Župni listić 423

3. veljače 2013.

Župni listić (423)

IV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 4, 21-30)

U ono vrijeme: Isus progovori u sinagogi: “Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.” I svi su mu povlađivali i divili se milini riječi koje su tekle iz njegovih usta. Govorahu: “Nije li ovo sin Josipov?” A on im reče: “Zacijelo ćete mi reći onu prispodobu: Liječniče, izliječi sam sebe! Što smo čuli da se dogodilo u Kafarnaumu, učini i ovdje, u svom zavičaju.” I nastavi: “Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavladala velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac.” Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode.

Komentar:

“Nije li ovo sin Josipov?” Njihova nevjera ugušila je mogućnost koja im se otvorila s Isusom.
Prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Nisu voljni čuti riječ, čuti istinu. Isus je za njih sin tesara, dijete iz obrtničke obitelji. Čude se kako lijepo govori, ali nisu spremni poslušati što govori. Koliko i u nama ima predrasuda i brana pred istinom! Koliko često omalovažimo nositelja neke poruke i tako se hoćemo zaštiti od same poruke! Kako volimo otkrivati nečije skrivene pogreške, da bismo sebe zaštitili od njegove poruke!
Može se i nama dogoditi da Isus između nas prođe i ode, da ni nad nama ne učini nikakvo čudo i da nas ne zahvati njegova riječ spasenja.

BL. ALOJZIJE STEPINAC (1898-1960)

Rođen je 8. svibnja 1898. u Krašiću u selu Brezariću. Pučku školu završio je u Krašiću. Nakon gimnazije u Zagrebu okusio je i sam kao vojnik sve strahote Prvog svjetskog rata.
Nakon toga krenuo je putem svećeništva, ali u jednom trenutku života osjetio je da nije dostojan te službe te je želio biti poljodjelac. No Providnost ga je vodila ‘drugim putem’. Osjetio je u sebi ipak neodoljiv zov Božji za svećeništvo. Put pripreme odveo ga je na studij u Rim; gdje je zaređen za svećenika 26. listopada 1930! U Rimu je imao i mladu misu u bazilici S. Maria Maggiore. Svoju prvu svečanu misu imao je Krašiću u crkvi svojeg krštenja 19. srpnja 1931. Nakon mlade mise u Zagreb na različite svećeničke službe da bi ga već 29. svibnja 1934. na opće iznenađenje javnosti, a i njega samoga, zateklo imenovanje koadjutorom zagrebačkog nadbiskupa.
U velikim stradanjima II. svjetskog rata i nakon njih, u tom općem metežu i mraku, zagrebački nadbiskup ostaje svjetionik. Uvijek je bio privržen svom Bogu koji mu je dao snagu da vodi Crkvu u Hrvata. Upravo stoga ga je komunistički sud osudio 11. listopada 1946. na kaznu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 16 godina, te na gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od pet godina. Od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951. boravi u lepoglavskoj kaznionici. I tih pet godina je opet jedno posebno poglavlje u životu nadbiskupa Alojzija. Dana 5. prosinac 1951. zamjenjuje samicu lepoglavske kaznionice s kućnim pritvorom župnog stana u Krašiću. Od tog dana pa do 10. veljače 1960. Krašić je okupirano i izolirano mjesto, ali nitko od mještana ne žali za tom izolacijom, jer su svi osjetili da među sobom imaju sveca. Imaju među sobom najvećeg sina, ne samo ovog mjesta nego i cijelog Hrvatskog naroda. Svakodnevno je u župnoj crkvi služio svetu Misu. Mnogi su u to vrijeme htjeli doći u Krašić i vidjeti svoga Nadbiskupa, a od 12. siječnja 1953. i kardinala, ali su rijetki uspijevali, jer ga je strogo čuvala tadašnja milicija. U srijedu 10. veljače 1960. poslijepodne, nešto iza dva sata, zazvonilo je veliko zvono župne crkve i svi su žitelji Krašića znali da je to oproštaj sa svojim kardinalom, ali da istovremeno dobivaju i velikog zagovornika na nebu. Njegovo tijelo sada počiva u zagrebačkoj katedrali, ali je i Krašić pun uspomena i sjećanja na ovog velikana Crkve i naroda Hrvata. Dana 03. listopada 1998. godine papa Ivan Pavao II. proglašava u Mariji Bistrici Božjeg Alojzija Stepinca blaženikom.

DAROVI ZA CRKVU

1. STJEPAN PETLJAK Glavna 65 Đurđekovec 200 kn
2. ĐURĐA FILIPOVIĆ Vugrovečka 14 Dobrodol 300 kn

Za stepenice

1. JOZO BOŠNJAK Dobrodolska 16 Dobrodol 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

U KLINICI KOD GOSPODINA!

Bio sam u Klinici kod Gospodina Isusa. Napravio mi je sistematski pregled i otkrio sam da sam teško bolestan. Kad mi je Gospodin izmjerio tlak, vidio sam na tlakomjeru da mi je razina nježnosti veoma “niska”. Kad mi je mjerio temperaturu, toplomjer je pokazao 40º anksioznosti tj. tjeskobe. Napravio mi je elektrokardiogram i dijagnoza je bila da mi je potreban by pass Ljubavi, jer su moje arterije godinama začepljenje samoćom i tako je moje srce posve prazno. Otišao sam na Ortopediju, jer nisam mogao hodati pored svoga brata, i nisam mu mogao dati bratski zagrljaj, a zato što sam na tijelu imao mnogo fraktura nastalih zbog zavisti. Otkrio je i da imam Miopiju (kratkovidnost), jer kod susjeda nisam mogao vidjeti ništa osim loših strana. Reče mi i da sam gluh. Dijagnosticirao je da Njegov glas često ne čujem. Na kraju pregleda dao mi je jednostavne besplatne savjete. Prirodne lijekove.
Napuštajući kliniku obećao sam da ću koristiti lijekove koje mi je dao. Čim ustaneš iz kreveta, popij čašu “Zahvalnosti”. Prije nego što odeš na posao, uzmi žličicu “Mira”. Svakoga sata, progutaj tabletu “Strpljenja” i čašu “Poniznosti”. Kad se vratiš kući, ubrizgaj dozu “Ljubavi”. I, prije nego što odeš na spavanje, uzmi dvije tablete “Mirne savjesti”. Ne budi depresivan ni očajan zbog onoga što će se dogoditi sutra. Uvijek imaj na umu da Bog savršeno dobro zna što se događa u tvom životu. I da je On s tobom baš sad, na mjestu na kojem se nalaziš i u ovom trenutku u kojem živiš.
LIJEKOVE UZIMAJ REDOVITO, DOZU JE DOPUŠTENO PONEKAD PREKORAČITI.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 4. II. -10.II. 2013.

PON: ————————————————————————
UTO: u 18.00 sati + IVAN i obit. Đuran, VID i ANASTAZIJA Popović i PETAR Mudifaj, IGNAC god. i MANDA Prusec, MILKA Muhvić, STJEPAN Fiolić, MIJO Brkić i za zdravlje malene djevojčice, BLAŽ, AGATA i IVAN Fluka, TOMO, RUŽA i PAVAO Meglaj, ANA Ožbolt god., JURAJ Jugec god., MALČIKA, ŠIMUN i FRANJO Rožić, LJILJANA Blažinović, JAGICA i ŠIMUN Sajković, RUŽICA i IVAN Blažinović i NADA Fiolić, DRAGICA Ros, BLAŽ i MARICA Gajski, IVAN, ALOJZ i FRANC Prusec, MARICA Fišter, ANKICA Fundek, MARIJA god., EMIL i obit. Brayer, VINKO i obit. Prusec
SRI : u 18.00 sati nakana obitelji SEDLO
ČET: u 18.00 sati + MIRKO Mostovljanec
PET: u 18.00 sati + MARICA, PETAR i SLAVKO Kereš i STJEPAN Kuntić
SUB: u 18.00 sati + FRANJO Gračak
NED: u 9.15 sati + IVAN Tomašek, VINKO Goluža
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Caritas će raditi četvrtkom od 16-18 sati.
Od nedjelje na dnu crkve stajat će košara za namirnice, koje trenutno Caritasu su potrebne: brašno, ulje, šećer, riža, grah, suhi kvasac, konzerve, paštete, ribice, paradajz,pekmez i sl., kakao, vanilin šećer, prašak za pecivo, trajno mlijeko, krumpir, higijenske potrepštine. odjeću za sada ne donosite
Vjeronauk po rasporedu
Molitveni Vijenac Kraljice obitelji organizira hodočašće u Krašić i na Jazovku u nedjelju, 10. II. Cijena 70 kn. Za detaljnije informacije i prijavu javiti se Sanji Trempetić.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić, i listić Molitvene zajednice

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 500 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

03.02.2013