. U ritmu Starog zavjeta bilo je to svake pedesete godine.
Međutim, Isus je došao proglasiti godinu milosti Gospodnje koja više nikada neće prestati, jer je trajan i njegov dar oproštenja.

OČI

Nema ništa kao što su oči. Nijedno osjetilo se s njima usporediti ne može. Opip je važan, okus je važan, sluh i njuh su važni. No, oči su posebne. Vid je poseban. Oči su doista čudesne. Možda ne toliko kao nekakav tjelesni organ koji ima svoju unutarnju strukturu i zakonitost funkcioniranja, koliko ono što su one u mogućnosti i zbilji.
U posljednje vrijeme sam obuzet razmišljanjem o očima. Gledam ljude u oči. Ne uvijek izravno nego potajice, dokle netko može izdržati, dokle je «granica dobrog ukusa» ili «kulturnog ponašanja». Nekada netremice. Nekada vrlo kratko. Nekada duže. Nekada u tramvaju. Nekada na ulici. Nekada uopće ne gledam.
Kakav li svijet taj pogled drugoga čovjeka otkriva? Što oči pokazuju? Optimizam ili pesimizam? Razvaline ili tvorevine? Ljubav ili mržnju? Rat ili mir? Požudu ili nesebičnost? Lukavost ili naivnost? Razigranost ili umrtvljenost? Žalost ili radost? Afirmaciju ili negaciju? Strah ili hrabrost?
Što zapravo oči rade? One otkrivaju, gledaju, motre, razmišljaju, zrcale, ogledaju, vide, uočavaju, opažaju, spoznaju, zamjećuju i primjećuju, skrivaju i otkrivaju, prijete i kažnjavaju, smiju se i plaču, plaše se i hrabre, blage su i prijeteće, otvaraju se i zatvaraju. Ne znamo zašto je tomu tako ali mi često ne vidimo ono što je bitno, pa se kaže da smo slijepi kod zdravih očiju. A slijepcima kadikad oči nisu potrebne da bi vidjeli. Ili ne znamo gledati ili gledamo bilo što. Netko bi nam trebao otvoriti oči. Oči upijaju i razaraju. One su uviđavne ili nepristojne. One su snažne isto toliko koliko i riječi. One lažu ili svjedoče o istini.
Možemo tako razmišljati do u beskraj. I nikada nećemo stići do kraja jer nazočimo posvemašnjem misteriju koji se tiče čovjeka i njegovog Stvoritelja?

Htio bih samo imati blage oči kao u moje majke.

(Fr. Alojz Ćubelić OP)

DAROVI ZA CRKVU

1. DARKO MILEKOVIĆ Đ. Kuntića 29 Prekvršje 300 kn
2. IVO PUĐAK Šiletići 22 Šiletići 1000 kn
3. Obitelj PETLJAK Ledinice 7 Đurđekovec 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primili su:

SOFIA HUKMAN IVANOVIĆ prvo dijete Gorana Ivanovića i Andreje Hukman iz Goranca
IVAN PUKŠEC prvo dijete Tomislava i Katarine r. Kosovac iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju djece!

Ovih dana napustili su nas:

FRANJO PEKČEC iz Goranca u 84. godini.
JALŽA PUKŠEC r. Blažinović iz Kučilovine u 88. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!

SKINI MASKU! BUDI TI!

Svi nosimo maske s vremena na vrijeme. Koristimo ih kako bismo ostavili dobar dojam, kako bismo sakrili ono što nas tišti, kako bismo impresionirali ljude oko sebe… Problem je u tome što se i iza najsavršenije maske krije čovjek koji zbog nečega pati… No, zato je Bog tu. Njegova je specijalnost naše suze pretvoriti u smijeh, a tugu u radost. Stoga, skini masku i jednostavno budi TI, a ON će se pobrinuti za ostalo! :o)
(Pastoral mladih Zagrebačke Nadbiskupije)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 28. I. -3.II. 2013.

PON: ————————————————————————
UTO: u 18.00 sati + IVICA Kočić, FRANO i MARIJA Vrgoč, ANTO, ANA, MARA, ANA i LUKA Mrkalj, DAVORKO, IVAN i obit. Pavlović, JOSIP Židak god.
SRI : u 18.00 sati + MARTIN Filipović, STJEPAN god. i DRAGICA Meglaj
ČET: u 18.00 sati + ZDESLAV god., TONKICA i VICKO Pervan
PET: u 18.00 sati nakana MOLITVENIH VJENČIĆA
SUB: u 18.00 sati + AMALIJA i IMBRO Prusec
NED: u 9.15 sati + IVAN (Ignacov) i ALOJZ Đurinec, VLADO Poljak
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U utorak susret Ekonomskog Vijeća u 19.00 sati.
Caritas će raditi četvrtkom od 16-18 sati.
Od nedjelje na dnu crkve stajat će košara za namirnice, koje trenutno Caritasu su potrebne: brašno, ulje, šećer, riža, grah, odjeću za sada ne donosite
U petak koji je i Prvi u mjesecu, sat vremena prije svete mise mogućnost Ispovijedi, na kraju svete mise klanjanje pred PRESVETIM.
U subotu je SVIJEĆNICA-Prikazanje Gospodinovo, svijeće možete nabaviti u Sakristiji
U nedjelju 3. Veljače slavimo i Blaževo-bit će susret sa roditeljima FIRMANIKA. Svi obavezno doći, ujedno to će biti i prijava njihove djece za podjelu sakramenta svete Potvrde.
Vjeronauk po rasporedu
Molitveni Vijenac Kraljice obitelji organizira hodočašće u Krašić i na Jazovku u nedjelju, 10. II. Cijena 70 kn. Za detaljnije informacije i prijavu javiti se Sanji Trempetić.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić, i listić Molitvene zajednice

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 500 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

29.01.2013