Župni listić 425

17. veljače 2013.

Župni listić (425)

I. NEDJELJA KORIZME – ČISTA (Lk 4, 1-13)

U ono vrijeme: Isus se, pun Duha Svetoga, vratio s Jordana i Duh ga četrdeset dana vodio pustinjom, gdje ga je iskušavao đavao. Tih dana nije ništa jeo, te kad oni istekoše, ogladnje. A đavao mu reče: “Ako si Sin Božji, reci ovom kamenu da postane kruhom.” Isus mu odgovori: “Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu.” I povede ga đavao na visoko, pokaza mu odjednom sva kraljevstva zemlje i reče mu: “Tebi ću dati svu ovu vlast i slavu njihovu jer meni je dana i komu hoću, dajem je. Ako se dakle pokloniš preda mnom, sve je tvoje.” Isus mu odgovori: “Pisano je: Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!” Povede ga u Jeruzalem i postavi na vrh Hrama i reče mu: “Ako si Sin Božji, baci se odavde dolje! Ta pisano je: Anđelima će svojim zapovjediti za tebe da te čuvaju. I: Na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.” Odgovori mu Isus: “Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!” Pošto iscrpi sve kušnje, đavao se udalji od njega do druge prilike.

Komentar:

Tri Isusova iskušenja oslikavaju đavolsku zavodljivost koja nudi snagu djeci ovoga svijeta.
“Gladan si – pretvori kamenje u kruh.” Priznaje Isusu moć da to može učiniti. Htio bi ga nagovoriti da moć iskoristi za sebe. To s kruhom Isus će učiniti kada će s pet kruhova nahraniti pet tisuća ljudi. Međutim, za sebe to ne čini.
Đavao nudi vlast. Isus pak nije došao da mu služe nego da služi i život svoj dade za braću. I nama bi trebao neprestano govoriti taj Isusov odgovor: “Bogu svom se jedinome klanjaj i njemu jedinome služi!” Sve drugo može u konačnici biti poklonstvo đavlu.
Isus se ne želi razmetati svojim božanstvom. Nije mu do senzacije, teško mu je bilo kada su ljudi krivo shvaćali njegovo poslanje i razglašavali čudotvorstvo bez obraćenja. Nije sišao s križa…
Kušnje se ponavljaju, svijet se ponavlja. I mi katkad u svojim neumjesnim pustolovinama očekujemo da se Bog iskaže…

BIT KRŠĆANSKE PORUKE – na kraju će sve biti dobro!

Ako nije dobro, znači da još nije kraj. Bit kršćanske poruke jest obraćenje. Znači da ne postoje nepromjenjive i tragične, katastrofalne životne situacije. Uvijek se može nanovo početi i uvijek treba podignuti glavu i ići naprijed.
Propao ti je posao? Nemoj očajavati nego započni drugi. Ostavio te bračni drug? Podigni glavu i shvati da sad počinje novi način života i vašeg braka, a to je da za njega moliš, Bogu zahvaljuješ i tako stojeći pred Bogom otvorena srca vratiš svog bračnog druga. Prijatelj te izdao? Počni još jednom s njim razgovarati. Već si sto puta odlučio da nećeš riječima i govorom pogriješiti, a opet te jezik prevario? Ne uznemiruj se. Odluči još jednom i to odlučnije, čitavim srcem. Molio si pa nisi dobio? Ne brini se. Moli sada još upornije. Opet si pao u teški grijeh, kojeg te stid ispovijedati? Nemoj tako. Shvati da je bit kršćanskog života ne da si bez grijeha, nego da se protiv grijeha boriš, a i kad padneš, da se ispovijedaš i tako ih uništiš. Napravio si odluke da ćeš učiti, da ćeš napraviti neki posao, da ćeš se s nekim sastati, a već nekoliko puta nisi to ispunio? Ništa zato, odluči ponovo. Bolestan si i misliš da se više ne možeš izvući? Za Boga nema nemogućih situacija. Moli ga, uzmi najbolje lijekove i vjeruj da možeš ozdraviti. Opominješ svoju djecu ili učenike u školi po ne znam koji put, a oni su uvijek isti? Ništa zato, tvoje je da opominješ. Doći će trenutak kad će se oni popraviti. Nekad treba kamen udarati devedeset i devet puta i tek stoti put on se raspukne.
Nije na tebi da dokineš bolesti, da dokineš grijehe, nije na tebi da budeš samo uspješan, da budeš uvijek vjeran, da te svi hvale. Tvoja prava bit je u tome da ne vjeruješ nijednoj negativnosti, neuspjehu, nijednoj katastrofi, nijednoj smrti. Iz svega postoji izlaz. To je obraćenje.
(Dr. Tomislav Ivančić)

Biti poslušan Bogu ne znači ne misliti svojom glavom
nego tražiti usklađenje svojih misli s Božjima, svoga plana s Božjim planom.
(fra Miroslav Bustruc)

DAROVI ZA CRKVU

1. STJEPAN KEREŠ Prigorska 6 Prekvršje 200 kn
2. N. N. Kučanec 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustila nas je:

EFELKA KLAIĆ iz Vugrovca u 94. godini.

Dobri Bože uvedi ju u radost Vječne Domovine!

NJEZIN I NJEGOV DNEVNIK!

Njezin dnevnik
Večeras mi se muž ponašao čudno. Imali smo u planu naći se kod novootvorenog restorana i otići na večeru. Prije toga sam bila u shopingu s kolegicama pa sam pretpostavila da je bio uznemiren jer sam malo kasnila, no nije ništa komentirao. Tijekom večere nije rekao niti riječ. Jako sam se uplašila. Kad smo izišli iz restorana i krenuli prema autu povukla sam ga sa strane i upitala što nije u redu. On je odgovorio “ništa”. Pitala sam ga jesam li ja kriva što je uznemiren no on je odmahnuo glavom i rekao da nema veze sa mnom i da se ne brinem ni oko čega. Dok smo se vozili kući rekla sam mu da ga volim, no on se samo osmjehnuo i nastavio voziti. Nisam nikako mogla pojasniti što se događa i ne znam zašto nije rekao “I ja tebe”.
Kad smo došli kući, bilo me strah više nego ikada, ignorirao me i ponašao se kao da ne želi imati nikakve veze sa mnom. Samo je šutio i piljio u TV. Činio se da je odsutan s ovoga svijeta i osjećala sam se udaljeno od njega. Uz svu tu tišinu odlučila sam otići na spavanje. Nakon 15 minuta mi se pridružio u krevetu. Samo je legao i zaspao. Zaplakala sam. Ne znam što da radim. Čini mi se da je u mislima s nekom drugom. Moj život je propao!!!!!

Njegov dnevnik!
Auto mi trokira!!! Ne znam što da radim???

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 18. II. -24.II. 2013.

PON: ————————————————————————–
UTO: u 18.00 sati + MATO, MARICA i obit. Trempetić, IVAN, MARICA i obit. Gračak, MARICA Gašparec, SLAVKO Fluka, ANA i IVAN Hojanić, RUŽICA i NIKOLA Baričević, FRANJO, STJEPAN, MIJO i STANKA Sedinić, IVAN i MARICA Vukas, IVAN god. i obit. Dutković, SLAVEK Domenkuš, EFELKA Klaić, VID, RUŽICA, STJEPAN, TEREZA, IGNAC i obit. Šimunjak, ALOJZ, ANA, IVAN i obit. Đurinec i LJUBICA Kovačić, STJEPAN Tomić
SRI : u 18.00 sati + FRANJO Poljak
ČET: u 18.00 sati + ANA Žunac god., FRANJO Gerić i obit. Žunac, Taritaš i Turčić
PET: u 18.00 sati + MARICA Galović, ANTUN Pregorec
SUB: u 18.00 sati nakana
NED: u 9.15 sati + IVAN, STANKO, SLAVKO i BARA Kuntić,
NIKOLA, TEREZA i MILKA Prusec, STJEPAN Prusec
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U Korizmi KRIŽNI PUT petkom u 17.15sati.
Nedjeljom u 15.00 sati od jedne do druge Crkve.
I ove srijede nastavljamo s VELIKOM DEVETNICOM na čast sv. Josipu
Četvrtkom poslije svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM, Caritas će raditi četvrtkom od 16-18 sati.
Na dnu crkve stajat će košara za namirnice, koje trenutno Caritasu su potrebne: ulje, šećer, grah, mlijeko trajno, krumpir, deterdžent, šampon, sapun konzerve, paštete,narezak, ribice, paradajz,pekmez i sl., odjeću za sada ne donosite
Vjeronauk po rasporedu
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić

18.02.2013