Župni listić 424

10. veljače 2013.

Župni listić (424)

V. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 5, 1-11)

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo. Kada dovrši pouku, reče Šimunu: “Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.” Odgovori Šimun: “Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.” Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše. Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: “Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!” Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: “Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!” Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim

Komentar:

Poziv “Izvezi na pučinu” (Lk 5,4) zahtjevna je riječ protiv koje govore iskustvo, okolnosti, vrijeme, trendovi i zato istinsko čudo nisu mreže koje se razdiru, već mreže koje su bačene na njegovu riječ.
Zacijelo bi rijetkima ponos dopustio da mu se nestručnjak miješa u posao. Isus traži nešto nelogično. Nema nikakve ljudske sigurnosti, naprotiv! Ali Petar ima pred sobom Isusa koji preuzima rizik takvog pothvata. Stoga Petar veli: “Na tvoju riječ!” (Lk 5,5)
Svi poznajemo takve prilike u kojima smo se neizmerno trudili, mučili se, a rezultat je sasvim izostao. Život nam često izgleda kao more bez riba, najradije bismo kazali: to sve ionako nema smisla! Nameće se pitanje: želiš li ti pokušati s Isusom?
“Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!” (Lk 5,8) Međutim, Isus prihvaća Petra takvog kakav je. Takvog Petra treba, da sve što u budućnosti bude ostvareno sasvim očito bude Isusovo djelo. Možda na isti način treba i tebe, i mene?

UZ 14. VELJAČE DAN ZALJUBLJENIH

Zbunjuje me zašto se muškarci i žene, želeći se dopasti osobi koja im se dopala, pretvaraju da su nešto drugo, nešto što nisu.
I na temelju neiskrenosti i nepostojećega, sanjaju da će uspostaviti odnos koji bi trebao biti osoban, intimno iskren i trajan.
Čudno je kako ne razmišljaju o trenutku kad će se napokon otkriti da nisu ono za što se izdaju i o reakciji osobe s kojom su kad shvati da ne postoji ono što je zavoljela.
Zaljubljenost i ljubav nisu identične. Zaljubljenost je početni impuls koji nam daje do znanja da nam je neka osoba za oči zamamljiva, a za mudrost poželjna.
Zaljubljenost je ono što nas privlači drugoj osobi. Zaljubljenost je lijepa, intezivna i prolazna.
Kad zaljubljenost prođe svoje mjesto ustupa ljubavi. Ako se ljubav stvori. Zaljubljenost je živahna, a ljubav je živa.
I poput svega što je živo treba se čuvati i treba se brinuti oko ljubavi da jednom ne ugasne, ne umre.
Zaljubljenost se događa sama od sebe, a za ljubav se čovjek treba truditi.

Ne dopustiti da ono što je započelo, prestane. I zato, ako išta treba danas moliti Boga da daruje zaljubljenima, valja moliti da njihova zaljubljenost preraste u ljubav.
Iskrenu i trajnu ljubav. Koja će donijeti onoliko ploda koliko truda ulože u nju.


GOSPA LURDSKA – DAN BOLESNIKA

U ponedjeljak 11. veljače 2013., na liturgijski spomen Gospe Lurdske, svečano će se u u našoj župnoj crkvi slaviti 21. svjetski dan bolesnika sv. Misom u 18 sati.
Taj je dan za bolesnike, zdravstvene djelatnike, kršćanske vjernike i sve ljude dobre volje “snažni trenutak molitve, zajedništva, prinošenja trpljenja za dobro Crkve i podsjetnik svima da u licu bolesnog brata prepoznaju sveto Kristovo lice koji je, svojim trpljenjem, smrću i uskrsnućem, spasio čovječanstvo”.
Neka do svih dopru umirujuće riječi otaca Drugoga vatikanskog koncila: “Niste ni napušteni ni beskorisni: vi ste pozvani od Krista, vi ste njegov jasni odraz”.
Zato pozivam vas bolesnike, u ime djelatnika župnog karitasa, da se nađemo na svetoj misi u 18 sati i poslije na druženju u župnoj dvorani, gdje će nam doktorica Ana izmjeriti tlak i posavjetovati kako zdravije živjeti

DAROVI ZA CRKVU

1. ANA RUKELJ A. Šenoe 26 Vugrovec 200 kn
2. IVAN ŠEBEK Aleja mira 7 M. Polje 200 kn
3. SANJA GRLJAK Grljakova 6 G. Vugrovec 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primila je:

TARA MAĐERIĆ kći Nenada i Marine r. Marcelić iz Vugrovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju svoje kćeri!

Ovih dana napustio nas je:

SLAVEK DOMENKUŠ iz Gornjeg Vugrovca u 76 god.

Dobri Bože uvedi ga u radost Vječne Domovine!

PEPELNICA – ČISTA SRIJEDA

Pepelnicom započinje vrijeme korizme.
Pepelnica je ostala kao spomen na pokoru koju su činili Židovi tijekom svoje povijesti. Veliki sveci i pokornici Starog zavjeta znali su se obući u kostrijet od grube konoplje, posuti glavu pepelom, i leći u prah u znak da su sagriješili i da žele popraviti svoj život.
Prah označuje da je čovjek bez Boga samo gomila praha koja se raspadne i zauvijek nestane. Tek u Božjoj svemoći i ljubavi taj prah postaje čovjekovo tijelo i duša, i neraspadljiv, besmrtan i vječan. Zato taj prah koji se zove čovjek i koji je smrtan i loman treba neprestano Božju prisutnost i snagu Duha Svetoga da učini čovjeka nepobjedivim i besmrtnim.
Korizma je i uspomena na četrdesetdnevni Isusov pokornički boravak u pustinji, te na četrdeset godina hoda Izraelaca kroz pustinju da bi mogli ući u Obećanu zemlju.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 11. II. -17.II. 2013

PON: u 18.00 sati nakana
UTO: u 18.00 sati + DRAGICA Bažant, IVAN, RUŽA, SLAVKO god. Mileković, IVAN Pandek, IVAN Bićanić, MATO Kožul, MARIJA Jakšetić, STIPAN Peša, JALŽA Pukšec, MARIJA god., PAVLE, PETAR, ANA i EVA Gvozdanović, BARA i LOVRO Vuger i STJEPAN Hrenović, AGATA, VID i obit. Gračak, zahvala MBB za zdravlje
SRI : u 18.00 sati + FRANJO Kranjčec
ČET: u 18.00 sati + MARIJAN Ivančić
PET: u 18.00 sati + MLADEN i IGNAC Levak
SUB: u 18.00 sati + PAVICA i BOŽO Bošnjak, JANJA, VINKO
i MARINKO Cipetić
NED: u 9.15 sati + IVAN Biloš
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U Ponedjeljak slavimo Gospu Lurdsku-Dan bolesnika, iza svete mise na župnom dvoru susret sa našom doktoricom Anom, mjerenje tlaka i uz čaj razgovor.
Na dnu crkve dobili imamo sada i na drugoj strani posudu sa Blagoslovljenom vodom. Dar je to KLES Kamena iz Dobrodola – hvala im!
U srijedu je PEPELNICA početak Korizmenog vremena, na PEPELNICU zapovijedani je POST i NEMRS
U Korizmi KRIŽNI PUT petkom u 17.15sati.
Nedjeljom u 15.00 sati od jedne do druge Crkve.
I ove srijede nastavljamo s VELIKOM DEVETNICOM na čast sv. Josipu.
Četvrtkom poslije svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM, Caritas će raditi četvrtkom od 16-18 sati.
Na dnu crkve stajat će košara za namirnice, koje trenutno Caritasu su potrebne: brašno, ulje, šećer, riža, grah, suhi kvasac, konzerve, paštete, ribice, paradajz,pekmez i sl., kakao, vanilin šećer, prašak za pecivo, trajno mlijeko, krumpir, higijenske potrebštine, prašak za pranje, odjeću za sada ne donosite
Vjeronauk po rasporedu
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Tel. ++385 1 20 44 255 broj primjeraka 500 kom.
Žiro-račun župe: 2360000-1101843779 :: IBAN: HR1423600001101843779

09.02.2013